14 Септември, 2024 08:12 552 2

Днес отбелязваме Световния ден на първа помощ

  • световен ден-
  • първа помощ-
  • спешна помощ

Служители на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец провеждат акции за необходимостта, важността и методите за оказване на първа помощ на пострадалите

Днес отбелязваме Световния ден на първа помощ - 1
Снимкa: Shutterstock

Всяка година от 2000 г. насам, втората събота на септември, много страни отбелязват Световния ден на първа помощ. Той е иницииран от национални организации – членове на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

Целта на първата помощ е да предостави на жертвата необходимите прости медицински мерки, за да спаси живота му, да намали страданието му и да предотврати развитието на възможни усложнения. Такава помощ, разбира се, се предоставя професионално от лекари, но освен тях, полицаите и спасителите трябва да владеят техниките за първа помощ, пише ndt1.eu.

Но, както показва животът, ситуациите, изискващи спешна помощ, най-често възникват неочаквано, под натиска на времето и често в отсъствието на хора с медицинско образование. Затова е важно в такива ситуации, когато всяка секунда е от значение, всеки, който е станал участник в тях, да не се паникьосва, а да действа бързо и решително.

Според Световната здравна организация (СЗО) годишно в света до 10% от всички смъртни случаи и до 15% от всички увреждания се дължат на наранявания в резултат на пътни инциденти, изгаряния, падания или удавяния. Травмите и обезобразяванията са водещата причина за смърт при хора на възраст от 15 до 45 години и водят до десетки милиони посещения в болнични спешни отделения. За Русия тази тема е повече от актуална, тъй като според официалната статистика през последните десетилетия нараняванията заемат едно от водещите места сред показателите за смъртност и инвалидност в страната.

Но е важно да запомните, че оказването на първа помощ на жертвата е особено ефективно през първия, така наречения „златен час“ . Защото именно през този период от време максималните компенсаторни функции на човешкия организъм, получил внезапно и сериозно увреждане, ефективно поддържат стабилното си състояние.

Ето защо факторът време е от голямо значение при оказване на първа помощ на пострадал. Смята се, че отвеждането на човек в болница в рамките на първия час от нараняването помага да се осигури най-висок процент на оцеляване и значително намалява риска от усложнения от нараняване. Ето защо в съвременните социални условия спешната медицинска помощ остава един от решаващите фактори за спасяването на живота на хората по целия свят.

Линейката обаче не винаги може да пристигне навреме на мястото на инцидента. Следователно способността на всеки от нас да предостави необходимата първа помощ на жертвата преди пристигането на спасителните служби може да играе решаваща роля за спасяването на живота на човек. Важно е да осъзнаем, че никой не е имунизиран от инциденти и утре всеки от нас може да се окаже на мястото на жертвата.

Затова на този ден в различни страни активисти и служители на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец и различни медицински и спасителни организации провеждат акции и консултации за необходимостта, важността и методите за оказване на първа помощ на пострадалите.

Днес отбелязваме Световния ден на първа помощ
Снимкa: Shutterstock

Следващият Ден на първа помощ е на 13 септември 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честит празник

    3 0 Отговор
    Хора на първа линия, работещи в трудни условия

    Коментиран от #2

  • 2 един

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Честит празник":

    Това не е празник на Бърза помощ. А празник на ПЪРВА помощ. Която всеки трябва да знае как се оказва на пострадал.