14 Септември, 2022 17:56 3 360 3

Какво се случва с тялото при пълна липса на физическа активност?

  • упражнения-
  • тренировка-
  • физическа активност-
  • физически упражнения

6 последици от липсата на упражнения и тренировки

Какво се случва с тялото при пълна липса на физическа активност? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако не сте от любители на физическите упражнения и тренировките, водите заседнал начин на живот, рядко правите повече от 500 крачки на ден, работите предимно седнали, ползвате транспорт или автомобил, трябва да знаете, че този подход към здравето ви не е никак добър, дори си е направо опасен, пише az-jenata.bg.

Колкото по-малко се движите, толкова по-висок е рискът от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, възпалителни заболявания и проблеми с костно-мускулната система. Всичко това се отразява на цялостното здраве и намалява продължителността на живота.

Какво точно се случва в тялото, ако не тренирате и не правите никакви упражнения?

Проблеми с кръвообращението

Липсата на движение затруднява циркулацията на кръвта. И обратно – когато тренирате редовно или правите дори малки упражнения, кръвообращението се засилва. Това захранва органите и тъканите с кислород и хранителни вещества, като намалява риска от заболявания и трупане на наднормено тегло.

Покачване на теглото

Колкото повече се движите, толкова повече калории изгаряте. Това допринася за контрола на теглото и цялостното здраве. Липсата на движение и достатъчно упражнения може да доведе до напълняване. Ако редовно правите упражнения и стягате мускулатурата си, тялото ви ще изгаря повече калории дори и когато си почива.

Диабет

Обработката и усвояването на въглехидратите, разграждането им до захари и глюкоза, зависи до голяма степен от начина на живот. Колкото повече се движите, толкова по-качествено тялото усвоява и разгражда захарите, използвайки ги за енергия. Ако водите заседнал начин на живот, рискът от диабет се повишава заради потенциално влошено усвояване на въглехидратите.

Чупливи кости

Силовите тренировки, както и кардиотренировките, заздравяват костите и подобряват плътността им. Това ги прави по-малко податливи на счупвания и фрактури. Редовните упражнения правят костите по-здрави.

Липса на издръжливост

Упражненията и тренировките развиват издръжливостта. Това ще ви помогне да не се задъхвате, да имате повече енергия, да преодолявате разстояния и изкачване, продължително ходене без да се изморявате така лесно. Колкото по-често и редовно тренирате, толкова повече развивате издръжливостта си. Това ще ви помогне във всяка дейност в ежедневието.

Липса на гъвкавост

Повечето хора не отдават голямо значение на гъвкавостта. Смятат, че тя е важна само за спортисти, танцьори, хора, които се занимават с професии, свързани с движенията на тялото. Това съвсем не е така. Колкото по-развита е гъвкавостта на тялото, ставите, сухожилията, мускулатурата, толкова по-лесно става всяко движение и толкова по-малък е рискът от травми и наранявания, дори и при най-простите движения. А това е особено важно при напредване на възрастта.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    8 1 Отговор
    Ами вижте на какво е заприличал Бойко и съдете , какво ще се случи, ако се возите само на джипка и не изминавате повече от 100 крачки на ден.
  • 2 Харесва ми

    4 0 Отговор
    Добра статия!
  • 3 Така е

    8 0 Отговор
    Къде бяха лекарите да се противопоставят на Ковид-гурутата, който налагаха застой? От този застой нали знаете до какво доведе, възрастните и децата...?