1 293 4

Как да изключим глутена от храненето?

  • глутен-
  • брашно-
  • тесто-
  • безглутенова-
  • диета-
  • хранене

Експерти съветват да не изключвате глутена от диетата си, ако не страдате от непоносимост към него

Как да изключим глутена от храненето? - 1
Снимка: Shutterstock

Храненето без глутен може да бъде доста голямо предизвикателство. Когато обаче проблем като непоносимост към глутен е диагностициран, това е единственото решение.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че за да се стигне до решение да премахнете глутена от диетата, е препоръчително да имате професионално поставена диагноза от лекар. През последните години стана модерно да се ограничава хранителният елемент без потвърдена патология, което може да бъде нездравословно, посочва vesti.bg.

Кои храни съдържат глутен?

Ако обичате да готвите за приятелите и семейството си, възможно е някой, когото познавате, да има целиакия или чувствителност към глутен. Поради тази причина си струва да знаете кои храни съдържат тази белтъчна смес, така че да сте наясно със съставките, които можете да използвате.

Зърнени култури: Пшеница, ечемик и ръж. Много е важно тези три да са ясни, тъй като те са храните, от които идва глутенът.

Панирани храни: Много често срещана техника за паниране е храната да се покрие с пшенично брашно. Ако страдате от целиакия, е много важно да попитате как са панирани ястията, които искате да закупите, например в ресторант.

Някои млечни продукти: Внимавайте с киселите млека, които съдържат малц, както и тези, които включват зърнени храни, съдържащи глутен.

Сосове: Сосовете от магазина обикновено съдържат пшенично брашно, така че е важно да четете етикетите. Соевият сос и бешамел също обикновено съдържат ечемик или пшеница.

Сладкиши: Всичко, което се приготвя с пшенично брашно, съдържа глутен, така че хляб, торти, бисквити и всякакви други подобни продукти не трябва да се консумират от хора с целиакия.

Напитки: Бирата се прави от малц, така че има глутен.

Паста: Макароните, спагетите, талиателите и всички останали съдържат глутен.

Готови продукти и полуфабрикати: чипсове, десерти, млечни шейкове, кремове, пастети, инстантни кафета, колбаси и сладкиши могат да съдържат глутен.

Не забравяйте, че глутенът не трябва да се ограничава от диетата, освен ако специалист изрично не го е препоръчал. Ако консумацията на хранителното вещество се избягва без проблеми с храносмилането, възможно е с течение на времето тялото да загуби способността си да го метаболизира.

Днес единственото лечение на целиакия и чувствителност към глутен е стриктна безглутенова диета за цял живот, като се избягват доброволни прегрешения.

Когато болният от целиакия консумира дори най-малкото количество глутен, в тялото му настъпва реакция, която кара имунната система да действа чрез увреждане на чревните власинки и в дългосрочен план последствията могат да бъдат сериозни.

Ето защо е важно у дома да контролираме на 100% риска от кръстосано замърсяване: от подреждането на храните и продуктите в шкафовете и рафтовете, до процеса на готвене със и без глутен в една и съща кухня и дори използването на определени уреди.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лара

    7 0 Отговор
    Само около 10 % от хората имат глутенова непоносимост. За съжаление напоследък стана много модерна безглутеновата диета, която, ако се спазва дълго, може в някои случаи да нанесе вреда. Тестовете за непоносимост към глутен са лесно достъпни в България и вместо всички да се нахвърлят върху новата модерна диета без глутен и мляко, по-добре да се направят тестовете. Проблемът е не глутенът или млякото, а качеството на всички хранителни продукти в България. Иначе най-добрият вариант е да се спазва балансирана диета.

    Коментиран от #4

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
    ВИ
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Една от причините за целенасоченото опростачване на хората е пропагандирането на БЕЗГЛУТЕНОВИ ХРАНИ! Глутенът е основана съставна част на сивото вещество в кората на главния мозък, където е паметта и се развиват мисловните процеси. Причина тревопасната маймуна да стане човек е , че е започнала да консумира лимец съдържащ глутен и месо съдържащо протеини. Непоносимостта към глутена е медицински проблем за малка част от хората.
  • 4 Мароне

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лара":

    Даже са 3 %, тоест статистическа грешка, това с глутена си е чист маркетинг! И по Просто Киро се вижда, че безглутеновото хранене причинява тежка умствена изостаналост!