Last news in Fakti

6 Декември, 2022 17:15 1 890 13

При ежедневна консумация на пакетирани храни поглъщаме 2 найлонови торбички годишно

  • пакетирани храни-
  • здраве-
  • пластмаса-
  • найлонови торбички-
  • пластмасови частици

Проучването е проведено от учени от университета в Портсмут и от независимата телевизионна програма "Добро утро, Британия" (ITV)

При ежедневна консумация на пакетирани храни поглъщаме 2 найлонови торбички годишно - 1
Снимка: Shutterstock

Обичате ли да консумирате храни в найлонова опаковка? Тогава поглъщате две найлонови торбички годишно, твърдят експерти.

Едно опаковано мезе например съдържа 230 000 микрочастици пластмаса. Експертите изчисляват, че ако консумирате такива опаковани храни всеки ден, ще погълнете цели две найлонови торбички за година, съобщава „Дейли Експрес“.

Проучването е проведено от учени от университета в Портсмут и от независимата телевизионна програма "Добро утро, Британия" (ITV).

Пластмасовите микрочастици са пластмасови частици, по-малки от 5 милиметра.

За да провери колко от тези частици попадат в храната, репортерката Мишел Морисън и децата ѝ приготвят две вечери с пилешко месо, картофи, моркови, броколи и пудинг. Те си набавили един от хранителните продукти, закупени в найлонова опаковка, а за втория закупили съставки без опаковка.

В първото ястие имало седем пъти повече пластмасови микрочастици, отколкото във второто, пише "Дарик"

Според експертите тези резултати показват, че пластмасата попада в организма главно от опаковката. Освен това храните без опаковки са с 37% по-евтини.

Изследователят по замърсяването от Университета в Портсмут д-р Фей Кусерио заяви: "Изглежда, че повечето микропластмаси попадат в храните чрез пластмасовите опаковки, в които се поставят храните. Но има и други начини, по които пластмасата попада в хранителната верига. Тя може да попадне в зеленчуците чрез почвата, а в месото - чрез тревата от пасищата. Освен това във въздуха има много микропластмаса, която попада върху храната. И накрая, микропластмасите могат да попаднат в храната от кухненските прибори по време на приготвянето на храната."

Д-р Кучерио добави: "Обикновено хранителните проби се изследват за наличие на пластмаса в суров вид в лабораторни условия. Но това проучване беше направено по различен начин, защото решихме да разгледаме какво попада в чинията ни след готвене. Вместо в стерилна лаборатория, храната е приготвена в обикновена кухня, така че е много вероятно микрочастици пластмаса да попаднат в храната от опаковката, от готварските прибори и от въздуха.

Не е ясно каква вреда причиняват микропластмасите, открити в неделния обяд, но учените предупреждават, че в този случай самоуспокоението не е уместно.

Специалистът по гастроентерология професор Шаджи Себастиан от Университетската болница в Хъл заяви: "Ако не правим нищо, има основание за тревога. Въпросът е дали микрочастиците остават в организма след поглъщането им. Проучванията показват, че те навлизат в кръвния поток, но проникват ли в други органи?“

Себастиан добави: "Резултатите от това проучване са неочаквани и затова е още по-наложително да се изследва въздействието на микропластмасата върху човешкия организъм".

В отговор на констатациите на учените говорител на Агенцията за хранителни стандарти заяви, че е "малко вероятно" микропластмасата да причини вреда.

Въпреки това, тъй като това може да има последици за общественото здраве, констатациите изискват официално разследване.

Мишел Морисън заяви: "Досега са правени много малко изследвания за наличието на микропластмаси в храните. Новата ни работа показва съвсем ясно, че консумираме много по-малко микропластмаса, когато купуваме по-малко храна в опаковки. Сега трябва да разберем дали тези микропластмаси са безвредни. Или, както мнозина смятат, са малка бомба със закъснител.“


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къде е Меси

    12 0 Отговор
    Хапваме торбички и от другия край изкарваме ПеВеЦе водопроводни тръби
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Коментар

    13 1 Отговор
    Първо корпорациите на тия същите (авторите на съвременните войни, вкл и тази в Украйна) ни обясняваха колко е шик и модерно да ползваме опаковки за еднократна употреба, печелейки трилиони на наш гръб и за сметка на природата, а сега много се загрижили по колко опаковки сме консумирали??????????

    Всичкото зло идва от финансовите интереси!!!
    Ако искате да разберете от къде идват всички беди (вируси, войни, икономически кризи и др) просто проследете гигантските парични потоци (трилионите) и не след дълго ще разберете, че именно тия основните участници във форума от Давос, стоят зад всичко зло на нашето съвремие!!!

    Така, че ако искате да се премахне пластмасата, санкционирайте акционерите на найлоновите компании!
    Ако искате да има мир по света, санкционирайте производителите на оръжия!
    Ако искате да няма глобално затопляне, санкционирайте тия които поддържат тезата, че без постоянен финансов ръст, човечеството ще загине!!!

    Всичко е възможно, когато обикновените хора са обединени!
    Крайно време е корпорациите да сменят статута си от машини за пари на сатанистите, да се превърнат в центрове за заетост към общо благо на човечеството в симбиоза с планетата!
    Крайно време е понятието трилионери и милиардери, да премахнато!!!

    Коментиран от #9

  • 6 сила

    6 0 Отговор
    аз направо си ги ям така , алангле....

    Коментиран от #7

  • 7 Така е,

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "сила":

    Но аз не само си ги ям, но ги и изпивам!
  • 8 УЖАС !

    10 0 Отговор
    А водата дето пием от пластмасови шишета всеки ден по цял ден ? Всичко което е в магазина е в найлинови опаковки

    Коментиран от #10

  • 9 Любопитен

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    Пластмасата се прави от петрол. Борбата с употребата на пластмаса следователно е борба срещу основните производители на петрол. Кога ще протестираш срещу Русия?
  • 10 Хммм

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "УЖАС !":

    Що пиеш вода от пластмасови шишета и защо си купуваш неща само в найлонови опаковки?
  • 11 Гост

    11 1 Отговор
    Ядем, пием, обличаме се в пластмаса, спим в пластмаса...... Ние сме пластмасови хора с пластмасови мозъци!
  • 12 Госあ

    5 2 Отговор
    Без коментар. Покрай простолюдието и нормалните хора страдат. Пластмасата е символа на демокрацията. Нали знаете ?
  • 13 Госあ

    14 0 Отговор
    Аз планова икономика съм виждал как работи. В 4:00 сутринта корабите са разтоварили и в 5:30 пристанищата са празни и рибата е по магазините и ресторантите и до вечерта е изядена. С телешкото месо е подобно. Средната продължителност на живота на хората ползващи плановата икономика при храненето е най висока в света.