Last news in Fakti

6 Май, 2023 17:42 1 263 1

Йогата намалява тревожността и подобрява паметта

  • йога-
  • здраве-
  • памет-
  • мозъчна дейност-
  • тревожност-
  • стрес

При йогата се правят комплексни движения, които изискват някаква степен на съзнание и техника за правилно изпълнение

Йогата намалява тревожността и подобрява паметта - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване, включващо три тренировки с йога всяка седмица, съобщава за намалени нива на стрес и тревожност, както и подобряване на мозъчните функции, включително работна памет и концентрация.

Целта на научния труд е бил изготвянето на осемседмична тренировъчна йога програма, насочена към тези, които са на пълен работен ден и минават през много стрес. Учените искат да покажат благоприятните ефекти от практикуването на йога не само върху тялото, а и върху психиката.

Професор Шон Мълен от катедрата за кинезиология и обществено здраве в Университета Урбана-Шампейн в Илинойс е главен автор на проучването. Той е тръгнал от мисълта, че йогата често се сравнява с аеробиката или кардиото. Кардиото има доказани благоприятни ефекти върху здравето на мозъка, но движенията, когато човек прави кардио, са прости и повтарящи се. При йогата се правят комплексни движения, които изискват някаква степен на съзнание и техника за правилно изпълнение.

Пример за комплексността на йога е Сурия намаскар или „поздрав към слънцето“. Това представлява комклекс от йога асани (пози), които се изпълняват в последователност и имитират изгрева и залеза на слънцето, пише puls.bg.

Участниците в това проучване са следвали видео инструктаж за правилно изпълнение на „поздрава към слънцето“. Те са били на безопасно място у домовете си и постепенно са били насърчавани към изпълнението на Сурия намаскар, без да гледат инструктажа. Целта на тази задача е бавното и постепенно изграждане на сигурност в уменията на участниците в себе си да изпълнят Сурия намаскар. Така след известно време, те ще запомнят последователността от позите.

Чрез научаването на нови пози учените са искали да развият работната памет. Д-р Мълен споделя: „Преминаването през множество активни пози, за разлика от статичните, теоретично би трябвало да подобри способностите за концентрация на вниманието или контрола на инхибицията. Носенето по течението може потенциално да подобри пространствената памет.”

Освен подобрения в работната памет, доброволците съобщават и за понижени нива на стрес и тревожност. Това може да се дължи на ефекта от физическото натоварване от йога върху тялото, но влияние оказва и средата – безопасността на собственият им дом подпомага усещането за сигурност при участващите. Особено след пандемията COVID-19 много хора са се насочили повече към упражненията у дома.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дабе

    0 6 Отговор
    Бокса е най-добър за здравето.Слагате си една боксова торба и когато сте ядосани я боксирате.Йогата е за разтегнати добре хора останалите само пъшкат и се мъчат а някои остават с травми за дълго