Last news in Fakti

20 Септември, 2023 08:50 1 209 5

Електронните цигари намаляват риска от сърдечни инциденти при пушачите

Редуването на цигари и вейпинг не е решение за здравето, сочи проучване

Електронните цигари намаляват риска от сърдечни инциденти при пушачите - 1

Комбинираната употреба на традиционни цигари и електронни цигари не намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и вероятно води до вредни последици за здравето, подобни на пушенето изключително на цигари. Това установи проучване сред повече от 24 000 души в САЩ, което беше публикувано в научното издание на Американската кардиологична асоциация.

Хората, които използват само електронни цигари, имат 30-40% по-малко сърдечно-съдови инциденти, отколкото тези, които пушат само традиционни цигари. Все още обаче броят на докладваните случаи е твърде малък, за да се направят окончателни заключения за ефектите от изключителната употреба на електронни цигари и са необходими още данни за дългосрочния ефект.

Учените припомнят, че традиционното пушене на цигари допринася за широк спектър от сериозни здравословни проблеми и близо 1 от 5 смъртни случая в САЩ всяка година се дължат на пушенето на цигари и излагането на вторичен дим. Това показва статистиката за сърдечните заболявания и инсулт на Американската кардиологична асоциация за 2022 г.

„Фактът, че двойната употреба - използване на горими цигари и на електронни цигари, носи подобен риск като този от изцяло пушенето на цигари е важна констатация, тъй като много американци се опитват да намалят цигарите с помощта на вейпинга според тяхното разбиране за намаляване на вредата. Двойната употреба на цигари и вейпинг обаче не води до това“, казва Андрю Стоукс, автор на изследването и асистент в Катедрата по глобално здраве в Бостънския университет по обществено здраве.

„Обичайно е хората да се опитват да преминат от традиционни цигари към електронни цигари и да изпаднат в безизходица, използвайки и двата продукта.“

Двойната употреба обаче категорично не е вариант за намаляване на вредата. Пълният отказ от тютюнопушенето е най-добрият избор за това, а ако пушачът не може да спре без подкрепа от никотинов продукт, то трябва да премине на такъв без горене изцяло, посочват учените.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    11 0 Отговор
    Въобще, само си чешат езиците. Като са вредни да ги изтеглят от пазара. Ама пустите им пари....печатница, бате
  • 2 Идън

    1 0 Отговор
    Заместителите на горимите цигари не могат да излъжат мозъка - от там и едновременната употреба и на двата вида.Дори и да успее човек да премине само към електронни- той поема повече вредни вещества поради стремежа да навакса и броя на вдишване на вредни вещества се увеличава и пак се получава зависимост от тях и употребата на самата електронна цигара.Сърдечните проблеми идват от запушване на кръвоносните съдове и недостатъчния кислород в кръвта. Един от факторите е човек да се движи- за да си ги набави. Съчетанието от обездвижване и пушене - рядко човек пуши докато се движи- това може да доведе до проблеми със здравето.
  • 3 Дупничанин

    1 0 Отговор
    Въобще не е верно тва.
  • 4 Сиса

    1 0 Отговор
    Тютюнопушенето под каквато и да е форма, заедно с алкохола и обезитас са си основни канцерогенни фактори! Рано или късно ви разказват играта. ;)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.