Last news in Fakti

17 Юни, 2024 10:01 1 705 34

Лекарствата в Европа: цени, които убиват пациентите

  • медицина-
  • лекарства-
  • румъния-
  • германия-
  • здраве-
  • пари-
  • лечение-
  • ес

В редица страни от ЕС липсват животоспасяващи медикаменти. А цените на някои са толкова високи, че никой не може да си ги позволи. Защо е така?

Лекарствата в Европа: цени, които убиват пациентите - 1
Снимка: Shutterstock

Тригодишната Милда страда от муковисцидоза - наследствено заболяване, което води дотам, че секретът от бронхите не се оттича правилно. Милда живее в литовския град Клайпеда. Два пъти на ден за по половин час тя трябва да облича специална дренажна жилетка, която чрез вибрации почиства органите от натрупаните гъсти секрети. Това е начинът да се удължи животът на момиченцето, разказва германската обществена телевизия АРД.

По-рано много от децата с муковисцидоза рядко са достигали зряла възраст. Днес, благодарение на един нов медикамент, те могат да живеят десетилетия наред. Медикаментът, който би помогнал много на Милда, се казва "Кафтрио". Но родителите ѝ не могат да ѝ го осигурят.

Месечните разходи за лечение - 17 000 евро

Литовското правителство преговаря в момента с американската фармацевтична фирма "Vertex", единствен производител на въпросния медикамент. Но изискваната от фирмата цена е твърде висока за здравните системи на редица държави, пише АРД. И двамата родители на Милда работят - бащата е хирург, майката е козметичка. Но въпреки това те не могат да си позволят месечните разходи за лечението, които възлизат на 17 000 евро. "Можеш да полудееш от мисълта, че други държави произвеждат такива чудесни медикаменти, а ти си оставен сам на себе си", казва пред германската обществено-правна медия майката на Милда.

Германският лекар Карстен Шварц, който работи в център за лечение на муковисцидоза близо до Берлин, на свой ред посочва: "Без тези медикаменти пациентът губи около 20 години от живота си".

Достъпът до медикаменти трябва да е равен за всички

Съдбата на пациенти като Милда показва ясно колко неравни са шансовете за живот в рамките на ЕС. "Местоживеенето ти не трябва да е решаващо за това дали ще живееш, или ще умреш", заяви миналата година еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду.

Всички пациенти в ЕС би трябвало да имат "своевременен и еднакъв достъп до ефективни медикаменти". Но Европа продължава да е далеч от тази цел, както показват извършените в продължение на месеци разследвания на екип европейски журналисти.

Все пак колко голямо е неравенството в ЕС? Първата цел на журналистите е да идентифицират медикаментите, които действително имат значително предимство в сравнение с дотогавашните препарати. Фармацевтичната индустрия пуска всяка година по 40 нови продукта на пазара, повечето от които на изключително високи цени. Но само малка част от новостите водят и до истински терапевтичен напредък.

АРД публикува графика, от която става ясно каква част от новите медикаменти, пуснати на пазара, липсват в различните държави от ЕС. Най-тежко в това отношение е положението в Унгария, където е невъзможно да се намерят над 78 процента от новите лекарства - това са общо 25 продукта като брой. В България 18,75 процента от новостите не са на пазара, т.е. точно 6 препарата.

Германската обществено-правна медия осведомява и, че от повечето нови медикаменти 32 са от "изключителна полза" за пациентите - те са предимно за лечение на рак, но има и препарати срещу мигрена, муковисцидоза или диабет. Цитиран е председателят на Германската лекарска комисия Волф-Дитер Лудвиг с думите, че ако тези медикаменти не се прилагат, възможностите за лечение на засегнатите пациенти се влошават.

Засегнати са много от малките държави

Европейският репортерски екип е установил, че разходите за споменатите 32 важни нови медикамента се поемат изцяло от здравните каси само в Германия и в Австрия. В Естония, Латвия и Литва на пациентите им липсват 30 процента от тези лекарства, в Кипър - половината, а в Малта - 59 процента.

Еки Лайдве, ръководител на Службата по лекарствата в Естония, казва пред АРД, че една от причините за липсата на медикаменти е тази, че много фармацевтични фирми изобщо не пускат препаратите си на пазара, ако той е твърде малък. Лекарствата могат да бъдат доставени от други европейски държави, но при толкова високи цени, че са недостъпни за много от държавите.

Как се образуват цените на лекарствата

За да получат максимално високи цени, фармацевтичните фирми използват често една колкото лесна, толкова и ефективна стратегия: те изискват от националните здравни власти и от касите да запазят в тайна реално платените цени. За целта трябва да бъде подписана специална декларация. Така намаленията, които концерните са дали на някои страни, няма нужда да се предлагат и на другите държави.

Бившият кипърски министър на здравеопазването Йоргос Памборидес казва пред АРД, че тази система представлява злоупотреба с пазарната сила на индустрията. Концерните противопоставят държавите едни на други, "затваряйки ги в отделни стаи". Памборидес си спомня, че по времето, когато е бил министър, Кипър е плащал "двойно, тройно или дори петорно повече от другите държави".

Журналистическият разследващ екип се е опитал въпреки това да установи какви цени изисква "Vertex" за препарата си "Кафтрио". На базата на данните за оборота на фирмата, броя на пациентите и сведенията от здравните каси излязло, че Италия плаща годишно за пациент 70 000 евро, а Франция 66 000. В малката, но по-бедна Латвия разходите обаче могат да стигнат до 135 000 евро, в Чехия - до 140 000. От концерна заявяват, че тези сметки са "неправилни" и изтъкват, че производителят не определя едностранно цените, а ги договаря със здравните служби в съответната страна. Освен това цените били оправдани, защото за един медикамент се правят изследвания по 20 години, а разходите за тях могат да надхвърлят и десет милиарда евро.

Особено тежко е положението в Румъния

Болните от рак в Румъния са в особено тежко положение. Там разходите за шест от новите медикаменти срещу рак не се покриват, респективно те са недостъпни за засегнатите, на които са предписани, разказва АРД. Но има и още нещо - на здравеопазването в страната му липсват средствата да плати и за тези медикаменти, за които отдавна е разрешено да се покриват разходите, както казва онкологът и ръководител на Националната комисия за борба с рака Михаел Шенкер.

Затова към правителството са били отправени искания да удвои бюджета на здравната каса, но те са били отхвърлени - защото държавната каса е празна. Поради това много пациенти са подали жалби в съда за компенсиране на разходите за предписаните им медикаменти. Това се оказало успешен ход - през 2023 година с държавни разноски били осигурени медикаментите за 1000 пациенти. Предполага се, че и тази година броят им ще е сходен. Шенкер посочва, че става дума за лекарства с висока цена - между 6000 и 7000 евро за пациент на месец.

Биляна Михайлова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ма, то това е и

    29 4 Отговор
    целта на мафията, която управлява този свят. Някого соца ни защитаваше от тях. НО, ние наивниците, повярвахме в някаква си демокрация 80-те години и се предадохме доброволно...
    Сега евтини лекарства и безплатна медицина НЯМА! И армия няма. И индустрия няма. И селско стопанство няма. И деца няма. И училища няма. И българска храна няма. И умни деца няма, ами се друсат и избиват, като мухи по пътищата. И култура няма. И ценностна система няма. И нормална политика няма. И патриоти няма. И бай Тошо го няма, да ни каже, че онази система била недоносче??? Ама донесе много повече от това "доносче" днес, което не носи, ами само отнася от нас, към тях!

    Коментиран от #21, #26

  • 2 мани беги

    8 0 Отговор
    убийте виновните!
  • 3 Омикрон

    14 2 Отговор
    Е да, ама пък ваксините бяха безплатни.

    Коментиран от #6

  • 4 Студопор

    12 3 Отговор
    Защо Дойче Зеле не споменат България? Имаме поне 200 пациента с муковисцидоза. Пътеката за това заболяване е 930лв. От там нататък - оправяйте се!! В Англия, дето я плюем, Кафтрио (или Трикафта - другото име на лекарството) се изписва безплатно на пациентите с това заболяване. И не само на англичани. Трябва само да си легален и да си здравно осигурен.
    У нас има шепа лекари, които решават кой от болните ще го получи и кой - не. Ако си с цироза (лекарствена), не ти го дават. В Англия - изписват ти Кафтрио, черния дроб лекуват паралелно.
    Като ще ни пращате статии от Зелето, нека поне се отнасят за нас, а не за Румъния или Кипър. И ние сме засегнати!!

    Коментиран от #27

  • 5 Шматка

    8 3 Отговор
    Е, какво пък...важното е да има кинти за Окропия!
  • 6 Да, ама ковчезите

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Омикрон":

    и 2-та метра в Орландовци, след перфорацията, струваха много пари, нали?
  • 7 от турска бе

    5 0 Отговор
    разходка и после с пълни торби евтини лекарства , овци и агнета , мляко и кафе . от мюнхен кат се вземе е по-скъпо . ген танев много крадеше . бизнеса на борците в фармация и лаборатории , складове и боници . трупат пари .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хохо Бохо

    8 4 Отговор
    Санкциите работят. Дайте още кеш на зеленио фюрер, а Милда DGD
  • 10 Да благодарим на господ

    11 1 Отговор
    Че Русия ни освободи само толкова, че Одрин ни остана наблизо и можем по всяко време да отидем и да си купим евтини и ефективни лекарства.
  • 11 Българин

    1 12 Отговор
    Не става ясно за какво е статията.

    Скъпите лекарства са скъпи, защото за да се стигне до тях се изискват десетилетия работа и гигантски средства. Те не стават по-евтини, защото някой "много иска" да е така.

    А това да се взимат отделни екстремни случаи и на базата на това да се правят политики за всички е безмислено и дори опасно - така системата е поставена под стрес, който засяга много по-голяма част от обществото.

    Коментиран от #19

  • 12 БгМосквичЕрЕкс

    9 4 Отговор
    Спокойно, Потенциала на РФ във фармацевтиката е невъобразим
  • 13 123

    13 0 Отговор
    Да вярваш, че произвозителите на лекарства се борят за вашето здраве е все едно да вярваш, че производителите на оръжие се борят за мир.

    Коментиран от #18

  • 14 ТЕ ТОВА Е

    6 2 Отговор
    ЕВРОСАЩИСАНАТА ДЕМОН - КРАЦИЯ! ЗАТОВА - ВЪН ЕВРОПА! ВЪН САЩНПО-ТА! НАТО - ВЪН!!! ДА СИ ЖИВЕЕМ ЖИВОТА ПО СЛАВЯНСКИ, ПО БЪЛГАРСКИ!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Смърфиета

    5 0 Отговор
    Само в Израел имат цялото ветрило от редки болести и знаят за какво става дума. Само не разбирам, защо нас като ползватели на медиите ни бомбардират непрекъснато. Подобни материали трябва да съдържат едно предупреждение: "Внимание! Говори Тел Авив! Важно единствено за близките на пациенти с редки болести и акционерите във фармацевтичния бизнес!", а Стела Кириакиду да си постави съответната брошка на ревера, която да указва на кого е говорител. Шефката й прочее, тоже.
  • 16 Айсамани

    6 1 Отговор
    За протокола:Се 3е 0 убива хората.Да се знае.
  • 17 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТЕ ТОВА Е":

    ВЪН ТИ И НАПРАВО В ПОЛША ПРИ АЙМАН!
  • 18 Ами точно това е

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    системата им!
    Сложили вълка да е овчар. После се чудят, защо изчезват овце всеки ден?
    фарма индустрията да мисли за излекуване на болните с евтини лекарства? Това означава, те да НЕ печелят нищо? Оксиморон!
  • 19 Смърфиета

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Напротив, става пределно ясно. За откъсване на непропорционално голям публичен ресурс, за обезщетение жертвите на нацизма, които са обидени от него.
  • 20 Мухаа ха!

    5 0 Отговор
    Днес вече имало лекарство,но срешу скромните 17 хиляди евро месечно!? Световната фарма мафия( част от нея и нашенците) , е най могъщата сила.Няма ВПК,няма наротици,няма тютюн.Те са дребосъчето.При фармата са чудовишните по размер печалби.Съотношение производствени разходи- печалба на единица продукция са в стотици пъти- не проценти. Примерите са неизброими.У нас,на българския пазар, дори елементарно лекарство няма,в което едно хапче от блистера да е под 45-50 ст.За най обикновени болежки.При по " сложните" брой хапче варира между 4- 5,а дори достига 25-40 лева брой.Който се заплащат и от пациентите,и от държавата - през Здравна каса.Свободният пазар води до такива резултати.Свободен ,ама друг път.Мега картел в цял свят,който с едно щракване на пръст,може да помете всяко правителство,ако му е настъпило интересите.
  • 21 Безпристрастен

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ма, то това е и":

    Красиво,точно и безпристрастно! Но малък процент ще го оценят.Форумите са една мини социология.Много по точна от платените стъкмисти.Погледнете ,колко са ви подкрепили? Факт,който говори,как за тридесет години,може да се промие мозъка,трезвия разсъдък на цяла нация.

    Коментиран от #23

  • 22 Булдог

    2 1 Отговор
    А, ковид ,,ваксинат" към кой ,,илач" се числи и колко Народ уби?
  • 23 Ама промиването

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Безпристрастен":

    при нас е само от 1989-та г. насам...
    Вижте немците, англичаните, французите, италианците, сащиянците, канадците...???
    Там вече е пълна скръб! Момчетата да ходят някои дни в училище с поли, за да се разбере, че "нямало" биологичен пол? Половете били социално поведение?
    И милиони бройлери на Запад вярват в това!!! И вярват, че ще победят Русия? Щеше да е смешно, ако не е адски тъжно и опасно!
  • 24 Коко

    3 1 Отговор
    Има едни понятия които се наричат правилен начин на живот правилно хранене планини билки и други.И тогава нямаш нужда от лекарства и доктори.Казвам го от личен опит не съм виждал хапче.Ще се радвам да го прочете някой и да се замисли.

    Коментиран от #25, #33

  • 25 Смърфиета

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Коко":

    Ами карай на билки, но не гарантирам.
  • 26 Смърфиета

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ма, то това е и":

    Лекарствата и храните ги купувахме и тогава, митът за българското се създаде тогава, докторите не бяха оплетени в счетоводни схеми, но и не работеха, културата беше горе-долу също толкова раздута и пошла, колкото и днес, патриотизма се наричаше Възродителен процес ей-така, профилактично, защото Турция беше подкрепяна от САЩ и ръчкаше агресивно, демографията: тогавашните единствени деца станаха дядовци и баби на единствени деца, икономиката обаче направи колапс и режима си отиде, а демокрацията е режим, който е по-устойчив на икономически колапси иначе оттогава досега да си е отишла пет пъти.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Поне за лекарите,

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Смърфиета":

    не ми говори: "...докторите не бяха оплетени в счетоводни схеми, но и не работеха..."
    Много добре даже работеха и то БЕЗПЛАТНО!!! Правиха ми опасна операция 1972-ра година, напълно безплатна, на родителите ми, на лелите ми, също разни операции от хернии, на дванадесетопръстника язва и какви ли не... и всичките живяха до скоро над 80 години... Днес, ако нямаш пари да шариш на лекарите, ще умреш на стълбището на болницата. Колко такива случаи има? И за училищата не ми говори. В моя клас тогава 1972-ра г бяхме 32-ма. Днес даже училището е закрито, вече над 15 години. Изобщо няма и деца. Тогава в 10:00 часа голямото междучасие ни даваха безплатно топло мляко, безплатно за всички ученици. Днес кое ти е безплатно? Живота на нашите роми в Германия. Само това. Системната не фалира, ФАЛИРАХА я, лъжекомунистите, за да я ограбят, за себе си... Онова внуче в София, на бившите от ДС, милионерче в долари било? Как става това, когато не може да се справи даже и с кметската работа на София, а?

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Смърфиета

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Поне за лекарите,":

    Сега се доплаща, че свикнаха на уискито а от тоблерони дори се въздържат, че не са здравословни. А и живота поскъпна. Сега живеете по-малко, защото има ядене в изобилие и не спортувате в градския транспорт, всеки е зад волана. И отрови има повече, ама нали скачахме, за да има банани и портокали като в Турция и Гърция. Да не се чудиме на Италианския боклук. Тогава в кофите за боклук отиваха само обелки от картофи, счупени стъкла и помия.
  • 30 бизнесмен

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Поне за лекарите,":

    Като не сте мислели да правите деца, ще си внесем работници от Непал, Индия и Индонезия, но държавата трябва да осигури субсидии на бизнеса да се развива и да инвестира.
  • 31 Чернобил

    1 3 Отговор
    Безплатно мляко в училище не е имало и 1986г. след Чернобил.
    Само при Царя въведоха за кратко. Внесете си английския цар ако искате екстри!

    Коментиран от #34

  • 32 какво да искаме

    5 0 Отговор
    когато пазара определя всичко!
    Робуването на тази теза превърна здравето в стока. Отговорните социални общества се грижели за слабите и болните - да бе да! Всички знаем на собствен гръб, че не е така. Всеки се моли да е здрав, че иначе е обречен.
    Това са екстрите на пазарната икономика. Няма пълно щастие, та да внимаваме какво си пожелаваме, че може да ни се случи.
    Докато соца съществуваше, то в "цивилизования" запад се въвеждаха различни социални придобивки за населението, та да не бяга. Сега, когато всички са пазарни и капиталистически - една по една изчезват придобивките и преспективата не е обнадеждаваща. Днес, проблемите се виждат по-силно в страните с малки икономики, но скоро същата съдба ги чака хората и в големите икономики (ако ще и да имат най-големия пакет от здравна защита). Капитала работи, за да се увеличава, а не да ни осигурява комфорт или здраве.
  • 33 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Коко":

    "Казвам го от личен опит не съм виждал хапче."

    Верно ли?

    Споко, ако не си извадил баш печалбата от лотарията на прибежки ще "се сетиш" за медицината.

    Колко такива "деца на природата" са ни минали през отеделението, щото с десетилетия не са ходили на лекар или не са търсили такъв когато е трябвало а са се "лекували" с неграмотност.
  • 34 В твоето училище, ако

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Чернобил":

    не е имало, в нашето имаше много години. Поне 5-6 години, докато учех там ни даваха. 8 класа с по около 30 деца в клас, пиехме всяка сутрин топло мляко. Ама това са се договорили сигурно на местно ниво, ТКЗС-то с директора на училището. Наше е млакото, наши са и децата, в такъв стил. Не знам, дали в други села и градове са давали? Тогава нямаше телефони, за да се знае бързо, къде, какво е имало. Но в нашето училище, основното до 8-ми клас ни даваха всеки ден и то години наред.
Новини по държави: