Last news in Fakti

17 Юни, 2024 23:47 1 795 4

Фибромиалгия: Когато всичко те боли, а не ти вярват

  • здраве-
  • фибромиалгия-
  • медицина-
  • болест-
  • болка-
  • стави

Фибромиалгията е нелечима болест, която в никакъв случай не е въображаема. Тя засяга по-често жените.

Фибромиалгия: Когато всичко те боли, а не ти вярват - 1
Снимка: Shutterstock

В повечето случаи става дума за тъпа, притискаща болка, обяснява за ДВ д-р Герхард Мюлер-Швефе от Гьопинген. „Болките често продължават с дни. Пациентите имат постоянни пристъпи с различна интензивност и локализация. Те описват, че понякога ги боли на едно място, а друг път – на друго. Поради това околните често пъти не ги възприемат на сериозно.“

Понякога има непосредствена причина, която „отключва“ болестта – често става дума за дребни операции или рутинни медицински процедури, които принципно не са свързани със силни болки. Въпреки това те могат да бъдат начало на фибромиалгия.

Еднозначни критерии за диагнозата няма

През 1992 година Световната здравна организация класифицира фибромиалгията като самостоятелно заболяване. Това допринесе за признаването на съответната медицинска диагноза и стана причина науката да се заеме по-интензивно с изследвания за болестта.

Учените и до днес обаче не са наясно как точно възниква тя. Нито кръвните тестове, нито изследванията с ултразвук, компютърната томография или ядреният резонанс дават окончателен отговор. Един от методите за изследване се базира на т.нар. тригерни точки. При него се изследват 18 точки по тялото за повишена чувствителност, и ако в 11 от тях има болезнена реакция, това обикновено говори за наличие на фибромиалгия. Ако болките продължават най-малко три месеца, като се локализират във всевъзможни части на тялото – това отново са признаци за фибромиалгия.

Други оплаквания обаче също могат да свидетелстват за заболяването – например хроничната умора, дори и след продължителен сън, който не води до възстановяване на организма. Също и депресии, главоболие и страхови състояния.

Причините остават до голяма степен неясни

При фибромиалгията е нарушен механизмът за контрол над болката, казва Мюлер-Швефе. „Още по рождение разполагаме с различни системи за контрол над болката, които са различно активни у отделните хора. Сигналите протичат от главния мозък към гръбначния и контролират усещането за болка. При пациентите с фибромиалгия тези връзки често са нарушени, което може да се дължи на начина им на живот.“

Сред хората, страдащи от фибромиалгия, преобладават жените. Като техните житейски истории често си приличат, казва психоложката Катрин Бернарди. „Пациентките често са пренапрегнати, защото имат прекалено много задължения. От една известна възраст нататък тялото им вече започва да отказва. Има например много засегнати жени сред тези, които се грижат за възрастни хора.“

Травматичните преживявания, като например инциденти или тежки емоционални натоварвания също могат да доведат до фибромиалгия. „Посегателствата или прекомерният стрес често са сред причините. В един момент всичко това може да избухне – най-често след 40-та година“, обяснява Мюлер-Швефе.

Специфични терапии няма

Фибромиалгията не се лекува – единствено различните симптоми могат да бъдат смекчени. Медикаменти като ибупрофен или парацетамол обаче не са решение, посочва Мюлер-Швефе. „Този, който се опитва да провежда терапия срещу фибромиалгията с обезболяващи хапчета или инжекции, не стига до истинския проблем. Затова пък някои психофармацевтични препарати укрепват системата на тялото за контрол над болката. Засегнатите трябва да знаят, че тази система може да се активира също чрез психотерапия“, съветва експертът.

На някои засегнати помагат антидепресантите и т.нар. антиконвулсанти - те отслабват сигналите за болка в нервната система. Акупунктурата и дихателните упражнения също могат да са от полза. „С йога също се постигнат добри резултати“, казва психоложката Бернарди. Нейният съвет е да се приложи комбинирана терапия, която включва лечение на болките, психотерапия и физическа активност. „Ако засегнатите редовно спортуват и редовно взимат антидепресанти, е възможно да се справят със своите проблеми и да поддържат добро качество на живот.“

За да бъде разбрано заболяването по-добре, може да е полезно да се води дневник за болките или да се посещават групи за самопомощ, в която се разменят впечатления и съвети. „Първото, което казвам на пациентите, е: отнасяйте се сериозно към себе си. Ако някой ви каже, че си въобразявате всичко това, и че това не са истински болки, се погрижете да гледат на вас сериозно. Това е най-важното“, изтъква Мюлер-Швефе.

Автор: Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    2 3 Отговор
    Отнесете се сериозно към себе си...опитайте на къра с мотика в ръце.⁵
  • 2 Медицинско падение

    1 0 Отговор
    Съвременната медицина пак не си е написала домашното. След като ибупрофен помага с болката става дума за активация на имунната система. Може би хронична чревна инфекция. Аз така 10 години имах периодични яки главоболия и накрая задух след ядене и постоянна отпадналост. Мислех си че имам "хронична умора" и до няколко години ще пукна. Естествено докторите не ми вярваха, само една докторка ми повярва и ми каза "трябва да разбереш причината". Е най накрая разбрах че симптоматиката ми намалява след антибиотици за чревни инфекции а сега вземам постоянно пробиотици, орално (за горния чревен тракт) и чрез клизма (за дебелото черво). Те държат патогенните бактерии под контрол по добре от антибиотиците. Не съм имал главоболие от една година. Докторът ми още е с отворена уста. Оказа се че имам най обикновени чревни инфекции понеже чревната ми флора е разрушена от антибиотици и сега ми се налага да помпам пробиотици доживот.

    Коментиран от #3

  • 3 Медицината е безсилна

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Медицинско падение":

    И да не пропусна, когато имунната система се активира от чревната инфекция, получавам мускулни болки по цялото тяло, като при грип. Така че фибромиялгията въобще не е въображаема, само дето съвременната медицина си няма на идея как да открие инфекцията. Аз през 2023 получих бактериален колит след антибиотици и чак тогава почна да ми светва как инфекция в дебелото черво води до имунна активация и цялата симптоматика. Инфекциите в червата ги открих с чревен тест който изследва цялата чревна система. Гастроентеролозите го нямат - техните тестове не откриха нищо, докато този тест светна като коледна елха с най различни дисбиози, вкл. и Клостридиум Дифициле - инфекциозният колит който едва не ме уби. Та след като овладях колита със стандартния антибиотик (Ванкомицин) и след това изличих една стомашна инфекция (Хеликобактер Пилори) ми светна че мога да се опитам да подтисна бактериите с други бактерии - пробиотици. Вземам Лактобацил Ацидофилус щам ЛА-14 който ги подтиска, както във стомаха така и в дебелото черво със клизма.
  • 4 ако щете вярвайте

    1 0 Отговор
    Обясението понякога може да е свръхестествено.