Отидете към основна версия

6 997 64

Жажда за власт: Докато ДВГ се пенсионира, най-мощните коли в света вече са електрически

  • електромобили-
  • хиперкари

Топ-3 на най-мощните електромобили

Съвременните технологии за електромобилност са в състояние да гарантират на автомобила чудовищна мощност и невероятна ефективност, която се използва широко от производителите на хиперавтомобили. И в светлината на тенденциите за "зелена" енергия, дори марки с богата автомобилна история доброволно преминават към електрическа тяга: най-добрият пример за това са френските в миналото, а сега немско-хърватски специалисти от Bugatti.

Изненадващо, само през последните няколко години имаше огромни пробиви в технологиите на електромобилите, които направиха автомобилите, захранвани с батерии, най-мощните превозни средства, предназначени за движение па обществените пътища. Представяме ви топ 3 на най-високопроизводителни коли на нашето време.

Rimac Nevera - 3-то място

Почетното трето място заема хърватинът Мате Римац (Rimac). Уместно е да припомним, че именно на тази компания концернът Volkswagen даде притежанието на главния диамант от съкровищницата си за суперавтомобили - Bugatti. Напоследък авторитетът на производителя от Хърватия нарасна толкова много, че няколко големи автомобилни корпорации се стремят да си сътрудничат с него. Взети заедно, това показва колко важно е инженерството на Rimac за световната индустрия днес.

Във всеки случай основната им гордост беше и си остава хиперколата Nevera, която под името Concept Two влезе в масово производство в продължение на три дълги години. Планира се издаването на само 150 копия от това чудовище. Вярно е, че сега то има и близък роднина в лицето на италианеца Пининфарина Батиста, технически идентичен с хърватския му колега.

Ние обаче се интересуваме преди всичко от възможностите на електрическия силов тракт. А Мате Римац има с какво да се гордее. Цели 1914 конски сили, които са в състояние да ускорят колата до 412 км/ч! Такова стадо коне, може би, би впечатлило дори Чингис хан. Днес Nevera има повече коне от всеки конкурент, задвижван с бензин, което яправи още по-съблазнителна.

Lotus Evija - 2-ро място

Божествено красивата Evija беше първият наистина нов проект на британците през последното десетилетие. Освен това те започнаха да проектират колата след покупката на марката от китайците от Geely. Обещаният тираж на тази адска колесница е дори по-малък от този на Rimac – само 130 екземпляра.

За съжаление британците и китайците не успяха да закачат хърватина на колана си по отношение на скоростните характеристики (максималната скорост е "само" около 320 км/ч), но мощността беше доведена до кръгла цифра от 2000 к.с. Александър Велики би оценил такъв кавалерийски корпус. И именно тази армия от коне под капака позволи, макар и не за дълго, Evija да се окичи със статута на най-мощния хиперавтомобил в света!

Aspark Owl - 1-во място

А сега - та-дам! - абсолютният шампион! От ноември 2021 г. японската сова се счита за най-мощното пътно електрическо превозно средство в света. Неочаквано е да видите модел на малко познат стартъп сред „най-най“. Фактите обаче сочат, че Aspark успя да изпревари Lotus само с 12 конски сили. Срамота е, нали? Но най-смешното е, че и "Совата" не успя да изпревари Rimac Nevera по отношение на скоростни параметри: "Японецът" дори не обещава повече от 400 километра в час.

Очевидно е обаче, че всички тези подвизи са далеч от границата. Лентата от две хиляди „коня“ вече е превзета, но явно никой няма намерение да спре дотук. Лудостта тепърва започва!

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини