Отидете към основна версия

7 Януари, 2022 13:04, обновена 7 Януари, 2022 13:04 26 000 32

Audi, BMW или Mercedes: Кой продаде най-много коли у нас през 2021-а и как е по света?

  • audi-
  • bmw-
  • mercedes-benz-
  • нови автомобили-
  • продажби-
  • 2021

Отговор на този въпрос можем да открием от статистиката на асоциацията на вносителите, която всяка година дава данни за продажбите на автомобили у нас. За изминалата година традиционният лидер Dacia запазва лидерството си, но сега ще обърнем внимание на германското премиум трио Audi, BMW и Mercedes.

Тези три марки са традиционно силни на нашия пазар за нови коли, но няколко години подред BMW беше тази, която успяваше да продаде най-много нови автомобили в България. Сега обаче положението е различно и имаме нов лидер. Става дума за Mercedes-Benz, които за първи път от доста време насам успяват да изпреварят баварците. Audi са на третата позиция.

През изминалата година в България са продадени 1 194 нови Mercedes-а, докато продадените BMW-та през 2021-а са 1 119. Както вече споменахме Audi са на третата позиция с реализирани продажби у нас от 625 автомобила.

В общото класиране по марки, продали най-много нови автомобили на родния пазар Audi се нарежда на 15-а позиция с 625 продадени коли, като най-продаваният модел е Q8. Вторият BMW заема 12-тата позиция в общата подредба с продадени 1 119 автомобила, а техният бестселър е Х5. Новият лидер Mercedes е успял да продаде у нас през миналата година 1 194 нови автомобила и в генералното класиране се нарежда на 11-о място. Най-продаваният Mercedes у нас е GLE.

Любопитна е и картината за продажбите на германските премиум марки в световен мащаб. Там се случва точно обратното. BMW изпревари Mercedes по продажби за първи път от шест години. BMW AG продаде повече премиум леки автомобили миналата година от основния си конкурент Mercedes-Benz. Последният път това се случи през 2015 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.

Свързани новини