2 Март, 2022 09:31 4 856 15

И BMW спира доставките на автомобили за Русия

  • bmw-
  • русия

Сглобяването на автомобили в Автотор Калининград също е временно спряно

 И BMW спира доставките на автомобили за Русия - 1

Wall Street Journal беше първият, който съобщи за спирането на доставки от BMW в Русия, позовавайки се на изявление на баварския автомобилен производител. От компанията съобщиха, че сглобяването на автомобили в завода "Автотор" в Калининградска област е преустановено, а доставката на нови автомобили за страната е спряна. „Поради настоящата геополитическа ситуация, ние ще преустановим местното си производство и износ за руския пазар до следващо нареждане“, казват от BMW в официално изявление.

Информацията беше потвърдена в руския офис на BMW. От представителството уточниха, че компанията работи по решения, „които в контекста на ограничените доставки на резервни части ще ни позволят да изпълним изцяло гаранционните задължения към клиентите“. „Също така ще продължим да обслужваме автомобилите на нашите клиенти в съответствие с всички стандарти на BMW Group“, казва представител на марката, цитиран от РИА Новости.

BMW е представена на руския пазар от 16 модела, повечето от които се доставят в страната от чужбина. Производството на X5, X6, X7 и 5-Series е организирано в Автотор Калининград по пълния цикъл, който включва заваряване, боядисване и монтаж. В началото на февруари тази година стана известно, че BMW Group е подписала споразумение с Автотор за производство на автомобили и доставка на компоненти до 2028 г. Автотор произвежда автомобили BMW от 1999 г. До пролетта на миналата година, освен четирите споменати модела, там се сглобяваха X1, X3 и X4, както и седани от 7 серия.

Сред компаниите, които са решили временно да спрат доставките на автомобили за Русия, са Jaguar Land Rover, концернът Volkswagen и неговите марки, Volvo и General Motors. Daimler Truck пък преустанови сътрудничеството си с КамАЗ и не доставя компоненти за руските камиони. Заводите на Hyundai и Renault в Русия бяха затворени поради недостиг на компоненти. Глобалният офис на Mitsubishi също обмисля възможността за налагане на ограничения в страната, но засега руското представителство не е съобщило за прекратяване на доставките и „замразяване“ на завода PSMA Rus в Калужска област.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    21 9 Отговор
    На девети май в Берлин и ще си напазарувам .

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Анти маймуна

    21 17 Отговор
    Китайските електрички ще убият рибата. БМВ са коли за селяни
  • 3 Иванушка

    19 13 Отговор
    То такова, утре руснаците ще дойдат сами да си ги вземат, споко ))

    Коментиран от #10

  • 4 Иванушка

    8 8 Отговор
    Ще сии караме ладите - един ремонт за 600 км
  • 5 Иван

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Ще си напазаруваш какво ? Защото на даш кам клиповете в ютуб виждам как масово се кара пасат, ауди и т.н. сигурно са много гадни..
  • 6 /////

    21 5 Отговор
    Тия се самоубиват пазара не търпи празно, другаря Си лично ще благодари за санкциите.

    Коментиран от #13

  • 7 ТОЗ

    11 5 Отговор
    Тойота има огромно производство в империята-дано да спрат. Както и много други европейски марки.Корейските също. Да идват да произвеждат в БГ. Руският малък пазар няма да намали много огромните им печалби.Особено на Тойота.
  • 8 Алибрате

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Трудно алибрате, трудно….няма да ги има американците да ви изхранват както през 1940s ….приготви един Камаз с рубли, че както е тръгнало и една чистачка няма да можеш да си позволиш….
  • 9 Продажници

    10 12 Отговор
    БМВ от кога продават в Русия, там е зима а БМВ през зимата са в гаражите не палят и не вървят!

    Коментиран от #11, #15

  • 10 Хахахах

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка":

    Не, няма да посмеят. Не само те имат ядрено оръжие, вервай ми
  • 11 Руският отговор

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Продажници":

    Бабички ще чупят стари айфони по улиците в отговор на западните санкции
  • 12 Пешо

    5 5 Отговор
    Ханс Ханс глупак си ти Ханс ще ги молиш декември. Турците ръководят транспорта в доичланд Ханс и работят в заводите за коли 10 милиона са Ханс. Ердоган не е забравил кой му мъти водата ще се разболеят за седмица и се уаквате без да сваляте гащите.
  • 13 Майстор на спорта

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "/////":

    А др.Путин да ги награди с орден "Герой на Русия"
  • 14 Те пък умрели руснаците

    6 3 Отговор
    За тия капризни трошляци със скъпа поддръжка.Руснака има Лада и Волга ееееййй.....
  • 15 123

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Продажници":

    Тоя пък не вървели зимата Хахахахаха, ти си луд