Отидете към основна версия

13 519 13

Защо е важно да проверите употребяван автомобил, преди да го купите?

  • автомобилът на старо-
  • проверка-
  • съвети

Ако мислите за покупка на нов автомобил, има някои процедури, с които трябва да сте наясно, преди да сключите сделката, и една от тях е да се опитате да разберете историята на автомобила и да оцените правилно неговото състояние. Сега ви припомняме основни неща, които са важни преди покупката на употребявана кола.

Що се отнася до т.нар. онлайн проверка, то за съжаление, тази информация не винаги е лесна за намиране, но има компании, които са специализирани в предоставянето на тази услуга. Следвайки няколко прости стъпки, вие ще можете да получите отчет, съдържащ цялата необходима информация за бъдещата ви кола, за да сте сигурни, че сделката е добра.

Защо е важно да погледнем историята на автомобила?

Купуването на употребяван автомобил изисква много внимание. Сделката е по-рискова, отколкото покупката на чисто нова кола и ако не сте сигурни в историята на автомобила не прибързвайте. Някои нищо неподозиращи хора могат да купят автомобили със скрити дефекти или дори да бъдат измамени с коли с фалшив пробег или проблеми с документите. Така че, ако искате да избегнете главоболия и финансови загуби, третирайте оценката на автомобила с необходимата грижа.

Какво трябва да се провери? Първо, разберете дали има санкции и ограничения

Можете да проверите в сайтовете на институциите за неплатени глоби и дори да проверите дали тази кола не се издирва. Друго важно нещо е дали данъци, Гражданска отговорност и винетки например, са плащани навреме.

Необходима е проверка на всички тези точки, тъй като прехвърлянето може да се извърши само след пълно премахване на всички ограничения и тежести. За целта е добре да се обърнете към юридическо лице, което срещу неголяма сума може да извърши въпросните проверки.

Участвал ли е автомобилът в катастрофа в миналото?

Също така има сайтове, които чрез въвеждане на VIN-номера на колата, ви дават една или друга информация. Освен онлайн проверка, направете и задължителния физически оглед. Например, проверете вратите, за да видите дали се затварят правилно, дали луфтовете между отделните каросерийни панели са еднакви и дали има някакви разлики в тоновете на боята.

Освен да търсите признаци за катастрофа, е важно да проверите дали колата е била наводнена. Анализирайте миризмата в колата и потърсете следи от пръст под седалките и килимите, по арматурното табло и отстрани на вратата. Също така следете работата на електрическите компоненти, тъй като водата уврежда електрическите и електронните компоненти най-много.

Винаги се препоръчва да вземете надежден механик за анализ на превозното средство. Той има повече опит и може да забележи признаци, които иначе бихте могли да пропуснете. Някои сервизи и специализирани фирми дори предлагат услуга за оглед, като издават протокол за състоянието на автомобила.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини