Last news in Fakti

28 Февруари, 2022 13:38 5 971 8

Пет слаби места, които страдат най-много в колата след зимата

  • автомобили-
  • съвети
Пет слаби места, които страдат най-много в колата след зимата - 1
Снимки: Shutterstock

Ще ви разкажем за няколко по-сериозни слабости, които се проявяват в целия си блясък на превозни средства, които са оцелели през зимата. И дори малък пробег през студените месеци не трябва да разубеждава водача да инспектира възможните проблемни зони на колата си. Ето и пет от тях.

Пет слаби места, които страдат най-много в колата след зимата

1. Преди всичко ще говорим за сигурност. Повдигнете всяко колело с крик и проверете състоянието на сферичните шарнири, като разклатите колелото вертикално. Можете да определите дали кормилните накрайници са разбити, като заклатите колелото хоризонтално. Ако има обратна реакция, отиваме в автосервиз и отстраняваме проблема.

Пет слаби места, които страдат най-много в колата след зимата

2. При смяна на зимни гуми с летни, не забравяйте да балансирате всяка джанта с лятна гума и не пестете пари за реглаж особено на предните колела, защото след тежките пътни условия през зимата, сходимостта може да не е перфектна.

Пет слаби места, които страдат най-много в колата след зимата

3. Понякога шофьорите изчакват до лятото, за да сменят течащи и неработещи амортисьори - едно от най-слабите места, страдащо най-много след зимните приключения. Не бива обаче да правите това, тъй като ако не ги смените веднага, а чакате топлите месеци, е доста вероятно да се появят неизправности на други елементи по окачването, а това е скъп и дълъг ремонт, особено ако резервните части за колата са редки.

Пет слаби места, които страдат най-много в колата след зимата

4. Друго слабо място, което се разкрива след зимните студове, са т.нар. маншони, както и държачите за изпускателната система, опори (тампони) на двигателя и всякакви видове уплътнения, чието състояние може да се провери само на чист двигател и скоростна кутия. Шофьорите могат и сами да проверяват повечето видове гумени изделия, с изключение на труднодостъпни места, така че ако колата е на по-малко от пет години, можете да се справите с визуална проверка, а ако е на повече, би било полезно да отидете в сервиз за подробна диагностика.

Пет слаби места, които страдат най-много в колата след зимата

5. Маркучи за високо налягане, спирачни тръби, както и техните връзки – всички тези елементи на автомобила страдат силно при зимна експлоатация. Ако забележите пукнатина или теч, незабавно отстранете проблема и тогава автомобилът ще бъде готов да посрещне лятото, без да дразни собственика си с по-сериозни неизправности.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да ама

    1 3 Отговор
    Добри съвети, ама без снимката!
  • 2 Plovdiv

    7 0 Отговор
    Aма кога беше зимата, че чак да е минала вече?
  • 3 Гост

    2 0 Отговор
    Трагичен превод...
  • 4 Display

    3 0 Отговор
    Абе с 2 думи, зиме, лете, ходете в сервиза......
  • 5 5785

    8 1 Отговор
    То нашето сумарно 3-4 седмици годишно студ и снег не бих го нарекал зима
  • 6 оня с коня

    2 1 Отговор
    БМВ-то ми всъщност не знае какво е Зима,щото през това време си спи в гаража и се буди чак когато ПУКНЕ Пролетта.А след като не знае що е то "Зима" логично е и да не страда.Та :Правете като мен и няма да сбъркате!

    Коментиран от #7

  • 7 MIB Plameni

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    То твоето BMW и лято не знае какво е ,защото няма и гражданска отговорност

    Коментиран от #8

  • 8 оня с коня

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "MIB Plameni":

    Разбира се няма Гражданска за Зимата- плащам само за Три Тримесечия.