Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 10:33 13 473 13

Защо е важно да проверите употребяван автомобил, преди да го купите?

  • автомобилът на старо-
  • проверка-
  • съвети
Защо е важно да проверите употребяван автомобил, преди да го купите? - 1

Ако мислите за покупка на нов автомобил, има някои процедури, с които трябва да сте наясно, преди да сключите сделката, и една от тях е да се опитате да разберете историята на автомобила и да оцените правилно неговото състояние. Сега ви припомняме основни неща, които са важни преди покупката на употребявана кола.

Що се отнася до т.нар. онлайн проверка, то за съжаление, тази информация не винаги е лесна за намиране, но има компании, които са специализирани в предоставянето на тази услуга. Следвайки няколко прости стъпки, вие ще можете да получите отчет, съдържащ цялата необходима информация за бъдещата ви кола, за да сте сигурни, че сделката е добра.

Защо е важно да погледнем историята на автомобила?

Купуването на употребяван автомобил изисква много внимание. Сделката е по-рискова, отколкото покупката на чисто нова кола и ако не сте сигурни в историята на автомобила не прибързвайте. Някои нищо неподозиращи хора могат да купят автомобили със скрити дефекти или дори да бъдат измамени с коли с фалшив пробег или проблеми с документите. Така че, ако искате да избегнете главоболия и финансови загуби, третирайте оценката на автомобила с необходимата грижа.

Какво трябва да се провери? Първо, разберете дали има санкции и ограничения

Можете да проверите в сайтовете на институциите за неплатени глоби и дори да проверите дали тази кола не се издирва. Друго важно нещо е дали данъци, Гражданска отговорност и винетки например, са плащани навреме.

Необходима е проверка на всички тези точки, тъй като прехвърлянето може да се извърши само след пълно премахване на всички ограничения и тежести. За целта е добре да се обърнете към юридическо лице, което срещу неголяма сума може да извърши въпросните проверки.

Участвал ли е автомобилът в катастрофа в миналото?

Също така има сайтове, които чрез въвеждане на VIN-номера на колата, ви дават една или друга информация. Освен онлайн проверка, направете и задължителния физически оглед. Например, проверете вратите, за да видите дали се затварят правилно, дали луфтовете между отделните каросерийни панели са еднакви и дали има някакви разлики в тоновете на боята.

Освен да търсите признаци за катастрофа, е важно да проверите дали колата е била наводнена. Анализирайте миризмата в колата и потърсете следи от пръст под седалките и килимите, по арматурното табло и отстрани на вратата. Също така следете работата на електрическите компоненти, тъй като водата уврежда електрическите и електронните компоненти най-много.

Винаги се препоръчва да вземете надежден механик за анализ на превозното средство. Той има повече опит и може да забележи признаци, които иначе бихте могли да пропуснете. Някои сервизи и специализирани фирми дори предлагат услуга за оглед, като издават протокол за състоянието на автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩотУ

    16 2 Отговор
    Да си мислите , че сте го проверили. А като се наложи да го СЪЖИВЯВАТЕ да си мислите - ,,Ейййй ако не бях го огледал не се знае къв дарак щях да взема,, Тъй де за самоуспокоение. И съм с дарак. Не си мислете че съм от богопомазаните
  • 2 ^^^^^^

    14 2 Отговор
    Защото като го купиш от Горубляне на 1 400 000, с 10 умрели коня, останали и то трябва да се молиш дали ще е те прибере обратно. Задължително диагностика тест драйв живи данни и оглед. Това не е закуска ,днеска не ми хареса при Иван пекара ,утре ще си взема от Гинка пещта, там са по хубави
  • 3 ние вече и потребяван нямаме пари да

    33 7 Отговор
    купим благодарение на скапания ви капи тализъм

    Коментиран от #4

  • 4 георги

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "ние вече и потребяван нямаме пари да":

    И демокрацията забрави да кажеш, че и тя е виновна.....
  • 5 Буко Баламата

    24 2 Отговор
    И да гледате и да не гледате в България се внасят 90% коли които никой друг не поглежда.
  • 6 ИВАН

    36 0 Отговор
    И хиляда и милион проверки да правиш - огледал се Илия - пак в тия .... общество което е издигнало на пиедестал безчестието, където лъжата не се заклеймява, а е на мода и се поощрява .... човек за човека е вълк и звяр
  • 7 Ами да

    24 1 Отговор
    И с жените е така!

    Коментиран от #9

  • 8 съветник на

    15 1 Отговор
    глупостите на автора когато купувате кола за 3000лв имайте изисквания на автора ще ходиш пеша
  • 9 ComfortablyNumb

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами да":

    С жените е по зле. Жените се променят на по зле, докато някой коли излизат стока като старото вино.
  • 10 Дръгел Горублянски

    10 0 Отговор
    Поредната малоумна статия от типа - водата е мокра . Неща , които абсолютно всеки знае , но като отиде в автокъщата или на автобитака (Горубляне) - гледа само цената , дали е лъскава колата ( а тя - лесно става "лъскава") и дали комшиите и познатите ще завиждат.
  • 11 Карачо

    6 3 Отговор
    Купувайте коли върнати от лизинг на малко реални км без някакви изненади. Ако нямате толкова пари кола купувана нова в БГ с история, а не нов внос. Кола от познат за която знаете , возили сте се карали сте и т.н. Чак накрая ако няма нещо добро бих рискувал с търговец на коли. Ако има опция да си харесате някоя по интернет обява и да ви я докара е най-добре. Много е важно и каква кола ще изберете. Дизел забравете. Там е мн.зле положението и ще се набутате. Бензин или хибрид. Най-здравите са Тойота и Хонда. Дори и на повече км си заслужават. Мега здрави и икономични са. Изненади няма при тях.

    Коментиран от #12

  • 12 Ганьоо Ганьо

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Карачо":

    Блажени са вярващите
  • 13 Гочето

    3 0 Отговор
    Старата кола е като старата жена ,винаги ще ти извъртят номер в най неподходящия момент..