Отидете към основна версия

13 153 38

Гуми "втора употреба": Няколко съвета преди покупката

  • гуми-
  • втора употреба-
  • съвети

Ако гумите ви вече не отговарят на параметрите, но не искате да харчите много пари, тогава можете да си купите използвани такива, но тук има някои тънкости

Някои автомобилисти смятат, че няма смисъл да сменят гумите на превозните си средства. Но сега накратко ще ви разкажем за последствията, които се крият зад използването на негодни гуми.

Нека започнем с факта, че летните колела са актуални при температура от +7 градуса, ако навън стане по-студено, гумата губи свойствата си, протекторът става твърд и колата няма да може да се придържа към асфалта.

Зимните пък не са препоръчителни над 14 градуса по Целзий, защото каучукът се изпича, втвърдява се и също губи свойствата си. Ако гумите ви вече не отговарят на параметрите, но не искате да харчите много пари, тогава можете да си купите използвани такива, но тук има някои тънкости:

Вижте годината на производство на гумите. Повечето производители на автомобили определят срока на годност на своите продукти на 5 години. Тя се открива от т.нар. DOT, след който има четири цифри. Те показват седмица и година на производство.

Проверете протектора. Височината му трябва да е възможно най-висока. Класическите зимни гуми са с височина 8.5 - 9.5 мм. Минималната височина, за да има смисъл да купувате такава гума, е 4.5 мм, но това вече е минимум, за да стигне за един сезон.

Проверете гумата за порязвания, удари, пукнатини и странични "балони". Ако намерите нещо от този списък, по-добре е да откажете покупката.

Също така не забравяйте да погледнете равномерността на износването на протектора. Ако дори видите на око, че едната страна е по-износена от другата, това означава, че предишната кола е имала проблеми със сходимостта на колелата и гумите може да са дебалансирани, а колата ще дърпа в различни посоки.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.

Свързани новини