Last news in Fakti

26 Март, 2022 11:30 6 701 2

Пет основни правила, за да се чувства колата ви във форма

  • съвети-
  • поддръжка-
  • автомобил

Имайки предвид тези елементарни на пръв поглед съвети, можете значително да удължите живота на вашия автомобил и да предотвратите ненужни разходи в бъдеще

Пет основни правила, за да се чувства колата ви във форма - 1

Със сигурност всеки автомобилист иска да намали разходите за ремонт на автомобила си, затова много хора си задават логичния въпрос как да удължят живота на автомобила си. Ето ви пет основни правила, които със сигурност ще ви бъдат полезни при експлоатацията на автомобил.

1. Качествено гориво

Пет основни правила, за да се чувства колата ви във форма

Едва ли някой трябва да обяснява каква роля играе качеството на горивото за производителността и издръжливостта на важни компоненти и системи от колата. Следователно трябва да зареждате само на доказани бензиностанции. Продуктите с лошо качество могат да причинят сериозни щети на горивната система. Затова се препоръчва да използвате само вида гориво, посочен на капачката на резервоара за гориво. Не е необходимо да пълните A100 бензин, ако производителят препоръчва използването на A95, например. Някои производители на автомобили позволяват използването на горива с по-широк октанов диапазон, потвърждавайки това със съответните обозначения: основната е с едър шрифт, а допустимата е с дребен шрифт.

2. Навременно измиване

Пет основни правила, за да се чувства колата ви във форма

Не се препоръчва да миете колата твърде често, но е напълно оправдано да се извършват такива процедури 1-2 пъти месечно. Това ще премахне упоритите петна и мръсотия по повърхностите на каросерията. На чист автомобил се виждат всички дефекти в боята, които лесно се отстраняват и след това се поправят своевременно.

3. Актуализация на технически течности и масла

Пет основни правила, за да се чувства колата ви във форма

Спестяването на масло и технически течности може да доведе до катастрофални последици и по-сериозни разходи. Смяната на маслото трябва да се извършва на всеки 10 000 км или в съответствие с инструкциите за експлоатация. Ако автомобилът се използва в град със повече задръствания, по-добре е да се извършват такива смени на всеки 5-7 хиляди км или веднъж годишно. Необходимо е да се обърне внимание и на другите технически течности. Например, спирачната има способността да абсорбира влага, така че за няколко години работа спирачната система може да се влоши. Освен това, влагата ще предизвика развитието на корозивни процеси в елементите на спирачната система. Работите по подмяна трябва да се извършват веднъж на всеки 2 години или на всеки 40 хиляди км. Охлаждащите композиции се актуализират на всеки 50 хиляди км. Необходимо редовно да проверявате маслото в трансмисията и в разпределителната кутия (ако колата има такава).

4. Планова поддръжка

Пет основни правила, за да се чувства колата ви във форма

Не забравяйте да извършите технически ремонтни дейности навреме, особено когато става въпрос за коли, чийто гаранционен срок отдавна е изтекъл. С честота веднъж на всеки шест месеца трябва да се извършва диагностика на окачването, за да се предотвратят по-катастрофални последици. Трябва също да помислите кои компоненти и системи конкретно във вашия автомобил са най-уязвими и податливи на износване. Те изискват особено внимателна грижа и навременна поддръжка.

5. Не се препоръчват допълнителни ремонти

Пет основни правила, за да се чувства колата ви във форма

Ако колата работи правилно и не предизвиква оплаквания, не трябва да отваряте двигателното отделение и да правите ненужни ремонти. Механизмите трябва да изпълняват задачите си в рамките на установения експлоатационен срок. Прекалено честата смяна на елементите няма да доведе до никакви промени. Отделните конструкции изискват известно време за напасване и разработване, следователно, прекомерно честата смяна на такива компоненти няма да доведе до положителни резултати, а само ще окаже отрицателно натоварване на превозното средство.

Имайки предвид тези елементарни на пръв поглед съвети, можете значително да удължите живота на вашия автомобил и да предотвратите ненужни разходи в бъдеще. Ето защо се препоръчва внимателно да следите състоянието на автомобила, да използвате висококачествено гориво, да сменяте важните консумативи навреме и да не злоупотребявате с намеса в двигателното отделение.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адам Хилтън

    23 0 Отговор
    Качествено гориво ли? Е още на първа точка се проваляме - нашите горива само на цена са качествени.