Отидете към основна версия

49 662 35

Внимание: Mercedes-ите поскъпват драстично

  • mercedes-benz-
  • цени-
  • поскъпване

Силното търсене позволява на Mercedes-Benz да повиши цените, за да компенсира разходите

Mercedes-Benz заяви, че предвид новата реалност, очаква силно търсене на автомобили от висок клас, а за да бъдат произведени луксозните автомобили на марката ще се наложи промяна в ценовата политика. Така компанията ще компенсира нарастващите разходи за суровини и транспорт. И въпреки доста по-високите цени, от Mercedes прогнозират увеличение на доставките, но след като недостигът на чипове намалее.

Стратегията за високи цени на германския автомобилен производител отчасти се основава на липсата на луксозни продукти. "Mercedes можеше да продаде повече превозни средства през първото тримесечие на годината, без да натиска цените надолу, ако не беше липсата на чипове", заяви главният финансов директор Харалд Вилхелм.

"По отношение на желанието на богатите хора да харчат парите си за изключителни продукти, като нашите, бих казал, че няма бариера, няма ограничение“, каза още Вилхелм по време на пресконференция за резултатите от първото тримесечие.

Данните сочат, че германският производител на премиум автомобили отбелязва ръст на печалбата преди лихви и данъци, достигайки до 5.2 милиарда евро за тримесечието, с марж от 16.4% в подразделението леки автомобили.

Финансовият директор потвърди насоките на марката за годината, но предупреди, че ескалацията на войната в Украйна може да удари производството, както то може да бъде забавено и от удължаването на блокирането заради Covid-19 в Китай.

Попитан дали спирането на доставките на газ от страна на Русия за Полша и България ще засегне производството в заводите на марката, Вилхелм заяви, че автомобилният производител все още не е забелязва никакво въздействие, но работи по начини за намаляване на използването на газ.

"Мога да кажа, предвид вчерашните новини по отношение на спирането на доставките на газ за Полша, а също и за България, че няма ясни последствия за нашите заводи в Германия, Палша и Унгария", каза Вилхелм.

"Въпреки че заводите в Германия покриват нуждите си от електроенергия чрез възобновяеми енергийни източници, те остават зависими от газ, по-специално за отопление на производствени халета и работа в цехове за боядисване", допълни експертът.

"Работим върху това как да намалим търсенето на газ, но също така и върху смяната на енергийния източник възможно най-бързо. Рязкото спиране би имало въздействие върху промишлената страна", завърши той.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.

Свързани новини