Отидете към основна версия

3 095 5

Volkswagen изчерпа запасите си от електромобили

  • volkswagen-
  • електромобили-
  • недостиг

Volkswagen Group, вторият по големина производител на електрически автомобили в света, изпитва недостиг на превозни средства с батерии на европейския и американския пазар, установи Ройтерс.

Запасите на дилърите от електромобили се изчерпват, а доставката на нови е проблем, тъй като фабриките не работят на пълен капацитет поради липса на части. Това потвърди ръководителят на компанията Херберт Дис, който каза, че марката е разпродала всички електрически превозни средства в САЩ и Европа за тази година.

„Постоянните прекъсвания във веригата на доставки имаха отрицателно въздействие върху глобалното производство“, каза Херберт Дис пред репортери. „Това се отнася не само за Volkswagen ID.3 и ID.4, но и за електрическите превозни средства на Audi и Skoda, които са много търсени в Европа.“

Той припомни още, че Volkswagen Group е един от най-големите производители на електрически автомобили в света - само за последното тримесечие концернът е продал почти 100 000 такива коли. Продължаващите проблеми с транспортирането и доставката на компоненти са причина за произтичащия недостиг, каза Дис и подчерта, че европейците и американците, които поръчват кола сега, няма да я получат до следващата година.

В средата на март Volkswagen обяви принудително спиране на един от най-големите европейски заводи в Братислава поради събитията в Украйна : компанията не може да получава части от украинските доставчици. По-късно, поради същата причина, всички европейски фабрики на концерна спряха работа.

Що се отнася до заводите на концерна в Русия, то там не се внасят автомобили Volkswagen от началото на март и това важи за всички марки, собственост на концерна. Тези модели, чието производство е локализирано в Русия, все още се предлагат от дилърите, въпреки че фабриките в региона на Калуга и Нижни Новгород са временно затворени .

Ако в близко бъдеще е възможно да се решат проблемите с доставката на компоненти, тогава през лятото производството може да бъде възобновено, но според други източници времето на престой може да продължи поне до есента.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини