Last news in Fakti

20 Април, 2022 11:09 7 111 13

Защо Япония не е световен лидер при електромобилите

  • електромобили-
  • япония

И как производителите от Страната на изгряващото слънце се опитват да променят този факт

Защо Япония не е световен лидер при електромобилите - 1

Toyota

Toyota Motor обяви, че на 12 май 2022 г. ще пусне първия си масов електрически автомобил, който има странен индекс bZ4X. Според компанията това ще бъде първият етап по пътя към новата цел - до 2030 година да се постигнат продажби на електрически превозни средства Toyota от 3.5 милиона единици.

Още нещо любопитно е, че средноразмерният кросоувър ще се предлага в Япония само на лизинг. Причината е в липсата на популярност в страната на електрическите автомобили - те са скъпи, а и все още няма достатъчно станции за зареждане, заявяват от Toyota.

Защо Япония не е световен лидер при електромобилите

Компанията също така отбеляза, че в Япония все още няма пазар за употребявани електрически превозни средства. Твърди се, че с помощта на лизингово финансиране ще бъде възможно да се предотврати рязък спад в цената на употребяваните електрически превозни средства поради изтощени батерии, когато потребителите просто ги препродават.

Съгласно условията на договора за лизинг, автомобилите ще бъдат върнати на компанията след изтичане на срока на лизинга, което означава, че компанията ще може да приема и рециклира използвани акумулатори.

Според автомобилния производител електрическият кросоувър bZ4X може да измине 559 км с напълно заредена батерия. Началната му цена е от 6 милиона йени (47 800 долара) с включени данъци. Очаква се около 5 000 души си купят bZ4X през първата фискална година. Новият автомобил ще бъде наличен в Европа, Китай и Северна Америка от средата на тази година.

Honda

"Колегите" от Honda Motor възнамеряват да инвестират 5 трилиона йени (40 милиарда долара) през следващото десетилетие в изследвания, свързани с глобалния преход към електрически превозни средства, се казва в официално заявление на японския автомобилен производител. Залогът ще бъде адаптация за всеки основен пазар, където ще се продават електрически автомобили Honda - САЩ, Китай и Япония.

Усилията в Северна Америка ще се съсредоточат върху сътрудничество предимно с General Motors, в рамките на което Honda ще разработи две електрически превозни средства, които ще бъдат пуснати в продажба през 2024 година. По предварителна информация това ще са автомобили от средния и горния сегмент.

Защо Япония не е световен лидер при електромобилите

До 2027 година, също като част от алианса с GM, японската компания ще предложи достъпна електрическа кола, която ще бъде конкурентна по отношение на производителност и цени с бензиновите аналози. До 2030-а Honda трябва да пусне най-малко 30 нови електрически превозни средства, насочени към годишно производство от над два милиона превозни средства. Изпълнителният директор на Honda Motor Тошихиро Мибе каза: „Ще покрием цялата гама от модели и сегменти, от малки коли до "мускулести атлети".

В Китай, където преходът към електрически превозни средства е най-мощният и масовият, Honda ще представи поне 10 нови модела с електрическо задвижване до 2027 г. В същото време в родната си страна Япония, където доминират хибридите, компанията ще започне с малки търговски превозни средства, предимно микробуси за доставка. Основата ще бъде лекотоварно превозно средство, чиято цена няма да надвишава 1 милион йени (8 хиляди долара) - то ще влезе в продажба в Япония още през 2024 г.

Подобно на други автомобилни производители, бизнесът на Honda потъна по време на пандемията на коронавирус, но компанията все още прогнозира оперативна печалба от 800 милиарда йени (6.4 милиарда долара) за фискалната година, която приключи през март.

Nissan

Nissan има друг партньор в Америка, космическата агенция НАСА. Заедно с нея японският автомобилен производител ще работи върху нов тип акумулатор за бъдещите си електрически превозни средства - той трябва да се появи до 2028 година. Според Nissan батерията обещава да се зарежда по-бързо, да бъде по-лека и по-безопасна.

Това ще бъде твърдотелна батерия и ще замени настоящата литиево-йонна батерия. Предвижда се новата батерия да бъде с размери около половината от сегашната батерия и ще отнема не повече от 15 минути за пълното ѝ зареждане. Целта на съвместната стратегия с НАСА е да се избегне използването на скъпи материали като редки метали, които са необходими за настоящите литиево-йонни батерии.

Защо Япония не е световен лидер при електромобилите

Правейки това, Nissan черпи до голяма степен от историческия си опит с електрическото превозно средство Leaf, което за първи път се появи на пазара през 2010 г. и оттогава е продадено повече от половин милион бройки по целия свят. Според Nissan батерията на Leaf работи добре, без сериозни пътни инциденти.

Не само Nissan обаче в момента работи върху напълно твърдотелни батерии, немският Volkswagen също е активен в тази област, както и американските Ford Motor и General Motors.

Въпреки факта, че Nissan Leaf наистина се оказа един от най-продаваните електрически превозни средства на планетата за определен период от време, Япония все пак не е една от водещите страни в областта на автомобилната електрификация.

Лидерите

Локомотивът на тази тенденция са американските и китайските автомобилни производители. Експертите недвусмислено заявяват: в момента Съединените щати и Китай доминират в производството на електрически превозни средства и все още не е лесно нито за японците, нито за европейците да ги настигнат, които, както всички знаят, съвместно подписаха директивата, задължаваща пълно преминаване към електрически превозни средства до 2030 г.

Защо Япония не е световен лидер при електромобилите

В същото време, интересно е, че Съединените щати и Китай по никакъв начин не свързват бъдещето си изключително с електрически превозни средства, тъй като тези страни нямат толкова строги екологични разпоредби, както в Европа. Да, американците и китайците са активно потопени в процеса на електрификация на превозните средства, но те мислят преди всичко за сложна комбинация от задвижвания, която се основава на екологични и икономически принципи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 2 Отговор
    ❓❓❓❓❓❓
    Та "ЗАЩО"
    ❓❓❓❓❓❓
  • 3 Ввв

    8 6 Отговор
    Защото няма и смисъл,но то акъл се иска!!!
  • 4 мвнтхп

    17 5 Отговор
    Ха, ха, какъв смях. Европейците се тупат в гърдите наляво и дясно как ще забраняват ДВГ-тата тук и там от тази или онази година, а заместители за тях на практика нямат. САЩ и Китай отсвирват всякакви споразумения за климата от Киото, Париж или Тамбукту, пък същевременно са водещи в електрификацията.

    Боже, боже, ако не беше тъжно, щеше да е много смешно. Някаква пълна шизофрения и дебилизъм властва на тая планета. Я вземета да я спрете за малко, че да сляза, пък после вие се оправяйте!

    Коментиран от #5

  • 5 Ами така е

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "мвнтхп":

    И американците и китайците произвеждат електромобилите за да печелят от тях, затова се стараят да развиват колкото може по-бързо технологията, за да станат пазарни лидери без държавни подкрепи.


    Европейските и японските печалбари чакат някой да ги принуди да произвеждат електромобили, защото от автомобилите с ДВГ печелят много повече от следпродажбено обслужване, а електромобилите ще ги лишат от тези доходи.

    Дори смятаха да протакат до последно и да обясняват на политиците как никой не иска да купува електромобили, като произвеждаха малки неудобни електромобилчета с двойна цена, стотина километра пробег и няколко часа зареждане и забележи много бавно ускорение - предимство което се пада по рождение на електрическите двигатели.

    Но се появиха американците и китайците, които им съсипаха плановете и предлагат много по функционални електромобили на не много ниски цени засега, но поне на прилични цени.

    Вместо да се оплакват от липса на зарядна инфраструктура, направо я изграждат и ще печелят от нея в бъдеще повече, отколкото европейските производители от смяна на масло, филтри и консумативи.
  • 6 Защо?

    10 1 Отговор
    И както в повечето случаи, съдържанието не отговаря на заглавието, нито пък на въпроса в заглавието.

    А отговора защо Япония не е лидер при електромобилите е много прост.


    Няма как държава/производител да води медийна кампания против електромобилите и в същото време да е лидер в техните продажби.
  • 7 MIB Plameni

    2 4 Отговор
    Някой безличен тук сам си задава въпроси и сам си отговаря хахаха

    Коментиран от #8

  • 8 Безличен чете заглавието

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "MIB Plameni":

    "Защо Япония не е световен лидер при електромобилите"

    Какъв е твоя личен отговор? Или отново е "Абе не знам как е, ама не е така"
  • 9 хонда ама не точно

    6 1 Отговор
    "....Honda ще представи поне 10 нови модела с електрическо задвижване до 2027... "

    Умело прикривате факта че тези 10 модела всъщност ще са модели на Gеneral Motors (Шевролети) на които са поставени емблеми Хонда
  • 10 директивата май ще е отпадне

    5 1 Отговор
    "...подписаха директивата, задължаваща пълно преминаване към електрически превозни средства до 2030 г..."

    Да ама Германия и Италия се оттеглиха от това споразумение и няма да спират ДВГ.

    Има и много държави които не са се присъединили към директивата.

    Коментиран от #11

  • 11 Евро 7

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "директивата май ще е отпадне":

    Не знам коя директива са отменили, но Евро 7 не е отменено и няма и да бъде отменено.

    А това ще е причината за изравняване на цената на електромобилите и автомобилите с ДВГ. Това случи ли се, ДВГ е пътник! Никога няма да "умре" но ще е екзотика.
  • 12 Тону

    2 0 Отговор
    Тея японци първо да си оправят кичозните дизайни, че хептен никой няма да ги купува пък тогава да се напъват да правят електрични!
  • 13 Вие Японците не ги мислете за глупави

    1 0 Отговор
    Седят и гледат филма с тез електрокари.Като дойде време ще ударят яко.Най-добрият варянт е хибрид с малка бат.и пробег 100-150км.за в града да се моташ да е тихо и да не замърсяваш е напълно достатъчно + зареждане за 5-10мин. до 100% Това ще е топ дори и до морето ще спреш 1- 2 пъти за по 10мин.да заредиш ако искаш, ако не ще шпориш на газ или бензин.😜😁😜