Отидете към основна версия

16 016 49

Електромобилите ще станат много евтини, при това - скоро

  • електромобили-
  • цена-
  • поевтиняване

Ръководителят на Ford Джим Фарли смята, че предстои радикално намаляване на цените на акумулаторните превозни средства

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли е уверен, че съвсем скоро ще започне истинска ценова война на пазара на електрически автомобили. Това ще се случи след появата на модели на стойност около 20 000 евро.

Благодарение на производствените ограничения и голямото търсене на електрически превозни средства, в момента няма нищо подобно на ценова война. Напротив, ниското ниво на наличности на електромобили в складовете и голямото търсене създават благодатна почва за различни спекулации.

Дилърите буквално налагат ненужни опции и понякога изкуствено завишават цената. Нещата обаче могат да се променят драстично, при това много скоро.

На конференцията за стратегически решения в Бернщайн главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли каза, че очаква разходите за производство на електрически превозни средства да спаднат през следващите години. Дотолкова, че моделите за 20 000 евро ще станат нещо обичайно.

Като пример той посочи Mustang Mach-E , чиято цена е около 45 хиляди долара, докато само батерията струва около 18 хиляди. Именно батерията е "слабото място" място на всяка електрическа кола, тя всъщност не оставя шанс за радикално намаляване на разходите.

Въпреки това Фарли е уверен в предстоящото намаляване на цената на батериите. Нещо повече, Ford работи върху платформа за електромобили от следващо поколение, която ще бъде значително по-малко трудоемка и следователно по-евтина. От Ford дори са готови да намалят разходите за разпространение и реклама, така че в крайна сметка това да бъде по-малко отразено в крайната цена на електрическата кола.

Куриозното в случая е, че почти едновременно с изявлението на шефа на Ford, прекият конкурент на марката в лицето на Chevrolet радикално намали цената на електрическите превозни средства Bolt EV и EUV . Сега цената на най-евтината конфигурация започва от $25 600. Изглежда, че ценовите войни тепърва предстоят.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 48 гласа.

Свързани новини