Last news in Fakti

9 Август, 2022 15:51 2 840 13

Знате ли кои са водещите страни по продажби на електромобили?

  • електромобили-
  • производство-
  • страни-
  • модели

Почти половината от всички електрически превозни средства в света са продадени в Китай

Знате ли кои са водещите страни по продажби на електромобили? - 1
Снимка: Shutterstock

Анализаторите на портала Elements направиха интересна статистиката на световния пазар на електрически превозни средства през последните 10 години. Оказва се, че общият брой на продадените "акумулаторни" автомобили през 2011 г. е 55 хиляди броя, а през 2021 г. почти достига седем милиона.

Популярността на електрическите автомобили нарасна значително в много страни, но Китай се превърна в двигател на продажбите, където търсенето се е увеличило драстично от 2014 година насам. Миналата година там са продадени 3.5 милиона от тези коли.

До 2016 г. около половината от електрическите автомобили в света вече са били продадени в Китай и оттогава страната не е загубила инерция, с изключение на коронавирусната 2020 г. Анализаторите обясняват възхода на местния "зелен" пазар с щедри държавни субсидии (както за купувачи, така и за производители), както и с богатото разнообразие от модели - сега те са повече от триста.

Най-големите в света заводи за производство на батерии за електромобили също са разположени в Китай, като именно те изиграха роля и в резултат на това ниската цена на самите електрически автомобили. В момента електромобилите в Китай са средно само с 10 процента по-скъпи от автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Съединените щати задържаха второто място по продажби дълго време, но миналата година своеобразният сребърен медал отиде в Германия, където са продадени 696 000 електрически коли (+72 процента спрямо 2020 г.).

Растежът на пазара се свързва и с производствените площадки на Volkswagen и китайската CATL, както и с Tesla Gigafactory в околностите на Берлин. Като цяло продажбите на електрически автомобили в Европа са нараснали с 65 процента през 2021 г.

Съединените щати, които вече са на трето място, са с около 70 000 продадени електрически коли след Германия. Този пазар обаче подобрява представянето си в сравнение с последните години благодарение на по-ниските цени и разширяването на производствения капацитет на Tesla.

Що се отнася до най-популярните модели, от 2011 до 2015 г. лидерите са Nissan Leaf и Chevrolet Volt. След това Tesla пое лидерството: първо с Model S, а след това с най-достъпния Model 3, а от 2019 г. с Model Y.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво !

    13 6 Отговор
    А сега се осъзнайте и напишете коя марка електро е на първо място по продажби. Едва ли в Китай търсят теслите!

    Коментиран от #3

  • 2 Знам!

    6 2 Отговор
    Ама ме изпреварихте да ги кажа...
  • 3 Ти само заглавията ли четеш

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Браво !":

    И вероятно първите три реда от статията?

    Ако я беше прочел щеше да видиш и кои са най-продаваните модели в света.

    Tesla model У е най-продавания модел електромобил в света. А дори в Китай, моделите на Тесла са на второ и трето място по продажби, изпреварени само от модела за 4000 долара.

    Дори като марка, мисля че Тесла е на първо място по продажби в Китай, а за света е сигурно.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Турбо

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ти само заглавията ли четеш":

    Мечти тесларски хахахахаха най продавания електрически автомобил е Тесла Сайбъртрък.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Пак ли Таково животно нема?

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Турбо":

    Пак ли отричаш очевидни факти, само защото не ти харесват?

    А кой според тебе е най-продавания модел електромобил?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами какво чакаш?

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Браво !":

    Дай статистиката за Китай да видим какво е положението?

    И можеш да си пишеш с Ника такова животно нема, Не е нужно да се криеш кой си!

    Не са много хората които отричат реалността, защото не им харесва.

    Чакам статистиката. А дано ама надали!
  • 11 Учуден

    0 2 Отговор
    Какво беше обидното та изтрихте коментар 7 на човека? Беше написан към мен и не се чувствам обиден, така че можеше да го оставите Зададе напълно резонни въпроси:

    Не чета заглавията а вярвам и на допълнителна информация за разлика от теб! В статията, поръчана и преписана от който трябва и където трябва е ала, бала. Иди в Китай и сам ще се убедиш за това, което казвам! Там се дават субсидии само за техни ел.коли. Чуждите са малко табу. Карат ги богаташи, но те предпочитат ДВГ! А ти не ходи в Китай! Първо, ти е далече и Второ е по добре на изтърбушеното диванче, да зяпаш рамбо и неговите другари!"

    Все още му чакам статистиката за Китай където Тесла нямала шансове за продажби.
  • 12 Тайкан Турбо

    1 2 Отговор
    21-ва седем милиона ел. коли, тази година около 20, а догодина 50 милиона. "Ние няма да спрем, докато всяка кола на пътя не бъде ел." - Илон
  • 13 Няма да дочакаме

    0 2 Отговор
    Нямаш топки да дадеш статистиката за Китай. Ето:

    "Продажбите на електрически превозни средства в Китай се очаква да достигнат рекордните 6 милиона броя през тази година, тъй като търсенето на по-екологични автомобили продължава да нараства, съобщава Bloomberg.

    Коригираната в посока нагоре прогноза за двойно нарастване на продажбите на електромобили спрямо 2021 г., когато са регистрирани 2,99 млн. броя, подчертават положителната динамика при търсенето на по-чисти превозни средства в Китай - най-големият автомобилен пазар в света по обеми на продажби.

    Глобалният лидер при продажбите на електромобили Tesla Inc. успя да достави 28 217 произведени в Китай автомобила през юли, като 8 461 бяха предназначени за местния пазар, а 19 756 изнесени, предимно за Европа и Азия. Резкият спад от 64% при продажбите на Tesla спрямо юни е свързан основно с планираното преустановяване на операциите в гигафабриката край Шанхай заради увеличаването на производствения капацитет – част от плана на компанията да произвежда годишно в този завод по 1 млн. превозни средства.

    Местният конкурент BYD Co., който по-рано тази година прекрати производството на конвенционални автомобили, отчете 162 530 продажби на електромобили в Китай за юли, като тук влизат освен изцяло електрически коли, така и плъгин хибриди.