Отидете към основна версия

5 980 9

Toyota ще изкупува от собственици колите с падащи колела

  • toyota-
  • bz4x-
  • сервизна акция

Пускането на първия масов електрически автомобил не се оказа особено успешно за японската марка

Toyota предлага на собствениците на електрически bZ4X да ги продадат обратно на производителя. Става дума за опасен дефект, който беше открит почти веднага след пускането на модела: при резки завои и спиране колелата могат да се откачат от окачването. В резултат на това хиляди новоизлезли електрически автомобили отидоха на ремонт, а собствениците на останалите бяха посъветвани да не шофират. Именно към тях е посланието на Toyota, която все още не може да намери решение на проблема.

В Reddit се появи информация за необичайна промоция на Toyota. Един от потребителите публикува писмо, в което компанията предлага на собствениците на bZ4X две възможности. При първия те запазват кросоувъра за себе си, като получават заместваща кола, безплатно гориво за него, както и компенсация от пет хиляди долара за закупения bZ4X (или вноска по заем за същата сума) и удължаване на безплатното зареждане за период до края на 2024 г. Вторият вариант е да върнат кросоувъра обратно на производителя.

Говорител на Toyota потвърди автентичността на съобщението, но отбеляза, че „условията за връщане може да варират в зависимост от местоположението на клиента и други обстоятелства“. Тези, които са закупили електрическа кола с голяма отстъпка, се съветват да се свържат с поддръжката. Toyota пусна bZ4X през пролетта и обяви изтегляне само два месеца по-късно. 2 700 екземпляра вече са изпратени за ремонт: 2200 от Европа, 260 от САЩ, 110 от Япония и още 10 от Канада.

Акцията засегна и "близнака" на bZ4X - всъдехода Solterra на Subaru , който също може да остане без колела заради производствената грешка. Оттогава изминаха два месеца и, съдейки по писмото от Toyota, търсенето на решение на проблема се проточва. Японската компания обаче продължава да изпитва трудности в производството, причинени от липсата на части за сглобяване. В края на юли Toyota дори трябваше да помоли клиентите да отменят някои поръчки за кросоувъра Harrier. Според експерти производителят предприема подобна стъпка за първи път.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.

Свързани новини