Отидете към основна версия

2 960 24

Volkswagen ще намали производството на електромобили поради ниско търсене

  • volkswagen-
  • електромобили-
  • търсене

Търсенето на електрически автомобили е намаляло с 30%

Volkswagen обяви миналата година, че ще инвестира около 1.1 милиарда долара за преобразуване на завода в Емден за производство на електрически превозни средства на платформата MEB. Но изглежда, че плановете на компанията са се променили донякъде.

Както каза Манфред Волф, ръководител на производствения съвет на завода, в интервю за германските медии, част от производствената площадка ще бъде затворена за шест седмици. Работниците, участващи в поточните линии за електрически превозни средства, ще получат един месец удължена лятна ваканция, а една от смените ще бъде отменена за още две седмици.

Намаляването на производството ще засегне електрическия кросоувър ID.4 и новия електрически седан ID.7 . Началото на производството на последния беше отложено от юли за края на годината. Докато производството на модели с дизелови двигатели, включително Passat, ще остане на предишното ниво.

Волф също така обяви намаляването на 300 от 1500-те временни работници. Компанията не планира да продължи договорите с тях за август. Тези мерки са отговорът на Volkswagen на "кризата в продажбите". Според топ мениджъра в сравнение с първоначалните показатели търсенето на електрически автомобили е намаляло с 30%.

В същото време продажбите на Volkswagen Group в Европа през първото тримесечие на 2023 г. са се увеличили с 68% спрямо миналата година. В САЩ продажбите на автомобили на немския концерн са се увеличили с внушителните 98%. Картината на успеха беше развалена от Китай: минус 25% спрямо миналата година, а това е най-големият пазар на Volkswagen Group.

Производството на електрически автомобили Volkswagen е установено на няколко места. Четири от тях се намират в Германия. Това са вече споменатата фабрика в Емден и обектите в Хановер, Дрезден и Цвикау. Също така немски електрически автомобили, главно Volkswagen ID.4, се сглобяват в Чатануга, Тенеси, САЩ, и китайските градове Антинг и Фошан.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини