Отидете към основна версия

13 149 35

Знаете ли, че собствениците на електромобили в САЩ вече подлежат на допълнителни данъци

  • електромобили-
  • данъци-
  • сащ

Държавата използва данъци от продажбата на изкопаеми горива, за да плаща за транспортни проекти, а сега, поради бързото нарастване на парка от електрически автомобили, се притеснява, че до 2040 г. приходите може да спаднат с 20 процента.

Сега собствениците на електрически автомобили във Флорида са изправени пред годишна такса от $200, която правителството на щата планира да използва, за да покрие поне частично данъчния дефицит. Законът все още не е обнародван, но беше внесен документ под формата на областен законопроект. Ако бъде одобрен, собствениците на електрически автомобили ще трябва да плащат допълнителна годишна такса.

Шофьорите на изцяло електрически превозни средства първоначално ще плащат годишна такса от 200 долара, а от 2029 г. данъкът ще нарасне до 250 долара. Всичко това ще бъде добавено към редовните такси и данъци, които в момента варират от $50 до $255 във Флорида.

JD Power and Associates изчислява, че американците харчат между $150 и $200 на месец за бензин, но собствениците на електромобили плащат средно само $56 на месец, ако зареждат у дома, спестявайки $1700 на година.

Законопроектът има за цел да компенсира намаляването на данъчните приходи, което Флорида очаква през следващите години. Статистиката показва, че жителите на щата все повече изоставят класическите превозни средства с двигател с вътрешно горене в полза на електрически превозни средства.

Законопроектът беше внесен от републиканския сенатор Ед Хупър. Той председателства комисията по бюджетни кредити за транспорт, туризъм и икономическо развитие и стана поредният сред политиците от цялата страна, който прави подобно предложение за своите региони.

Напомняме, че повече от 30 щата вече таксуват собствениците на електрически автомобили с допълнителна такса за използване на акумулаторни автомобили. Това отдавна е така в щатите Вашингтон, Джорджия, Арканзас и Охайо. Тексаските законодатели също приеха собствена мярка по-рано тази година за налагане на годишна такса от 200 долара.

Досега най-ниските данъци върху електрическите автомобили са регистрирани в Хавай. Там е 50 долара, въпреки че някои щати, като Кентъки, все още не таксуват нищо. Шофьорите на електрически автомобили във Вашингтон бяха засегнати най-тежко: те трябва да плащат 225 долара годишно.

Повечето хора все още вярват, че електрическата кола ще бъде по-евтина за работа от класическия двигател с вътрешно горене, особено когато зареждат батериите у дома. Има много други предимства от притежаването на електрически автомобил. Следователно годишните такси за ползване на е-коли вече няма да могат да спрат прехода към електрическа тяга.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Свързани новини