Отидете към основна версия

5 825 75

Електромобилите са по-скъпи за експлоатация от колите с ДВГ

  • електромобили-
  • коли с двг-
  • експлоатация-
  • разходи

Експертите сравниха разходите за експлоатация на електрически автомобили с техните бензинови конкуренти. Оказа се, че ценовият сегмент силно влияе на крайния резултат. Проучването е публикувано на уебсайта InsideEVs .

Според експертите цената на притежаването на премиум електрически автомобили е само малко по-висока от тази на подобни автомобили с двигатели с вътрешно горене. В бюджетния ценови сегмент обаче разликата е доста по-осезаема.

Средните петгодишни експлоатационни разходи на премиум електрически автомобил са с $287 повече от тези на сравними автомобили с двигатели с вътрешно горене. При бюджетните модели разликата става драстична и е... 9 529 долара.

В доклада се казва още, че този резултат е свързан най-вече с разликата в цената на електрическите и бензиновите автомобили. Около 76% от продажбите на електрически автомобили в САЩ са на скъпи модели.

Средната цена за експлоатация на електрическия кросоувър Mercedes-Benz EQB за пет години е 72 107 долара. Сравнима кола с ДВГ ще струва само $71 420.

Цената на притежаването на по-евтиния електрически кросоувър Ford Mustang Mach-E е средно $67 719 за пет години. Подобен кросоувър с двигател с вътрешно горене ще струва $16 000 по-малко.

Експертите смятат, че ситуацията може да се промени през следващите години. В момента много световни производители на автомобили разработват достъпни електрически автомобили, които ще помогнат за постигане на ценови паритет с колите с ДВГ.

Очаква се автомобилните гиганти да се съсредоточат върху производството на бюджетни електрически кросоувъри. Засилването на регулациите за вредните емисии също ще допринесе за създаването на нови евтини електрически модели.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 31 гласа.

Свързани новини