Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 11:09 2 127 12

В Япония се тества бързо безконтактно зареждане на електромобили на светофар

  • електромобили-
  • зареждане-
  • светофар

10 секунди пребиваване в такава зона ще позволи зареждане на батериите на електрически автомобил, достатъчно за още един километър пробег

В Япония се тества бързо безконтактно зареждане на електромобили на светофар - 1

В квартал Киба близо до Токио започнаха двугодишни тестове за безжично зареждане на електрически превозни средства, със система, която е вградена в пътната настилка. Бобините за пренос на електрическа енергия към захранващата система на електрическите автомобили се поставят само пред светофари, където колите спират. Престоят и бавното шофиране ще бъде достатъчно, за да може електрическият автомобил да се презареди за „допълнителни“ километри от пътуването.

Проблемът с увеличаването на пробега на електрическите превозни средства е и остава най-остър за новия вид транспорт. Мрежата от станции за зареждане не е достатъчно развита, батериите нямат капацитет, сравним с резервоарите за бензин и дизел, а от теглото на цялата "ферма" от батерии оставя много да се желае.

Безжичното зареждане на батерии по време на шофиране на електрическо превозно средство на специално оборудвани пътища може частично да реши този проблем, но разходите за оборудване на обществените пътища с кабели, намотки и системи за управление са много, много високи - до няколко милиона щатски долара за всеки километър.

Поради тази причина група японски компании замислят проект, по време на изпълнението на който се предлага електрическите автомобили да се зареждат в зоната за спиране преди светофарите. Твърди се, че 10 секунди пребиваване в такава зона ще позволи зареждане на батериите на електрически автомобил, достатъчно за още един километър пробег. Тестването на системата до март 2025 г. ще позволи да се оцени оперативната надеждност и ефективност на решението, така че до 2030 г. подобен опит да бъде разпространен в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Япония изключват фаровете на

    1 2 Отговор
    Кръстовищата и само мигачите и габаритите светят когато излезеш от кръстовището и фаровете се включват отново

    Коментиран от #2

  • 2 Бла, бла, бла

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "В Япония изключват фаровете на":

    Само вакуум в черепбата ти кутия. В големите градове чакаме по минута и половина-две, на натоварените светофари. Това е заряд за 9-12 километра. Малко ли е?

    Коментиран от #3

  • 3 Общо взето си прав.

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бла, бла, бла":

    4 такива светофара и имаш заряд за два дни напред.
  • 4 Бензино Наполони

    10 1 Отговор
    Страхотни са японците.Шапки долу.
  • 5 Това е технология

    6 0 Отговор
    Евтини на брашното, скъпи на триците.
  • 6 Гост

    6 1 Отговор
    Ще опекат мъдUрите с тези бобини.После защо Япония била застаряваща.
  • 7 Безсмислено изобретение

    2 1 Отговор
    Други японци вече измислиха батерия за 1500 км пробег с 10 минути зареждане. Това е равно на зареждане на резервоар на бензиностанция. Toyota обеща да пусне тези автомобили през 2027 година.
  • 8 Селянина с колелото

    2 0 Отговор
    За 10 сек. зареждаш пробег 1 км. Ние както висим по светофарите 2-3 мин само на едно кръстовище ще се прибираме с по-заредена батерия отколкото сме тръгнали сутринта :-)))))
  • 9 българина

    3 0 Отговор
    подчертавам, мощните вълни не облъчват хората в купето, и не предизвикват рак.....

    Коментиран от #12

  • 10 българина

    1 0 Отговор
    и кой ще плаща тока

    Коментиран от #11

  • 11 1234

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "българина":

    Как кой пушещите двг :)
  • 12 НЯМА ДА ТА РАЗБЕРАТ А ЩЕ СЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "българина":

    ЧУДЯТ ЩО НЕ ИМ СТАВА И НЯМАТ ДЕЦА ЩОТ СА ИМПОТЕНТНИ......НО НЯМА ЛОШО ВСИЧКО Е ИЗМИСЛЕНО ХЕМ ПОУЛАЦИЯТА ДА СПАДА ХЕМ ДОКТОРИ И ФАРМАЦЕФТИ ДА ИМАТ БОЛ РАБОТА И ПАРИ....