Отидете към основна версия

5 899 37

Двата фактора, които ще решат демографския проблем на България

  • синпи-
  • калоян паргов-
  • демография

Това са силна икономика и развита инфраструктура

Снимка: М. Богданова ©

По последни данни на Националния статистически институт 150 000 двойки, или 300 000 българи имат репродуктивни проблеми. Също така, през последните години, спада и възрастовата граница на двойките, които изпитват подобни проблеми. Най-важният фактор за решаването на този основен за България въпрос е средата, а за да е тя благоприятна за увеличаване на раждаемостта са необходими: силна икономика, развита инфраструктура, качествено образование и здравеопазване. „За съжаление, през последните 30 години демографските показатели се влошават от десетилетие на десетилетие. Около 3 милиона избягаха от държавата вследствие на условията, при които живеем починаха и раждаемостта драстично намаля. През последните 2 години политическата криза не способства за решаване на тези проблеми, а задълбочава поради липсата на работещ парламент, който да си взаимодейства с изпълнителната власт в решаването на редица задачи. Това не е критика, а факт, който всички ние сме констатирали на прага на поредните избори. Ние в СИНПИ не си говорим за политика от гл.т. на политиканстване, от гл.т. на политически пристрастия, защото всички ние тук сме представители на различни политически течения в българския живот. Това, което не обединява, е държавата и държавността“, каза председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов по време на среща на членове на СИНПИ с журналисти.

„Целта ни е да помагаме с каквото може на всички тези двойки с проблеми, да увеличаваме прираста на България. Поставяме си голяма цел, за да подобрим статута и качеството на България и на българския граждани, за да може да се раждат повече деца на България“, каза Евелина Рускова, председател на Фондацията „Мечта за дете“, чиято кауза е да стимулират раждането на все повече българчета, партньор на СИНПИ.

През последно време много се занижи възрастовата граница на двойките с репродуктивни проблеми. Поради тази причина от Фондацията провеждат информационна кампания, насочена към младите хора в България, която цели да ги информира какъв вид профилактика трябва да правят периодично за своето репродуктивно здраве, за да не е късно в утрешния ден, когато ще бъдат готови за семейство.

„На първо място трябва да се изгради сигурност и стабилност на хората, които живеят в България и тези, които очакваме да се преселят обратно у нас. Сигурност е дума, която е доста обширна като се започне сигурност на медицинското обслужване, социална сигурност, сигурност е образованието на децата – хората да бъдат сигурни за бъдещето на своите деца, т.е. да получат образование, което да им позволява да се реализират в живота, икономическата сигурност на страната и на населението. В този смисъл хората трябва да припознаят страната като място, където да реализират своите жизнени и икономически интереси, където да прекарат живота си, където и да останат техните места в бъдеще. В този смисъл от гл.т. на икономката, разглеждаме като част от икономическата стратегия на страната, отрасъла строителство. Той обхваща около 30%-35% от БВП на страната“, каза проф. арх. Иван Данов, бивш министър на инвестиционното проектиране в кабинета на Пламен Орешарски. Той уточни, че от СИНПИ подготвят документи, които ще бъдат представени и дискутирани от различните браншове.

В системата на строителството един от най-важните елементи, е изграждането на големи инфраструктурни проекти и в частност пътното строителство. „В последното имаме доста добри идеи в посока Изток-Запад – връзката между София и Черно море, където част от инфраструктурата е реализирана, а друга се изгражда в момента. В посока Север-Юг имаме огромно закъснение. Става дума за свързването на основните за нашия регион пристанища – Солун-Александруполис населен с икономически центрове на Северна и Северозападна България. Трябва да построим пътища, които да свързват Солун с Видин, Александруполис с Букурещ и да продължи работата по Черноморската магистрала. В това отношение имаме огромно закъснение. Вероятно на това се дължи икономическото изоставане на северна и северозападна България. В този смисъл СИНПИ ще предложи сериозен поглед върху тази проблематика. Ще са необходими специалисти по пътно строителство, проектанти на пътища“, казва арх. Данов.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.

Свързани новини