Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 21:23 5 885 37

Двата фактора, които ще решат демографския проблем на България

  • синпи-
  • калоян паргов-
  • демография

Това са силна икономика и развита инфраструктура

Двата фактора, които ще решат демографския проблем на България - 1
Снимка: М. Богданова ©

По последни данни на Националния статистически институт 150 000 двойки, или 300 000 българи имат репродуктивни проблеми. Също така, през последните години, спада и възрастовата граница на двойките, които изпитват подобни проблеми. Най-важният фактор за решаването на този основен за България въпрос е средата, а за да е тя благоприятна за увеличаване на раждаемостта са необходими: силна икономика, развита инфраструктура, качествено образование и здравеопазване. „За съжаление, през последните 30 години демографските показатели се влошават от десетилетие на десетилетие. Около 3 милиона избягаха от държавата вследствие на условията, при които живеем починаха и раждаемостта драстично намаля. През последните 2 години политическата криза не способства за решаване на тези проблеми, а задълбочава поради липсата на работещ парламент, който да си взаимодейства с изпълнителната власт в решаването на редица задачи. Това не е критика, а факт, който всички ние сме констатирали на прага на поредните избори. Ние в СИНПИ не си говорим за политика от гл.т. на политиканстване, от гл.т. на политически пристрастия, защото всички ние тук сме представители на различни политически течения в българския живот. Това, което не обединява, е държавата и държавността“, каза председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов по време на среща на членове на СИНПИ с журналисти.

„Целта ни е да помагаме с каквото може на всички тези двойки с проблеми, да увеличаваме прираста на България. Поставяме си голяма цел, за да подобрим статута и качеството на България и на българския граждани, за да може да се раждат повече деца на България“, каза Евелина Рускова, председател на Фондацията „Мечта за дете“, чиято кауза е да стимулират раждането на все повече българчета, партньор на СИНПИ.

През последно време много се занижи възрастовата граница на двойките с репродуктивни проблеми. Поради тази причина от Фондацията провеждат информационна кампания, насочена към младите хора в България, която цели да ги информира какъв вид профилактика трябва да правят периодично за своето репродуктивно здраве, за да не е късно в утрешния ден, когато ще бъдат готови за семейство.

„На първо място трябва да се изгради сигурност и стабилност на хората, които живеят в България и тези, които очакваме да се преселят обратно у нас. Сигурност е дума, която е доста обширна като се започне сигурност на медицинското обслужване, социална сигурност, сигурност е образованието на децата – хората да бъдат сигурни за бъдещето на своите деца, т.е. да получат образование, което да им позволява да се реализират в живота, икономическата сигурност на страната и на населението. В този смисъл хората трябва да припознаят страната като място, където да реализират своите жизнени и икономически интереси, където да прекарат живота си, където и да останат техните места в бъдеще. В този смисъл от гл.т. на икономката, разглеждаме като част от икономическата стратегия на страната, отрасъла строителство. Той обхваща около 30%-35% от БВП на страната“, каза проф. арх. Иван Данов, бивш министър на инвестиционното проектиране в кабинета на Пламен Орешарски. Той уточни, че от СИНПИ подготвят документи, които ще бъдат представени и дискутирани от различните браншове.

В системата на строителството един от най-важните елементи, е изграждането на големи инфраструктурни проекти и в частност пътното строителство. „В последното имаме доста добри идеи в посока Изток-Запад – връзката между София и Черно море, където част от инфраструктурата е реализирана, а друга се изгражда в момента. В посока Север-Юг имаме огромно закъснение. Става дума за свързването на основните за нашия регион пристанища – Солун-Александруполис населен с икономически центрове на Северна и Северозападна България. Трябва да построим пътища, които да свързват Солун с Видин, Александруполис с Букурещ и да продължи работата по Черноморската магистрала. В това отношение имаме огромно закъснение. Вероятно на това се дължи икономическото изоставане на северна и северозападна България. В този смисъл СИНПИ ще предложи сериозен поглед върху тази проблематика. Ще са необходими специалисти по пътно строителство, проектанти на пътища“, казва арх. Данов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лицемерие

    72 9 Отговор
    Комунягите и техните наследници от ГЕРБ ДПС изгониха 2 млн българи.

    Коментиран от #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    24 23 Отговор
    Гостите камилари и труженичките укропки ще решат демографският проблем на Ганчо веднъж за винаги. Скоро пак ще бъдете 9 млн таксиджии и сервитьорки.

    Коментиран от #8, #18

  • 4 КолюФи4ето

    18 19 Отговор
    Трябва да наложите забрана за внос на противозачатъчни, презервативи и др. видове контрацепция. Пълна забрана на аборти, кастрации и вазектомии.
  • 5 Двата фактора Са

    18 11 Отговор
    Укроин-ките и Да Ги заучим,че всекидневният душ е нещо нормално,останалото ще е от Нас:)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    31 7 Отговор
    Империализмът , пардон (глобализмът) подтиква нашите деца-младежи към голяма трудова заетост. Политиците с техните лозунги, превръщат младите хора в "работохолици". Не им остава време да се веселят истински, да любят силно по ботевски. В резултат трудно и често случайно, създават семейство. Затова нямат и ДЕЦА. За едно дете не говорим, макар че и то скоро ще е проблем.
    Младежта трябва повече внимание да обръща на веселието и на живота, ще има време по- късно да работи да се наработи.

    Коментиран от #11

  • 8 1111

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ти пък си рецепционист, следващият обслужващ след портиера. 😄

    Коментиран от #24

  • 9 лечение

    25 6 Отговор
    По 50 000 лева на всяка бременна студентка след 3-ти месец, НО при сключването на граждански брак и бездетните двойки ще намалеят най-малко на половина, както и разходите за инвитро-процедури, тъй като ще има интерес да си намериш партньор /партньорка/ без репродуктивни проблеми.
    Просто нали, но пък докторската мафия ще „пострада“.
  • 10 Доктор Менгеле

    18 14 Отговор
    Аз имам окончателно решение на демографския проблем с помоща на стара народна поговорка - " Който не работи , не трябва да яде " !

    Коментиран от #12

  • 11 тиририрам

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сетих се за два такива политически лозунга. Единият е "Като работиш за 250 лв., що раждаш деца", другият е оня за работата и свободата.
  • 12 лоша

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Доктор Менгеле":

    Време е да сложим "Доктор Менгеле" в едно менгеме!
  • 13 И кво?

    3 16 Отговор
    Нема дечурлига, голема работа 😆

    Коментиран от #15

  • 14 Боко Праните Гащи

    19 4 Отговор
    С любезното съдействие на ГЕРБ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баба Гица

    23 7 Отговор
    Правете деца млади и няма да има нужда от инвитро и т.н. процедури. пари се печелят, дом и на по-късен етап може да се придобие, но който изтърве влака да има дете/деца, с всяка година все по-трудно става.

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Бам правиш

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ако не си покажеш Дончо вардарската магария не можеш!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 За да решите

    6 12 Отговор
    проблема,вкарвайте бременни женшчини от Раша.Бг.е много по-близо от Аржентина,а и защо варюгите да летят чак до там,като и тук цената е долу-горе същата....1500 рубли за сукалче.
    п.п.И не забръвяйте,че те много държат да им се плаща в рубли и копейки.Патриотки са.Другие валюти не признават.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами да ама

    25 2 Отговор
    Трябва да се започне от значителна промяна на политическата система! Тя унищожава България! Без това не може!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кретеноидче краваристанcко

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Лицемерие":

    При комунистите бяхме стигнали 9000000. Сега при демокрадците сме не повече от 5 като от тях над милион цигани и 2 милиона пенции. Толкоз!

    Коментиран от #26

  • 26 анти-комунист 1

    9 7 Отговор

    До коментар #25 от "Кретеноидче краваристанcко":

    бяхме защото се стреляше по границите сакън да не избягаме от социалистическия кенеф
    и защото правешкия циганин тодор живков вкара толкова много цигани от румъния дори и след окупацията на българия от болшевишките пияници раждаемоста спада всяка година
  • 27 Вируса

    10 0 Отговор
    Ами щом е така защо няма обвинения за виновните лица от политическата класа управлявали страната през тези 30г. Допринесли със своето управление за ЗАПЛАХАТА на НАЦИОНАЛНАТА сигурност и демографски срив в България, Господине?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Павлина

    7 0 Отговор
    Леле, като зачетох този текст, стигнах до извода, че е записван от изкуствен интелект! Вероятно интервюто е било записано първоначално като звук, а след това съдържанието му е представено в писмена форма, но доста думи са се изкривили и се е променил коренно техният смисъл! На места до противоположно значение...
    Ако пожелаете, мога да се заема да го коригирам, за да се предаде първоначалният замисъл и да не се въвежда публиката в заблуда. А още повече - да не оставя такъв горчив привкус на нескопосан текст след интереса от заглавието!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Безразличен

    3 1 Отговор
    Тъй като българите са кът, започнаха да се женят брат и сестра, първи братовчеди, а кво ще родят от една и съща кръв роднинска, докторите да продължат. До там я дикараха костов, цаея, герб
  • 33 Боклук

    1 3 Отговор
    Украинските вдовички ще решат демографския проблем в ромските градове.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пълен таша..

    3 0 Отговор
    Статия с пожелания. Реалността е ясна и всичко е ясно....
    Всеки са си прави сам извода и да си държа попарата.
  • 36 Ром Барон

    2 0 Отговор
    У нас нема Демографски проблем. Маалата цъфти и се размножава.
  • 37 безпартиен

    0 1 Отговор
    Земя без народ за народ без земя!Това започва много преди 10.11.1989 и лека-полека без много напрежение ни докараха до тук-най-бързо изчезващия народ в света!При 2.3 млн.пенсионери,над 700 хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети,над 660 хил.малолетни и не пълнолетни,над 1 млн.неграмотни,без образование и професионална подготовка и без трудови навици ц.гани,колко останаха да произвеждат,да плащат данъци и осигуровки за да издържат всички по-горе?Имв краткосрочен план съкращаване на чакащите заплатите от бюджета с поне 30 % за първата година и още 20 % следващата!Може да се започне от т.нар."работещи" пенсионери в държани или общински бюджетни организации,министерства,комисии,агенции и всякакви "хранилки"!Ако са такива специалисти ще си намерт работа в частния сектор!В дългосрочен план е подпомагане на млади семейства с три деца и работещи с висше образование!Само работещи плащащи си осигуровки и данъци и с бразование