Last news in Fakti

9 Април, 2019 08:47 3 224 28

Китай вече не расте. Даже старее.

  • китай-
  • демография-
  • работа-
  • възрастни

За първи път в най-новата история на страната делът на трудоспособното население на Китай намалява

Китай вече не расте. Даже старее. - 1
Снимка: Shutterstock

За Китай това е новина: раждаемостта в страната спада за втора поредна година. През 2018 са се родили общо 15,2 милиона китайчета - с 2 милиона по-малко отколкото през 2017-а. От 1960-те години насам това е и най-ниският брой новородени за 1 година в Китай.

През последните пет години броят на трудоспособното население на възраст между 16 и 59 години е намалял с 20 милиона души. При тези темпове броят на трудоспособните китайци ще спадне от 925 милиона души през 2011 г. на 700 милиона души през 2050 година. Тогава всеки трети китаец ще бъде пенсионер. Средната продължителност на живота в страната е цели 77 години, а доходът на глава от населението е съизмерим с този на една България.

Това е огромно предизвикателство за страната: все по-малко работещи ще се падат на все повече възрастни хора на пенсии.

Бейби бумът не идва

Обрат трудно може да настъпи. Още през 2016 година Пекин се опита да насърчи раждаемостта като разхлаби политиката на едното дете, с която реформаторът Дън Сяо Пин искаше да ограничи ръста на населението през 1980-те години. Китай отдавна е постигнал целта си да се превърне в благоденстващо общество, а на китайските семейства отново им е разрешено да имат по две деца. Въпреки това очакваният бейби бум все още не се е състоял: от януари до ноември 2018 година в най-многолюдната китайска провинция Шандун са се родили 81 хиляди деца - 21% по-малко в сравнение с 2017 година.

Това обаче не се дължи на факта, че "китайското население изглежда е загубило вяра в бъдещето", както писа наскоро един германски вестник, а по-скоро се обяснява с това, че кариерата играе все по-важна роля за младите китайци. Родителите предпочитат да работят и да правят кариера, а бабите и дядовците не са склонни да се грижат за повече от едно внуче. Освен това отглеждането на дете става все по-скъпо удоволствие: растат цените на жилищата и разходите за здравно осигуряване и образование. Затова и много китайски семейства продължават по инерция да раждат само по едно дете - самите те са свикнали с това положение, тъй като са били единствено дете в семейството.

Има и още нещо: тъй като в Китай няма достатъчно старчески домове, нуждаещите се от грижи възрастни хора често остават да живеят при децата си. Освен това политиката на едното дете наруши баланса между двата пола: делът на жените в детеродна възраст намалява постоянно. Към всичко това се прибавя и масовото преселение към големите градове, където няма толкова място и време за отглеждане на деца. Вследствие на това в някои китайски провинции раждаемостта е спаднала с една трета.

По пътя на индустриалните държави

От 2016 г. на китайските семейства им е позволено да имат по 2 деца

Все още Китай е най-многолюдната страна в света с население от над 1,4 милиарда души, следвана плътно от Индия с 1,34 милиарда. Което обаче скоро ще се промени: през 2029 година китайското население ще достигне своя пик от 1,49 милиарда жители, след което то ще започне да се свива неудържимо. Подобно развитие преживяха почти всички индустриални държави, и най-вече съседните Южна Корея и Япония.

Китай може да преодолее демографския срив с повече миграция, както сториха САЩ, Германия и Австралия. Китай все още е относително хомогенна държава, но постепенно започва да се отваря към света. "Новият път на коприната" може да допринесе за това - така например днес в Китай живеят и работят повече чужденци, откогато и да е било, вкл. и много хора от Африка. Но все още не можем да определим Китай като класическа имигрантска страна: немислимо е чужденците от западна Европа или Африка да получат китайско гражданство.

Единствената възможност за овладяване на демографския срив е китайското правителство да създаде повече стимули за това семейството да не пречи на професията. То може да се поучи от опита на развитите индустриални държави, например по отношение на плаващото работно време, платения отпуск по майчинство, детските надбавки или данъчните облекчения за родители.

Грижата за възрастните - следващото голямо предизвикателство

Подобряването на грижите за възрастните хора също може да бъде облекчение. В речта си пред партийния конгрес Си Цзинпин настоя за систематично разширяване на този вид социални услуги. За целта обаче Китай има нужда от по-добри осигуровки. Китайската комисия за реформи и развитие препоръчва пазарът на услугите в сектора на грижите за възрастните и болните хора да бъде отворен за повече частни китайски, но също така и за чуждестранни компании. Обмисля се въвеждането да допълнителни финансови стимули за някои професии, напр. за болногледачи. В големите китайски градове вече е изградена мрежа от хосписи, финансирани от държавата. Често обаче техните услуги се свеждат само до амбулаторни прегледи, мерене на кръвното налягане или на температурата.

Същевременно китайското правителство насърчава развитието на роботи-болногледачи. Докато те навлязат в практиката обаче ще мине още много време. Всъщност, роботите могат да станат ключ за решаването на проблема. Защото чрез автоматизацията на фабриките ще намалее необходимостта от работна ръка. В този смисъл не е толкова лошо, че раждаемостта спада, а делът на трудоспособното население - намалява. Това не е задължително да доведе до спад на икономическия ръст. Китайските фабрики на бъдещето ще бъдат в състояние да генерират повече ръст с по-малко персонал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    4 0 Отговор
    Че като хора на единица площ, Китай никога не е бил в челото.
  • 2 m26

    13 1 Отговор
    Болеста на "развитите" общества е една и съща:
    "отглеждането на дете става все по-скъпо удоволствие: растат цените на жилищата и разходите за здравно осигуряване и образование."
    По тази причина, не е възможен ръст на раждаемостта.
    Нека направят образованието и здравеопазването безплатно. Също и безплатни базови наеми в държавни жилища (базирани на броя на хората в едно домакинство). Дори и заплатите да са ниски (въз основа на големите държавни разходи) то популацията ще расте.
    Ето пример - поради безобразно лошото образование, едно дете трябва да ходи на поне 3 допълнителни уроци. Всеки струва по 80лв. месечно. Ако едно семейство има 3 деца, това са 720лв. допълнителни разходи. Като се сложат още 700лв. наем и допълнителни разходи за здравеопазване. Нещата не са розови за българските родители в "развитата" ни държава.

    Коментиран от #3

  • 3 m26

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "m26":

    А ако трябва да се умножава не по 3 а по 5. Тогава кой ще издържи? А... и да допълня - най-много единия родител ще може да работи ;)

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "m26":

    А защо въобще трябва да се увеличава раждаемостта ???? Щото 9 МИЛИАРДА маймуни са и малко на тая планета ???? А само преди по-малко от 200 години са били малко повече от 2 милиарда !!!!! Не е ли крайно време да се мине от количество в качество ??!!!! Още повече , че в следващите 10-15 години най-много хората няма да са нужни като работна ръка , това ще вършат роботите !!! Ще бъде нужен само човешкия интелект и креативност !!!! В колко от сегашните "шампиони" по раждаемост виждате тези качества ??? Да не говорим колко повече ресурси ще се падат на един човек при по-малка популация !!! И затова не са нужни нито войни , нито бедствия , достатъчно е наистина хората да почнат да раждат само по едно дете и бройката ще си дойде на мястото само след 40-50 години !!! Страните с най-голямо население са първенците по лош живот , Примери бол , дори самия Китай , да не говорим за Индия , Пакистан , Малайзия , Конго , Нигерия и т.н !!! Дори на една България и стигат 5 милиона , но КАЧЕСТВЕНИ !!!!!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Аман от креативни хора 😂 . Ще трябва да изчакаш малко за намерят гените за "креативност" за да може да има само креативни хора ;)
  • 6 Еleonora

    2 3 Отговор
    Ах, каква проява на милост! "От 2016 г. на китайските семейства им е ПОЗВОЛЕНО да имат по 2 деца"- комунизъм pure, който стига масивно чак и в личната сфера на човека. А, вярно е, че след толкова години "политика на едно дете" тази им нагласа и възпитание са още здраво закотвени в главите, първо там трябва да се преодолее...и тогава ще дойде baby-boom.
  • 7 Еleonora

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Егоистично!!! Звучи като "редуциране на населението, за да има повече за шепата , които управляват света"...

    Коментиран от #11

  • 8 Киро

    2 2 Отговор
    Крайно време беше.
  • 9 Киро

    10 1 Отговор
    Тази планета не може да изхранва все повече и повече гърла, намаляващото население не е лоша новина! Както един коментиращ отбеляза - важно е качеството! Сега и в Индия, Пакистан, Бангладеш и Африка ако спре да расте - ще е супер новина! Ако не - мерки, щот тия макаци ще изпоизядат и изпонасерат всичко иначе!

    Коментиран от #10

  • 10 Елеонора

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Не изпадай в паника! Въпрос на правилно и справедливо разпределение на благата е. Както и стимул на тамошните икономики. Но и това е въпрос на интереси от определени кръгове...

    Коментиран от #12

  • 11 яаожш

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Еleonora":

    Не мога да повярвам, че ще го кажа, но гост-а е прав. В този случай! Никой не говори за някакво насилствено намаляване на населението. Става дума за осъзнато размножаване, т.е. нещо, по което хората да се отличават от мароканските скакалци например. Дори и безмозъчния кърлеж по някое време спира да смуче кръв от жертвата си, а не я изсмуква докато тя умре!

    Коментиран от #13

  • 12 Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Елеонора":

    И каква точно е методологията за "правилно и справедливо разпределение на благата"? Това нещо много ми звучи като комунистическа пропаганда от началото на миналия век! Или пак някой ще иска да разпределя нещо, което не е негово?? Ограничаване на разплода на търтеи, това трябва да е новата доктрина на белия свят.

    Коментиран от #14

  • 13 Eleonora

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "яаожш":

    А какви са методите на "осъзнато размножаване"???
  • 14 Eleonora

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Прочети още веднъж втората част от # 10. А какви са методите за ограничаване разплода на търтеи???
  • 15 Госあ

    0 0 Отговор
    Препоръчвам ви филма ГАТАЦА (на български го пишат с К вместо Ц, но е безмислено). Един добър стар филм с добър актьорски състав. Като цяло не е лошо....те в Китай започнаха вече,но не съм сигурен дали ще можем да хвърляме заровете толкова добре. А и не е въпроса само до заровете

    Коментиран от #16

  • 16 Eleonora

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Прочетох набързо резюмето! Тъжна история с "децата по поръчка". Но етично ли е въобще по този начин???

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Eleonora":

    Ами всъщност не е толкова тъжна история. Първо ще се започне с лечението на болести,като бебето с няколко нокаутирани гена за инфекцията на ХИВ и след това спокойно може да се продължи с контролираната раждаемост. Все едно да попиташ етична ли е медицината ? Разбира се че е етична. Ограничаването на раждаемостта възпрепятства генетичният зар и възможностите за добри попадения, така че ще бъде наложително ние да хвърляме заровете тогава с идеята всеки път да бъдат 6 и 6. Но ще бъде трудно, почти невъзможно да хвърлим 6 и 7 (като онзи добър стар руски виц за Юда и Христос които играли на зарове)

    Коментиран от #19

  • 18 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Eleonora":

    Филмът е доста добър. Най малкото и заради актьорската игра ;)
  • 19 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Нямам представа от материята, затова и не мога да съм равностойна в дискусията. Но неотдавна четох, за CRISPR метода, развит от един китаец. За генната терапия този метод бил имал голям потенциал, но за манипулацията на ембрио гени означавало отворени врати за злоупотреби, също и свързано с негативни странични ефекти(мутации напр.). Но както и да е! Дано никога не да бъде отнето правото на родителите да избират по какъв начин да имат дете. Освен това креирането на "designerbabys" е ясна намеса в Творението. Ами как се контролира "контролираната раждаемост", знаеш ли?

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Eleonora":

    CRISPR/CAS е открит от французойка и американка,по голяма роля на французойката. Това е естествен механизъм при бактериите (имунната система). За първи път китаец показва практическото му приложение. Преди CRISPR се ползват други методи като TALLEN или класическият с подвижни ДНК елементи. Искаш да кажеш,възможни са офсайт мутации, защото тези методи се използват за генериране на мутации,но специфични. Та тези офсайт мутации вече са сведени до минимум, освен това,за да се продължи напред трябва да покажеш,че няма такива (това става със секвениране, което днес е изключително бързо и сравнително евтино). Така че не се притеснявай за офсайт мутациите.Тези методи са като атомната енергия,мощни и незаменими. При растенията вече се използват масово и ликвидираха страха от бягащите ДНКи при стария подход. Така че устите на онези които много знаеха, вече са затворени. Сега се прехвърля към медицината и не виждам нищо неетично в това. Както писах, в Китай вече има бебе, което не може да се разболее от СПИН. В Китай и Корея няма забрана за работа с ембриони, което е съвсем нормално. По етично ли е да ги изхвърлят в кофата ? Казах ти моите резерви към ограничената раждаемост и в това ние да хвърляме зара в по долният коментар. Но това не е мой проблем и не ме е грижа ;) Китай несъмнено стана стана един от лидерите именно заради свободата на творците която даде. Учените трябва да са абсолютно свободни да правят каквото им хрумне. Оттам нататък,има обществени дискусии

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Ами

    0 0 Отговор
    Те по малко от нас бре?Вай вай вай, направо да ги ожалиш!?😃😎🙂😋☺️😚😊😉🤩
  • 22 п.п.

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    и бизнеса трябва да бъде напълно ограничен от тях. Работата на бизнесмените е да продават и купуват,а не да дават акъл ;)
  • 23 Eleonora

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Не виждаш нищо неетично в това да се манипулират ембриони, да се работи с тях?! Какъв човек си??? Не можеш да сравняваш растенията с човека. Човешкия живот е непрекосновен и то от самото начало. Разбира се, че не е етично да се изхвърлят ембриос в кофата. Не, че с непотребните и излишни такива не го правят. Не, не, никой не трябва да има свободата да експериментира с човека и да се прави на Бог. И колко декадентно трябва да стане това човечество, че да "програмира" човек, който да не заболява от спин напр., вместо да се съобразява и да не злоупотребява със сексуалността си?! Тва със заровете не го схванах много, имам 🤒 и ми се топи мисълта.

    Коментиран от #24

  • 24 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Eleonora":

    Е хубава работа, концепцията е ,че бог играе зарове и ги хвърля непредвидимо. Генетичният зар означава динамиката на генома, колкото по голяма раждаемост, толкова по голям шанс за добра комбинация (няма да навлизам в детайли за динамиката). Ако раждаемостта се ограничи, тогава ние ще трябва да хвърляме тези зарове с идеята че ще редактираме генома така че да се получават добри комбинации. Когато ти казах за добрият стар руски виц, когато Христос разгневил Юда като хвърлил 6 и 7 , имах предвид че ще пропуснем именно възможността от нови,случайни комбинации, които не можем да предвидим. Освен това,не всичко е генетика,средата и човешкият дух са много важни. Това е моето скромно мнение за т.нар.контролирана раждаемост само на "креативни хора". Иначе,за медицината съм твърдо убеден за ползата от тези методи и и този пример в Китай,за който се вдигна голям шум и дори ръководителя на екипа е под "домашен арест" за известно време (не че им пука на китайците от международното мнение) е само пример за мощта на науката. Лечението на много болести включително рак и други летални такива е съвсем близо. Благодарение на науката (не на лекарите). Възниква следващия въпрос,при намаляване на смъртността, какво правим с раждаемостта и заровете ? Но както казах не ми пука :))). Скорошно оздравяване и си пусни филма, наистина е добър ;)

    Коментиран от #25

  • 25 Eleonora

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Ясно, сега разбрах. Мерси! Да се лекуват болести чрез генна терапия е едно, а съвсем друго са генните манипулации в/у ембриона. Второто е неетично и върви с/у Твореца и творението Му. Ами според мен няма нужда да си задаваме този въпрос, щото Бог вече е измислил как най-естествено да функционира системата раждаемост-смъртност. Но човека пак прекалява и затова става комплицирано...

    Коментиран от #26

  • 26 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Eleonora":

    Ами извинявай,но аз не искам да се връщаме в джунглата. Жестоко, тежко и мрачно е. Освен това не е никак справедливо, няколко хиени могат да прогонят лъв.

    Коментиран от #27

  • 27 Eleonora

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Изпадаш в крайности! На дали има някой, който да иска да се върне в джунглата. Аз също не! Става въпрос за етична, разумна и умерена намеса(ако е необходимо) в човешкия живот, която да не противоречи на Създателя и неговия план, а не за "кроене" на неестествени човешки същества според желанията и представите на самия човек, за "кроене" на един вид супер свръх човек. Това е жестоко, мрачно и изкуствено. А лъва, ако е истински лъв, ще знае да постави хиените на мястото им.....

    Коментиран от #28

  • 28 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Eleonora":

    Елеонора е хубаво име 😉