Отидете към основна версия

6 983 64

На табела цената е промоционална, на каса - не

  • храна-
  • инфлация-
  • кзп-
  • цена-
  • магазини-
  • търговия-
  • храни-
  • магазин-
  • потребление

Разочарована жена търси обяснение от касиерката и служителите в магазина

Снимка: БГНЕС

Какво да правим когато пазаруваме и на табела цената на стоката е промоционална, а на каса се окаже, че не е? bTV направи репортаж по зрителски сигнал.

Името и лицето на нашия герой ще запазим в тайна, по нейно желание, обявиха авторите на материала. Малко преди Великденските празници тя отива на пазар в супермаркет, разположен в голям търговски център на столичния бул. „България“.

„Бях решила да си купя само яйца и козунаци, но вървейки видях една голяма табела с промоция на олио, което ми се стори много добра цена. Подвеждайки се по промоцията си взех не една, а три бутилки олио. Това все пак е стока от първа необходимост и всеки си прави сметка за тези основни хранителни продукти и когато са изгодни купува повече“, коментира тя.

Плаща на касата и се прибира у дома. Преди да я изхвърли, поглежда касовата бележка.

„Видях, че отстъпката изобщо не е отразена. Точно в този магазин не ми се случва за първи път – да взема нещо на промоция и да го платя на реална цена. Върнах се там, защото живея наблизо, погледнах пак табелата, да не съм се заблудила аз. Беше голяма, стекчетата с олио бяха поставени на пътеката, а не на рафт, така че няма как човек да не ги забележи. Същата цена си беше като отдолу с много малки буквички видях, че срокът на промоцията е изтекъл - до 12 април, а аз пазарувах на 13-ти“, разказва жената.

Разочарована жената търси обяснение от касиерката и служителите в магазина. Те обясняват, че няма хора, които да сменят табелите. Все пак ѝ върнали парите.

Дамата подава сигнал и в Комисията за защита на потребителите, а оттам отговориха за bTV, че са започнали проверка по случая.

„Нашите проверки показват, че това е една от най-често срещаните нелоялни търговски практики, а именно предлагане на конкретна стока на определена цена, която потребителят счита за изгодна, а всъщност на касата установява, че е различна, за съжаление винаги по-висока. Когато потребител стане обект на такава нелоялна търговска практика, той може веднага да върне стоката, да се откаже от покупката, а търговецът е длъжен да му върне парите“, обяснява Ангел Джалев от КЗП.

След извършена вътрешна проверка от търговската верига признават пропуска.

„Промоционалната оферта е била валидна до предходния ден (12.04.2023), както е посочено на плаката, а от страна на персонала на магазина е била допусната грешка и той не е бил подменен веднага след края на акцията. Независимо от това, плакатът е бил отстранен своевременно. Това е първият подобен сигнал, който получаваме за конкретния магазин през последната година. Ние предоставяме компенсация на клиентите, в случай, че промоционалната стока, която търсят, не е налична. Подобен механизъм може да се предложи и в случай, че за дадена стока е посочена неактуална цена“, коментират от обекта.

Междувременно продължава мащабната кампания на КЗП, БАБХ и НАП. От 1200 проверки в хранителни магазини са констатирани 766 нарушения, сред които нелоялни търговски практики, измамни промоции и разлика в грамажите на продуктите.

„Нелоялните търговски практики са близо 300 на брой, което е изключително обезпокоително и показва една тенденциозност на пазара. Разликата е различна, понякога е стотинки, понякога е левове, но това е един доход, който е неправомерно събран от търговеца и който ако се събере сумарно на дневна или месечна база генерира един висок доход, който е получен нерегламентирано. Има случаи, в които можем да говорим за умисъл, има случаи, където е небрежност“, допълва още Джалев.

Съвместната кампания цели и предотвратяване на изкуственото завишаване на цените. Нарушенията се санкционират със съставяне на актове и налагане на имуществени санкции за търговците, а глобите достигат до 70 000 лева.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове