Last news in Fakti

20 Септември, 2023 14:39 4 320 18

Гърция намалява цените на основни продукти

  • храни-
  • храна-
  • основни продукти-
  • гърция-
  • инфлация-
  • икономика-
  • магазини

Тази мярка ще важи за поне половин година

Гърция намалява цените на основни продукти - 1
Снимка: Shutterstock

Нови мерки за справяне с високите цени обяви гръцкият министър на развитието Ко́стас Скре́кас, цитиран от националната телевизия ЕРТ. Сред тях е намаляването на цените на основни продукти за домакинството с поне 5 процента за минимум 6 месеца, предаде БТА.

Паричната стойност на базовите продукти за дома ще се изчислява спрямо средната цена, която са имали съответните стоки до вчера, като от нея ще се смъкват проценти надолу. Тази мярка ще важи за поне половин година и стремежът е да се постигнат достъпни цени преди Рождество Христово.

В случай на нарушение от страна на бизнесите ще им бъде налагана глоба на стойност 20 000 евро за всеки продуктов код. Скрекас обяви също, че веригите за доставки ще подлежат на стриктен контрол. Търговците на дребно с оборот над 90 млн. евро ще уведомяват гръцкото Министерство на развитието за всички ценови листи на своите доставчици. Те ще трябва да дават информация за промените в нетните покупни цени и да декларират цените на дребно, така че потребителят да е запознат с преобладаващите цени и да се извършват преки и целенасочени проверки от гръцкия Междуведомствен отдел за надзор на пазара.

Третата мярка за борба с инфлацията в южната ни съседка, която министърът на развитието спомена, засяга прозрачността на цените на плодовете и зеленчуците. За тази цел супермаркетите ще съобщават цените на основните плодове и зеленчуци и те ще бъдат публикувани на сайта и приложението на Министерството e-katanalotis.gov.gr, за да бъдат публично достояние. За по-качествено сравнение на цените ще се събират и данни за покупките на едро от европейските пазари. Костас Скрекас спомена и четвърта мярка, която засяга подсилването на механизмите за контрол чрез подобряването на условията за подаване на жалби през телефонната линия 1520 на гръцкото Министерство на развитието, както и чрез създаването на специално мобилно приложение за внасяне на жалби.

По отношение на горивата, министърът отбеляза, че контролът на маржа на печалбата в бензиностанциите продължава. Той посочи, че досега от началото на годината са извършени 14 949 проверки и са наложени глоби за 5,1 милиона евро. Скрекас допълни, че проверките са особено интензивни в префектура Тесалия, Централна Гърция, където са били наложени глоби на стойност 110 хиляди евро. Миналия месец страната наложи таван на маржа на печалбата на най-важните училищни принадлежности и на бойлерите, котлите и продуктите, които нагряват вода като цяло. В тази връзка днес Скрекас спомена, че при училищните пособия се наблюдава намаление от 10 процента и увеличение на продажбите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    19 3 Отговор
    Ръководителят на парламента на Крим Владимир Константинов съобщи в канала си в Telegram , че национализираният апартамент на украинския президент Владимир Зеленски в село Ливадия на южния бряг на полуострова е оценен на 250 хиляди долара и имотът скоро ще бъде продаден на търг.

    Коментиран от #6, #18

  • 2 Пич

    43 2 Отговор
    Още Ломоносов е открил , че в природата нищо не се губи ! Гърците намаляват цените , нашите ги увеличават !!!
  • 3 УРА,, УРА

    28 2 Отговор
    Добре де, а в България кога ще има подобни мерки, или само ще си дрънкаме езиците денонощно по студията?
  • 4 КОТарАК

    16 1 Отговор
    още по-дразнещото е , че не са качествени./ който има възможност-да търси мадра , кланица а да не им купува боклуците
  • 5 ХАХАХА

    27 2 Отговор
    Ай стига бе ! Гърците намаляват цените, Францистан сложи таван на тях ,но ноколенковците у наше село са ербап. Най им е добре българите да духат супата!
  • 6 ХАХАХА

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Че да няма да му простЯт на дзеления пигмей, въпреки че този плужек бълха го ухапала!

    Коментиран от #7

  • 7 ХАХАХА

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Коментарът се отнася за друга публикация.
  • 8 Механик

    26 2 Отговор
    И какво стана с пазарната икономика, дето сама си регулира цените. Както ни убеждаваха от телевизора по времето на зората на "демокрацията"?
    Май пак вървим към планова икономика, ама тоя път по капиталистически.
  • 9 пешо

    25 1 Отговор
    в БЪЛГАРИЯ се увеличават , после защо отиваме в гърция на почивка
  • 10 Анонимен

    25 3 Отговор
    В Гърция доста от храните са им на половина от нашите, само напитките и водата им е скъпа.

    Коментиран от #11

  • 11 Гошо

    22 4 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    А заплатите в Гърция са няколко пъти над нашите. Политиците сравняват цените ни с европейските но заплатите са ни най ниските и то с много.

    Коментиран от #17

  • 12 Закс

    7 2 Отговор
    Сигурно са започнали да внасят украински суровини ...
  • 13 Опааа

    4 0 Отговор
    Тук в БГ кочИната ще ги намалят още повече! 😆
  • 14 Ми да

    4 0 Отговор
    С тия мижави заплати в Гърция това е правилното решение
  • 15 Хаха

    14 1 Отговор
    М дам и при положение, че не внасят от Украйна нищо, това мога да го гарантирам защото познавам земеделци от там и при тях ако стане нещо такова политиците знаят колко люти са и че ще има палежи чупене и тем подобни неща. Е за това няма как да ги стигнем, защото цялото общество се съюзява и достига до целите си, а ние тук сме само едни мрънкачи по форумите и като опре дуп до стената ама аз имам работа ама аз такова онакова и така за това ще ни кодират кожичките и то как си трябва нашите политици.
  • 16 Експерт

    0 0 Отговор
    МАРЧЕ, КЪДЕ ГО ПРОЧЕТЕ ТОЗИ ПАСКВИЛ, КАТО НЯМА ПРАВОТЕЛСТВО В СВЕТА, КОЕТО ДА НАМАЛЯВА ЦЕНИ, А МОЖЕ ДА ВЗЕМА МЕРКИ СРЕЩУ ИНФЛАЦИЯТА-Т.Е.ДА ЗАДЪРЖА УВЕЛИЧЕНИЕТО ИМ!
  • 17 Аз съм прост като Бочко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гошо":

    Къде се сравняваш с гърците, които са членки на ЕС от 60г., а ние от 16г.и никога не са били под руски ботуш?
  • 18 Пенсионер

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Той-Зеленски ще си го върне, като си върнат Крим с лихвите и Константинов ще му чисти басейна!!!
Новини по държави: