Last news in Fakti

18 Април, 2023 11:41 4 247 43

"В Турция храните никога не са били толкова скъпи"

  • турска лира-
  • храна-
  • цени-
  • турци-
  • турция-
  • инфлация-
  • турска икономика-
  • реджеп ердоган-
  • месо-
  • мляко

За последните 20 години цените на храните в Турция са се повишили с 1750%

"В Турция храните никога не са били толкова скъпи" - 1
Снимка: Shutterstock

Темата за растящите цени е една от най-обсъжданите в турското общество. Не е тайна, че икономиката на Турция е в криза от доста време. Страната страда от високата инфлация, която вече от години гони нови и нови рекорди. Според официалната информация през март тя е била около 50% в сравнение със същия месец на 2022 година. Но според изчисленията на независимата изследователска група Inflation Research Group - ENAG става дума дори за 112% инфлация - знак, че турските власти смекчават реалната ситуация.

През последните години турската лира загуби много от стойността си спрямо долара и еврото: ако през 2014 година едно евро струваше 2,90 лири, сега обменният курс е 1 евро за 21 лири.

Темата съпровожда и предизборната кампания. До изборите остава по-малко от месец. А преди броени дни президентът Реджеп Ердоган обяви партийната си програма - едно от основните му обещания е да смъкне инфлацията до едноцифрени стойности, както и да "се пребори" с нестабилните цени на хранителните продукти.

Според проучване на Изследователския център на синдикатите, цените на храните в Турция са се повишили с 1750 процента за последните 20 години. Партията на Ердоган е била на власт през цялото това време. Днес страната се нарежда на пето място в статистиките за инфлация на храните в световен мащаб. С 69% инфлация на хранителните продукти Турция се нарежда на пето място след Ливан, Зимбабве, Аржентина и Иран. Според Националния съвет за червено месо, телешката кайма е поскъпнала с 30 на сто само за последния месец, а общият ръст за последната година е 147%.

"Най-важният въпрос за изборите"

На този фон мнозина в Турция не могат да си позволят много хранителни стоки. А това определено ще има значение за вота на 14 май.

"Инфлацията ще бъде ключов въпрос на изборите", казва турският политолог Берк Есен. Това е най-важният проблем, който притеснява правителството преди вота.

"Инфлацията на храните е огромно предизвикателство за управляващите. Това е единствената причина правителството да има проблеми с твърдия си електорат. Голяма част от него е от ниската средна класа. А те са много засегнати от поскъпването на храните", обяснява Есен пред ДВ.

Млякото и месото се превръщат в лукс

"Средностатистическият турски граждани вече не може да си позволи млечни и месни продукти", твърди Шемси Байрактар, председател на Турската земеделска асоциация. Производителите вече не могат да изхранват животните си, защото инфлацията се отразява и на фуража. "Животните за разплод бяха избити. Количеството мляко, доставяно на преработвателната промишленост, намаля. Заради увеличаването на разходите и намаляването на предлагането цените на месото се повишиха. Не всеки има достъп до месни и млечни продукти", казва Байрактар.

По време на пандемията всички хотели и ресторанти в страната бяха затворени - а именно това са местата, на които се консумира много месо. "По това време 70% от месото оставаше. Производителите го продаваха на много ниски цени", казва Ахмер Юджесан, председател на Асоциацията на месопроизводителите и месната индустрия. Днес туризмът и ресторантите отново работят нормално и консумацията на месо се е върнала на предишните си нива. "Но при липсата на достатъчно инвестиции вътрешното търсене не може да бъде задоволено. Ето защо през последните шест месеца цените непрекъснато се повишават", обяснява Юджесан пред ДВ.

Според него вината е в "погрешните политики" на правителството за справяне с инфлацията. "По време на пандемията нямаше добро планиране. Нужните мерки просто не бяха взети", казва Юджесан.

"Правителството иска да спаси положението"

С оглед на растящите цени правителството реши да увеличи вноса на животни от чужбина. Държавният орган за месни и млечни продукти планира да внесе повече от половин милион животни и 8500 тона преработено месо - основно от Латинска Америка.

Директорът на Турската асоциация на производителите на червено месо се оплаква, че политиката на правителството не е устойчива или ориентирана към бъдещето, а има за цел "просто да спаси положението". Бюлент Тунч подчертава, че производителите не са принципно против планирания внос, а против липсата на политическо планиране. Те смятат, че правителството взема противоречиви решения.

"В миналото министърът казваше, че са планирали всичко. Че ще спрат вноса след три години и никога повече няма да внасят. Тогава ние инвестирахме по съответния начин. Бяха построени стотици, хиляди заводи, бяха създадени много нови компании. И изведнъж казват, че ще се внасят над 500 000 животни. Това ни притеснява като производители. Преживяваме един и същ сценарий отново и отново заради политиците, които се фокусират върху спасяването на положението", казва Тунч.

"Цените няма да се понижат"

Подобно на Тунч, Юджесан вярва, че вносът просто временно ще помогне на пазара. "Цените ще продължат да се покачват, вместо да спаднат", казва Юджесан.

"Никога в историята на страната ни храните не са били толкова скъпи, колкото днес. Огромното мнозинство от потребителите нямат достъп до основни хранителни продукти. Те не могат да се изхранват сами", каза неотдавна председателят на Фондацията за правата на потребителите Турхан Чакар.

Автор: Бурак Юнверен


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 умрел от глад европейски ганьовец

    41 4 Отговор
    и пак всичко е по-евтино от в бългeриъстaн

    Коментиран от #4

  • 2 кво се опитвате да ни внушавате

    31 6 Отговор
    че тука цъфтим и връзваме като едни хаитняци на пропаднали ес ли?

    Коментиран от #28

  • 3 Един

    8 16 Отговор
    За това спрях да ходя там!

    Коментиран от #5

  • 4 ПалавНИК

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "умрел от глад европейски ганьовец":

    Евтино е дамо защото курса на лирата е нисък. За самите турци не е.

    Коментиран от #6, #9, #27

  • 5 Два

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    и къде ходиш сега? за цетовете до козяк ли?

    Коментиран от #15

  • 6 Ти си гений бе моето момче!

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "ПалавНИК":

    Ми то затова и на византийците тука им е евтино, ама на мен хич не ми е!
  • 7 Статистик

    23 2 Отговор
    През 1997 кило масло е струвало 4.5лв, днес е 50лв, една кифла беше 20ст, днес е над 2 лева..............................................................

    Коментиран от #20, #24

  • 8 Супер

    17 3 Отговор
    Затова ли отиваме там да пазаруваме
  • 9 Значи за нас е евтино

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "ПалавНИК":

    Ама за турците които са с по-висока мин. заплата от нас не е. Къде ви развъждат такива охлювофрени?!?!?!

    Коментиран от #12, #13

  • 10 КАТО СА СКЪПИ , ЩО НЕ ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ

    21 3 Отговор
    НА ПАЗАР ?
  • 11 Ганьо

    26 2 Отговор
    Движението за пазаруване показва къде е по-евтино и къде не е. Другото е баламосване...
  • 12 1944

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "Значи за нас е евтино":

    средната заплата в турция е около 600 наши лева.

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Дедо Пене

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Значи за нас е евтино":

    Колко е мин. заплата в Турция в Евро днес, знаеш ли охлюв-празнодумец? 75% от българската, която е 399евро!!!

    Коментиран от #33

  • 14 Значи

    13 3 Отговор
    Като разглеждах страниците на вестника и видях това заглавие реших да прочета какви ги пише но като влезех и видях че повече веле изразява някакво мнение реших че няма смисъл да се чете ясно е накъде бие работата
  • 15 1944

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Два":

    средната заплата в мизерната ви и свърх богата матушка е 800 евро. в българия е 960. в случай че си ходил на училище и познаваш цифрите.
  • 16 Значи

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "1944":

    Минималната заплата в момента в турция е 8500 турски лири това е някъде към 800 български лева и вие сте писали за средна работна заплата това е пълна лъжа защото почти никой не работи на минимална заплата

    Коментиран от #18

  • 17 Експерт

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "1944":

    Излиза, че минималната българска заплата е с 30% по-висока от средната турска??? Средната българска в момента е 1789лв., но едни хапват свинско, а други само зеле...в свинско със зеле!
    От околните държави само гърците имат по-високи заплати! Румънците имат повече бруто, но чистите им заплати са ниски.

    Коментиран от #19

  • 18 Дедо Пене

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Значи":

    8500 турски лири са 283евро, а българската минимална е 399евро! Моля, приравнявайте към твърда валута, защото лев или Евро е все едно заради конст. - 1,95583 но при лирата не е така.. почти хипердевалвация!!!

    Коментиран от #22, #38

  • 19 КапалъЧаршъ

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Експерт":

    Средната заплата и в Турция е толкова само че те си купуват повече. Ако твърдиш че не е така защо тогава българите ходят да пазаруват там?

    Коментиран от #21

  • 20 Дедо Пене

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Статистик":

    Най-СКЪПОТО ирландско масло е с цена 23-28лв/кг Къде пазаруваш, няма вече КОРЕКОМ да ми се фукаш?

    Коментиран от #31

  • 21 Турист

    1 8 Отговор

    До коментар #19 от "КапалъЧаршъ":

    Никой не ходи вече половин година за храна в Турция!!!

    Коментиран от #23

  • 22 ДокторФон

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо Пене":

    8 500 Тл ако ги разделиш на 283 авро достигаме до извода че сънуваш € на 30 Тл. Събуди се.

    Коментиран от #26

  • 23 КапалъЧаршъ

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Турист":

    Ми да нямате пари да отидете там и пазарувате от пазара на Одрин.
  • 24 Дедо Пене

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Статистик":

    През 1997г младо джендърче, кило масло беше 35000лв. = 11,75$!!!Тогава баба ти вземаш 12$-пенсия и имаше хиперинфлация... ако знаеш какво е това!!!
  • 25 Ъхъ!

    10 2 Отговор
    Жалко зеле, що си не погледнеш падението в жалката Гендермания, а си тръгнало на чужд гроб да грачиш? Те затова нашите там ходят на пазар, защото е много скъпо?! Хората не са тъпи да повярват на малоумните ви приказки.
  • 26 Българин

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "ДокторФон":

    В момента е 29л/евро

    Коментиран от #30

  • 27 Дааа бе!

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "ПалавНИК":

    Само цигарите са им 2 пъти по - евтини от тука.

    Коментиран от #29

  • 28 Дедо Пене

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "кво се опитвате да ни внушавате":

    Имаш ли какво да ядеш, караш ли си колата, ако имаш деца облечени, на хранени, със смартфон в ръцете, А САМО РЕВЕШ ЧЕ СИ ЗЛЕ??? АМАН ОТ РЕВЛЬОВЦИ! РАБОТИ НА ДВЕ МЕСТА И ЩЕ ИМАШ ПОВЕЧЕ... ТАКА Е НА ЗАПАД, като си слабо квалифициран!!!
  • 29 Ванга

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Дааа бе!":

    Пушенето е вредно за вашето здраве!
  • 30 ДокторФон

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Написал съм коментарите за Тл(турска лира) сега тя е € за 21,3 Тл. И ти си отваряй очичките чоджум събуди се чети пълния текст осмисли го и тогава коментирай .
  • 31 КапалъЧаршъ

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо Пене":

    То и в Турция можеш да си купиш скъпо масло на такава цена(28лв.) но можеш да си намериш и за 8 лв.
  • 32 факти само истински

    10 0 Отговор
    затова от нашенци не може да се разминем в турските пазари и магазини направете си извод за цените у нас
  • 33 8500 лири

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дедо Пене":

    В момента са 405-410 евра. Пак питам къде ви копат такива охлювофрени?
  • 34 Един турчин с една минимална турска

    8 0 Отговор
    Заплата може да си купи 1700 турски хляба. Колко български хляба може да си купи един българин с минимална българска заплата? Задача за първолаци

    Коментиран от #35

  • 35 Минико

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Един турчин с една минимална турска":

    Това е за този месец следващият ще взимат минимална заплата от 12 000 Тл , дори да му направят увеличение ще са над 2 000
  • 36 фенче

    0 1 Отговор
    ирландското масло никога не е било под 30 лева, беше 34 лева преди увеличенията миналата година, скоро не съм го гледал колко е, но няма начин да е 26 или 28 лева, говорим за истинското, има едно фалшиво, с кофти опаковка, него сигурно и за 10 лева можеш да го намериш
  • 37 Да ама не

    8 0 Отговор
    Да да, скъпи... ама два пъти по ефтини от БГ.
  • 38 Значи

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо Пене":

    Едно евро е 21 лири направи сметка още един път...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дфг

    0 0 Отговор
    Да, така е
  • 41 Гхй

    0 0 Отговор
    Никога срещу дойче Веле
  • 42 Момчил

    0 0 Отговор
    Направих си труда да проверя колко са скъпи храните в Турция в един турски онлайн супермаркет. Еми, вижте скъпотията обърнато в левове : опаковка с 15 яйца "L" е 3.70 лв, хляб 0.300 кг има от 53 стотинки, краставиците за кило бяха 1.59 лв, бананите бяха на цена 2.55 лв за кило и т.н. Преди да пишете такива статии ,поне проверявайте. Минималната заплата в Турция се равнява в момента на 400 евро,т.е. колкото тук. Но при такива цени турците явно живеят доста по-добре от нас. Който не вярва ,нека напише на английски турски онлайн супермаркет и ще види за какво става въпрос.
  • 43 не сме в кувьоз

    0 0 Отговор
    някъде може да е скъпо, тука е абсурдно
Новини по държави: