Отидете към основна версия

4 858 179

Махнаха фигурите, но Административният съд- София спря демонтажа на ПСА

  • административен съд-софия-
  • спиране-
  • демонтаж-
  • паметник на съветската армия

Магистратите посочват, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника

Снимка: БГНЕС

Административният съд в София разпореди да бъде спрян демонтажът на Паметника на съветската армия. Мотивите са, че дейностите не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона, съобщават от Нова телевизия. Това решение обаче идва, след като бяха демонтирани всички фигури от монумента.

Магистратите посочват, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква за реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава, уточняват от Административния съд.

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на София в тридневен срок от издаването му. То подлежи и на незабавно изпълнение от органите на полицията.

Ето и цялото съобщение на Административния съд:

„По искане на ПП „Възраждане” Административен съд София град разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент „Паметник на Съветската армия“, извършващи се в Княжеската градина в гр. София, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона.

Като мотиви съдът посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава.

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на гр. София в тридневен срок от издаването му.

Разпореждането подлежи на незабавно изпълнение от органите на полицията.

Съдът отхвърли искането на сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия“ за конституирането му като заинтересована страна по делото.

По искане на сдружение „ИЗПРАВИ СЕ.БГ“ Административен съд София град разпореди да бъдат безусловно прекратени действията извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на област – София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия.

Според съда фактическите действия по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на "Паметника на Съветската армия" не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на чл. 250, ал. 1 от АПК.

Съдът остави без уважение искането на сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия“, представлявано от Кубер Сапарев, за конституирането му като заинтересова страна по делото.

Разпореждането може да се обжалва в тридневен срок от издаването му по реда на глава ХІІІ от АПК”, е позицията на съда.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове