Отидете към основна версия

982 24

БСП - София: Георги Йорданов е един от достойните държавници на България

  • георги йорданов-
  • бсп-софия-
  • орден стара планина

Георги Йорданов е неразривно свързан и със социално-икономическото развитие на столицата

Снимка: Архив

Георги Йорданов е един от достойните държавници на страната ни и със значителен личен принос за развитието на българската култура и изкуство.

Това се казва в официална позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София. "Считаме за недопустими опитите от страна на народния представител от ПП-ДБ Атанас Атанасов да се гаври с името и дейността на Георги Йорданов във връзка с предложението на Министерския съвет за награждаването му с най-високото държавно отличие орден "Стара планина", първа степен, по случай неговата 90-годишнина и за изключителните му заслуги за развитието на българската култура, се казва още в позицията на столичните социалисти.

През 80-те и 90-те години на миналия век, като член на ръководни партийни и държавни структури и като дългогодишен народен представител, той отдава сили за развитието на българската култура и изкуство. Негова е заслугата най-добрите ни оперни и фолклорни изпълнители, театрални трупи, детски хорове, музикални състави да гастролират из целия свят, а у нас в международни театрални фестивали да участват състави от ранга на Лондонския кралски театър и Японския императорски театър. Гастролите на нашия Народен театър в САЩ предизвикват истински фурор, и до днес е запазен барелефът в Бродуей с името на големия Любомир Кабакчиев".

Членовете на Изпълнителното бюро на БСП - София отбелязват в позицията си също, че Георги Йорданов е неразривно свързан и със социално-икономическото развитие на столицата и като ръководител на Градската партийна организация той спомага за ускореното развитие на столичната промишленост и научен потенциал. "И в момента Георги Йорданов, който отдавна сам излезе от политиката, живее с проблемите на българската култура, пише публицистика, публикува книги. Жалки и напразни са усилията на жълтопаветните антикомунисти да оплюят държавника и емблематичен радетел на българската култура Георги Йорданов", се казва още в позицията на столичните социалисти.

Ето и пълния текст на позицията на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София:

ПОЗИЦИЯ

на

Изпълнителното бюро на БСП - София

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София счита за недопустими опитите от страна на народния представител от ПП-ДБ Атанас Атанасов да се гаври с името и дейността на Георги Йорданов във връзка с предложението на Министерския съвет за награждаването му с най-високото държавно отличие орден "Стара планина", първа степен, по случай неговата 90-годишнина и за изключителните му заслуги за развитието на българската култура.

Георги Йорданов е един от достойните държавници на страната ни и със значителен личен принос за развитието на българската култура и изкуство. През 80-те и 90-те години на миналия век, като член на ръководни партийни и държавни структури и като дългогодишен народен представител, той отдава сили за развитието на българската култура и изкуство. Негова е заслугата най-добрите ни оперни и фолклорни изпълнители, театрални трупи, детски хорове, музикални състави да гастролират из целия свят, а у нас в международни театрални фестивали да участват състави от ранга на Лондонския кралски театър и Японския императорски театър. Гастролите на нашия Народен театър в САЩ предизвикват истински фурор, и до днес е запазен барелефът в Бродуей с името на големия Любомир Кабакчиев.

С подкрепата на държавника Георги Йорданов бурно се развиват филмовото ни изкуство, ученическите музикални и танцови състави, детските оркестри и хорове, процъфтяват читалищата в цялата страна, в разцвет са творческите съюзи.

Във връзка с 1300-годишнината на България са построени НДК, множество паметници, детският комплекс "Камбаните"; деца от целия свят се събират в България да пеят и танцуват заедно. Огромни са заслугите на Георги Йорданов за проучването и съхраняването на българското културно-историческо наследство, за неговото популяризиране пред света. По онова време държавата влага усилия и средства за реставрирането на центъра на Пловдив. Георги Йорданов полага усилия за превръщането на град Сливен в център на литературния живот.

Неслучайно предложението за награждаването на Георги Йорданов за неговия изключителен принос за развитие на българската наука и култура е направено от водещи творци и учени, сред които академиците Юлиан Ревалски, Васил Гюзелев, Васил Сгурев, Пламен Карталов, Васил Николов, Георги Марков, Георги Минчев и др.

Георги Йорданов е неразривно свързан и със социално-икономическото развитие на столицата. Като ръководител на Градската партийна организация той спомага за ускореното развитие на столичната промишленост и научен потенциал. И в момента Георги Йорданов, който отдавна сам излезе от политиката, живее с проблемите на българската култура, пише публицистика, публикува книги. Жалки и напразни са усилията на жълтопаветните антикомунисти да оплюят държавника и емблематичен радетел на българската култура Георги Йорданов.

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София категорично подкрепя предложението на правителството за награждаване на Георги Йорданов с високото държавно отличие за цялостния му принос за развитие на българската култура.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове