3 Август, 2024 12:26 981 24

БСП - София: Георги Йорданов е един от достойните държавници на България

  • георги йорданов-
  • бсп-софия-
  • орден стара планина

Георги Йорданов е неразривно свързан и със социално-икономическото развитие на столицата

БСП - София: Георги Йорданов е един от достойните държавници на България - 1
Снимка: Архив

Георги Йорданов е един от достойните държавници на страната ни и със значителен личен принос за развитието на българската култура и изкуство.

Това се казва в официална позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София. "Считаме за недопустими опитите от страна на народния представител от ПП-ДБ Атанас Атанасов да се гаври с името и дейността на Георги Йорданов във връзка с предложението на Министерския съвет за награждаването му с най-високото държавно отличие орден "Стара планина", първа степен, по случай неговата 90-годишнина и за изключителните му заслуги за развитието на българската култура, се казва още в позицията на столичните социалисти.

През 80-те и 90-те години на миналия век, като член на ръководни партийни и държавни структури и като дългогодишен народен представител, той отдава сили за развитието на българската култура и изкуство. Негова е заслугата най-добрите ни оперни и фолклорни изпълнители, театрални трупи, детски хорове, музикални състави да гастролират из целия свят, а у нас в международни театрални фестивали да участват състави от ранга на Лондонския кралски театър и Японския императорски театър. Гастролите на нашия Народен театър в САЩ предизвикват истински фурор, и до днес е запазен барелефът в Бродуей с името на големия Любомир Кабакчиев".

Членовете на Изпълнителното бюро на БСП - София отбелязват в позицията си също, че Георги Йорданов е неразривно свързан и със социално-икономическото развитие на столицата и като ръководител на Градската партийна организация той спомага за ускореното развитие на столичната промишленост и научен потенциал. "И в момента Георги Йорданов, който отдавна сам излезе от политиката, живее с проблемите на българската култура, пише публицистика, публикува книги. Жалки и напразни са усилията на жълтопаветните антикомунисти да оплюят държавника и емблематичен радетел на българската култура Георги Йорданов", се казва още в позицията на столичните социалисти.

Ето и пълния текст на позицията на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София:

ПОЗИЦИЯ

на

Изпълнителното бюро на БСП - София

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София счита за недопустими опитите от страна на народния представител от ПП-ДБ Атанас Атанасов да се гаври с името и дейността на Георги Йорданов във връзка с предложението на Министерския съвет за награждаването му с най-високото държавно отличие орден "Стара планина", първа степен, по случай неговата 90-годишнина и за изключителните му заслуги за развитието на българската култура.

Георги Йорданов е един от достойните държавници на страната ни и със значителен личен принос за развитието на българската култура и изкуство. През 80-те и 90-те години на миналия век, като член на ръководни партийни и държавни структури и като дългогодишен народен представител, той отдава сили за развитието на българската култура и изкуство. Негова е заслугата най-добрите ни оперни и фолклорни изпълнители, театрални трупи, детски хорове, музикални състави да гастролират из целия свят, а у нас в международни театрални фестивали да участват състави от ранга на Лондонския кралски театър и Японския императорски театър. Гастролите на нашия Народен театър в САЩ предизвикват истински фурор, и до днес е запазен барелефът в Бродуей с името на големия Любомир Кабакчиев.

С подкрепата на държавника Георги Йорданов бурно се развиват филмовото ни изкуство, ученическите музикални и танцови състави, детските оркестри и хорове, процъфтяват читалищата в цялата страна, в разцвет са творческите съюзи.

Във връзка с 1300-годишнината на България са построени НДК, множество паметници, детският комплекс "Камбаните"; деца от целия свят се събират в България да пеят и танцуват заедно. Огромни са заслугите на Георги Йорданов за проучването и съхраняването на българското културно-историческо наследство, за неговото популяризиране пред света. По онова време държавата влага усилия и средства за реставрирането на центъра на Пловдив. Георги Йорданов полага усилия за превръщането на град Сливен в център на литературния живот.

Неслучайно предложението за награждаването на Георги Йорданов за неговия изключителен принос за развитие на българската наука и култура е направено от водещи творци и учени, сред които академиците Юлиан Ревалски, Васил Гюзелев, Васил Сгурев, Пламен Карталов, Васил Николов, Георги Марков, Георги Минчев и др.

Георги Йорданов е неразривно свързан и със социално-икономическото развитие на столицата. Като ръководител на Градската партийна организация той спомага за ускореното развитие на столичната промишленост и научен потенциал. И в момента Георги Йорданов, който отдавна сам излезе от политиката, живее с проблемите на българската култура, пише публицистика, публикува книги. Жалки и напразни са усилията на жълтопаветните антикомунисти да оплюят държавника и емблематичен радетел на българската култура Георги Йорданов.

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София категорично подкрепя предложението на правителството за награждаване на Георги Йорданов с високото държавно отличие за цялостния му принос за развитие на българската култура.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вари го-печи го...

    16 6 Отговор
    Комуниста си е комунист!!!
  • 2 Европеец

    11 8 Отговор
    Ако гледаме безпристрастно заглавието е вярно.....
  • 3 Въже на стълб

    4 7 Отговор
    Шиши и тиквун и та заслужават най-голямата награда защото заслужават.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Опонент

    11 7 Отговор
    🚩Георги Йорданов е един от достойните държавници🚩
    За БКП ако ги питате и ТЖивков е достоен партиен деец защото премахна култа към личността на Димитров и Сталин на априлския пленум и построи МККремиковци и .т.н. но за обикновените и двамата не са достойни с нищо за медали.
    Предостатъчно е, че никой не им търси сметката и освен това цял живот заедно с фамилиите си са на държавната неограничена от нищо комунистическа софра.
  • 6 Ядосан

    15 11 Отговор
    Наглоста на комунистите-социалисти е безгранична! Мястото им е на бунището!
  • 7 Жан

    15 9 Отговор
    Дърт комунист ,повече от 30 години минаха и още не мижем да се отървем от тях
  • 8 хаа

    16 9 Отговор
    Браво! Всеки комунизин- ГЕРОЙ, дърткомунизин два пъти-ГЕРОЙ!
  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 5 Отговор
    А НАЙ ДОСТОЙНИЯ ДЪРЖАВНИК , КОЙ Е ? ? ? ................. БАЙ ТОШО КАЗА ЧЕ ..........., КОМУНИЗМА Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ ............... ДА МУ ВЯРВАМЕ ЛИ ? ? ? .................
  • 10 Казуар

    15 8 Отговор
    Принцеса Людмила Живкова нареди да се съборят паметниците на 6 - ти полк, и осигуряваше големите пари на великия културен деец Георги Йорданов. А пък президента Радев награждава културни дейци които са били партийни секретари, доносници. Партийни секретари са били Ламбо, Цветана Манева.
  • 11 Не "един" , а

    10 11 Отговор
    Единствен честен и последен жив от управляващите до промените !
    Да е жив и здрав !

    А.Атаносов може само да се засрами от поведението си на Недържавник !
  • 12 краси

    9 8 Отговор
    Комунист значи убиец и крадец!Доказателства?Събитията след 9.9.44г. та до днес!М,Баце Винету е от същата терористично-мандраджийска групировка-снимката от Мата Хари пред шкафа с пачки и кюлчета!

    Коментиран от #13, #24

  • 13 Град Козлодуй

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "краси":

    Винету е Художествен Персонаж
  • 14 опит за комунистическа реставрация

    9 5 Отговор
    🚩Във връзка с 1300-годишнината на България са построени НДК🚩
    НДК е идея и амбициозни действия на дъщерята на първия секретар на БКП ТЖивков (Людмила Живкова и след нейната кончина НДК получи нейното име) Приноса на ГЙорданов е организирането на соц.хранилка за културните дейци, които с културната си дейност възхваляваха демократичните предимства на социалистическото стопанство пред пазарното капиталистическо стопанство. Предложете нея за медал посмъртно, вместо активен член на социалистическата номенклатура.
  • 15 гражданин

    10 5 Отговор
    тия бесепарите, дали са добре с акъла, нали навремето твърдяха че са обновени, и дистанцирани, от онзи режим, явно и за това лъжат, както и за всичко останало, на следващите избори, четири процента
  • 16 опит за реабилитация на комунизма

    7 3 Отговор
    Позицията на Изпълнителното бюро на БСП - София е написана в изящния стил на уводна статия на партийния орган на БКП - вестник Работническо дело в навечерието на 7-ми ноември - деня на Великата октомврийска социалистическа революция през 1978г.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 юбилейна 30-годишнина

    8 2 Отговор
    😜пропуснали сме да предложим на президента за награда посмъртно Л.Беров - премиер на България през 1994г. за невероятния му принос за четвъртото място на България на световното първенство по футбол в САЩ.😜
  • 19 Орлов поглед

    4 2 Отговор
    За култура се дава орден "Кирил и Методий" някаква степен,а не "Стара планина".Най-добре да се връчи орден от МЗ "За дълголетие"!
  • 20 инж. Ганчо Илков

    8 3 Отговор
    С какво Георги Йорданов е заслужил Държавното Отличие? С това ли, че от Ранна Възраст популяризира "Достиженията" на Пролетарската Диктатура наложила "Изграждането" на Болшевишкия Социализъм, който Тодор Живков (първият Партиен Ръководител) определя като Едно НЕДОНОСЧЕ. Или с Резултата на Ликвидираната Българска Интелигенция и Българската Пазарна Инициативност. Нали членовете на БСП вече не са болшевишки Комунисти. Явно е, че с подобни Искания се вижда под Комуфлажа на Социалистите истинската същност на Болшевишкият Комунизъм. Защо, след замяната на БКП с БСП Георги Йорданов бе Изключен от Партията, а сега правейки Опит за Реставрация, се Предлага награждаването му с Държавно Отличие? Явно в Промените на Лилов има нещо Объркано. Болшевика си е Болшевик и следва Болшевиките в БСП да поемат Оттоворноста за Гибелта на своите Сънародници по Време на Диктаторския Болшевишко Комунистически Режим.
  • 21 Само да попитам

    6 2 Отговор
    Има ли комунист да не е герой в България В Румъния ги разстрелваха и сега са по напред от нас
  • 22 Ветеран от Протеста

    6 2 Отговор
    Не виждам смисъл да се обсъжда принадлежността на комуниста Йорданов към шайката български Държавни Изменници,управлявали България в условията на руска комунистическа Окупация половин век..Комунизма е и явен за Престъпен Тоталитарен Режим със Закон в Република България и респективно служилите на този Престъпен Режим са също Престъпници в смисъла на Закона!!!!
  • 23 Казуар

    0 0 Отговор
    Георги Йорданов е предложен за награда от президента Радев, и понеже Борисов е против, Главчев трябва да се кланя на двама господари.
  • 24 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "краси":

    Краси, а защо не направите лустрация на Атлантическия съвет на Пасито.Там всички са бивши комунисти, възпитаници на съветски военни училища и академии и престижни висши учебни заведения и в краен случай деца на АБПФК.Е има и две преводачки на Т. Живков,едната- любителка на кремчета от летища.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове