Отидете към основна версия

11 098 20

Строят къщи за 90 минути

  • сащ-
  • лос анджелис-
  • жилище-
  • програма-
  • бездомници

Иновативно предложение за бездомници

Снимка: Shutterstock

В Лос Анжелис започна строителството на микро къщи. Програмата има за цел да даде дом на хилядите бездомници в града. Вече са построени десетки къщи. Големината им е едва 6 кв.м, а изграждането им отнема 90 минути. Във всяко от тях разполага с две легла, рафтове, климатик и отопление. Тоалетната, банята и санитарните помещения са разположени в обща зона.

Първото такова „селце“ в Лос Анжелис беше открито в началото на 2021 г., след което бяха създадени още няколко. Подобни инициативи се появиха и в други краища на Калифорния, като например Сан Хосе, както и в Сиатър (Вашингтон).

Микро жилищата се предоставят на бездомниците за срок от три месеца с опция за удължаване на престоя. В рамките на програмата хората получават също така медицинска помощ, храна и консултации с психолог, както и помощ в областта на образованието и трудоустрояването. Предполага се, че за периода, в който ще се намират в жилищата ще могат да си намерят постоянен дом и работа.

За средностатическия американец и покупката и наемането на жилище е доста трудно от финансова гледна точка. Прогнозите сочат, че за текущата година жилищата в САЩ ще поскъпнат със 6%, а в Ню Йорк, където повечето хора наемат апартамент, наемателите са задлъжнели на своите хазяи общо с над 1 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.

Свързани новини