Отидете към основна версия

37 513 28

Нова тенденция при купувачите на жилища

  • жилища-
  • цени-
  • софия-
  • пловдив-
  • търсене

60% от сделките с имоти са с ипотечен заем

Снимка: М. Богданова ©

Несъмнено пандемията не само се оказа катализатор за цените на имотите, в частност жилищните, но и доведе до промени в предпочитанията на клиентите. Интересът е към все по-големи жилища. Те обаче са доста скъпи и това кара все повече от купувачите да прибягват до жилищен кредит. Към днешна дата близо 60% от сделките се реализират с помощта на банков заем.

Апартаменти с тераси или пък двор към имота се купуват първи. Те могат да бъдат намерени в комплекси от затворен тип, поясняват посредници.

Готови имоти в центъра и южните квартали на София са най-предпочитаните за бъдещите собственици. Цените варират между 160 000 EUR и 180 000 EUR. По данни на посреднически агенции жилище с площ от 55 кв.м се търгува на цени между 100 000 EUR и 120 000 EUR. Задължително изискване е да има място за паркиране.

Миграцията главно от Кърджали и Родопите държи „горещ“ пазара на жилища в Пловдив. Цените растат и поради наличието на студенти не само от други български градове, но и от чужбина. Стойностите „на зелено“ варират между 45 000 EUR и 65 000 EUR. Тези от вторичния пазар могат да се купят в ценовия диапазон между 45 000 EUR и 65 000 EUR. Отново се наблюдава интерес към по-големи имоти – тристайни жилища, чиято цена започва от 70 000 EUR за имоти в строеж и от 80 000 EUR за готови жилища.

Чужденците вече втора година не са активни на пазара на ваканционни имоти. И през това лято повечето сделки, които се сключват са в района на южното Черноморие и са с българи. В широкия диапазон между 30 000 EUR и 60 000 EUR е цената на този тип имоти. Тъй като повечето имоти се намират в комплекси от затворен тип и се обслужват от компании, то сред основните фактори за купувачите е таксата за обслужване, която трябва да плащат. В някои случаи тя достига 110 лв., което на година прави 1320 лв., което си е значителен разход, ако не отдаваш имота под наем поне 2 месеца през лятото, за да може да покриеш този разход.

За разлика от градските имоти, ваканционните по морето се придобиват с лични средства. Рядко купувачите прибягват до ипотечен кредит, което говори че те гледат на придобиването на имота като начин да запазят богатството си, а не толкова с цел да живеят в него или да го отдават под наем. Интересен ще е моментът, в който банките започнат да предлагат по-атрактивни лихви. Тогава най-вероятно на пазара на недвижими имоти ще се отчете значително предлагане, което ще доведе до спад на цените.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 49 гласа.

Свързани новини