3 Август, 2021 09:21 37 456 28

Нова тенденция при купувачите на жилища

  • жилища-
  • цени-
  • софия-
  • пловдив-
  • търсене

60% от сделките с имоти са с ипотечен заем

Нова тенденция при купувачите на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Несъмнено пандемията не само се оказа катализатор за цените на имотите, в частност жилищните, но и доведе до промени в предпочитанията на клиентите. Интересът е към все по-големи жилища. Те обаче са доста скъпи и това кара все повече от купувачите да прибягват до жилищен кредит. Към днешна дата близо 60% от сделките се реализират с помощта на банков заем.

Апартаменти с тераси или пък двор към имота се купуват първи. Те могат да бъдат намерени в комплекси от затворен тип, поясняват посредници.

Готови имоти в центъра и южните квартали на София са най-предпочитаните за бъдещите собственици. Цените варират между 160 000 EUR и 180 000 EUR. По данни на посреднически агенции жилище с площ от 55 кв.м се търгува на цени между 100 000 EUR и 120 000 EUR. Задължително изискване е да има място за паркиране.

Миграцията главно от Кърджали и Родопите държи „горещ“ пазара на жилища в Пловдив. Цените растат и поради наличието на студенти не само от други български градове, но и от чужбина. Стойностите „на зелено“ варират между 45 000 EUR и 65 000 EUR. Тези от вторичния пазар могат да се купят в ценовия диапазон между 45 000 EUR и 65 000 EUR. Отново се наблюдава интерес към по-големи имоти – тристайни жилища, чиято цена започва от 70 000 EUR за имоти в строеж и от 80 000 EUR за готови жилища.

Чужденците вече втора година не са активни на пазара на ваканционни имоти. И през това лято повечето сделки, които се сключват са в района на южното Черноморие и са с българи. В широкия диапазон между 30 000 EUR и 60 000 EUR е цената на този тип имоти. Тъй като повечето имоти се намират в комплекси от затворен тип и се обслужват от компании, то сред основните фактори за купувачите е таксата за обслужване, която трябва да плащат. В някои случаи тя достига 110 лв., което на година прави 1320 лв., което си е значителен разход, ако не отдаваш имота под наем поне 2 месеца през лятото, за да може да покриеш този разход.

За разлика от градските имоти, ваканционните по морето се придобиват с лични средства. Рядко купувачите прибягват до ипотечен кредит, което говори че те гледат на придобиването на имота като начин да запазят богатството си, а не толкова с цел да живеят в него или да го отдават под наем. Интересен ще е моментът, в който банките започнат да предлагат по-атрактивни лихви. Тогава най-вероятно на пазара на недвижими имоти ще се отчете значително предлагане, което ще доведе до спад на цените.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    19 9 Отговор
    Е бре, ДеБре ! Искаме си и Солун !
  • 2 Иван Донев

    95 23 Отговор
    Да идват повече селяндури в София. Строителството напредва стремглаво. Да идват по няколко човека в апартамент и всеки с кола да бъде. Място ще се намери. Идвайте от всички краища на България. София е за всички. Строят се безброй жилища, нищо че са в нерегулирани райони с тесни улички, защото преди това там е имало поляни, градини, посеви, бяха извън София преди 30 години. Вече всичко е София. С двор за градинка с домати, с тераска до тераска, с тесни улички. Но така ще ви е по-уютно. Идвайте и водете и родата, и всеки да е с кола, задължително! Той главния архитект на града е помислил. Не е вземал подкупи. Идвайте всички, мадър ви...!

    Коментиран от #11, #20

  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    37 6 Отговор
    Дайте статистика какъв процент от ипотечните кредити е за реално нов имот ! Познавам доста хора които ИПОТЕКИРАТ своя имот за да получат свежи пари , което е друго!!!!!
  • 4 Готин

    15 10 Отговор
    ,,Интересен ще е моментът, в който банките започнат да предлагат по-атрактивни лихви. Тогава най-вероятно на пазара на недвижими имоти ще се отчете значително предлагане, което ще доведе до спад на цените.,,. Когато се чишат глупости, трябва веднага да се опонират. ЛИХВИТЕ ПО ДЕПОЗИТИТЕ ТРЯБВА ДА СТАНАТ НАД 9,% НА ГОДИШНА БАЗАБЗА ДА СА ПО ИЗГОДНИ ОТ ПОКАЧВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ!!! Това ще стане само при хипер инфлация, а в нормални условия - НИКОГА.

    Коментиран от #5

  • 5 фффф

    33 6 Отговор

    До коментар #4 от "Готин":

    Готин, интересното ще е като започнат да се вдигат лихвите по кредитите което грубо ще се прояви още през 2022-2023. Ако погледнеш американския пазар ще видиш как там това вече се случва. А вноската по 20 годишен кредит с 2,9 и 4,9 процента лихва е доста различна. ДОСТА!

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дидо

    51 5 Отговор
    Тия хора,дето се блъскат в новите квартали,с какъв акъл се бъркат и теглят кредити за по 100 -150 хил. евро?С КАКЪВ АКЪЛ?Те знаят ли ,че там НЯМА инфраструктура,камо ли детски градини,училища и транспорт?И това ви го казва човек,продал преди 15 г. апартамент там - и за тия години НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО,освен още хиляди апартаменти,коли и тонове фекалий....

    Коментиран от #8

  • 8 Балон

    21 24 Отговор

    До коментар #7 от "Дидо":

    Яд те е, че си продал преди 15 години, а цената оттогава се вдигна 3 пъти докато чакаш балона да се спука ахахахах

    Коментиран от #17

  • 9 проф Ушиков

    24 5 Отговор
    Разширява се кръгът от мои земляци помачори и гост-студенти докторасти от англия
  • 10 Бгмамаактивистка

    17 2 Отговор
    Искам на софията!
  • 11 Киро

    45 13 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Донев":

    До преди 100 години София е било умряло село, предполагам едва ли си осемнайсто поколение софиянец, така че защо трябва да наричаш хората идващи от различни краища селяци, ня тях ако им е добре на родните им места едва ли отидат в София.И защо ти можеш да имаш кола, а селяците не?пс:не живея и не съм живял в софия

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 12 ГОСТ

    19 2 Отговор
    София вече е прованса на всички от Рило-Родопския масив.
  • 13 съдията Дред

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "фффф":

    Идеално, половината ми приходи са от дела по просрочени кредити.
  • 14 Иван Иванов

    35 4 Отговор
    Хората не биха бягали в големите градове, ако имаха работа и достатъчно средства да хранят семействата си в малките градове и селата. Предполага се, че до 30г хората ще живеят в 5 града в България и другото ще пустее. Имот в средногорието с декар двор не можем да пордадем за 3к лв. А в Пловдив и София апартаментите нямат пипане. Ние дето трябвя да си търсим жилища за семействата да му мислим. Цените са абсурдни и това за жалост не се наблюдава само в България.
  • 15 Опса

    3 5 Отговор
    И като погледне човек кой има полза от по високи цени на имотите и кредитна експанзия,нека да гледа филма на Чарли Чаплин ,,Хлапето,,
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дидо

    6 12 Отговор

    До коментар #8 от "Балон":

    Парите от тоя апартамент ги завъртях за общо 4 апартамента и сега съм с два - един под наем,за режийните,и се ширя в 100 кв. м. тристаен!Знаеш ли колко ме е яд!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БОКОКРАД

    3 3 Отговор
    ЩО НЕ ПУБЛИКУВАТЕ ЦЕНИТЕ В ГРЪЧКО И ТУРСКО ? МОШЕННИЦИ !
  • 20 Гената

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Донев":

    А-а-а, начукахте ли си го най-после, тарикати софийски ! От 70 години до днес, всичко в опосканата ни държавица, обслужва столицата. Хелем пък Боко, чийто кръгозор не надхвърляше Околовръстното. Има си и някаква порочна логика даже - в софето са се наблъскали 40% от българите, тях като уредим, свършили сме си половината работа. Останалите, от Прованса, кучета ги яли ! Да де, ама днес когато си ходите по главите, недейте да ми ревете, няма кой да ви бърше сополите !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван Донев

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    Веднъж домогнал се до някакъв пост, селяндура гледа да уреди само селяндури, дали могат или не, е друг въпрос. И всички са с претенции иначе половината от тях по родните си места имат тоалетна на 50 метра от къщата. Бъдете нормални и трезвомислещи хора, които спазват добрия тон и правилата на големия град и всичко ще бъде наред.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иван

    3 5 Отговор
    До преди 100 години София пак е била столица на България. До преди около 150 години София е била един от големите градове в България. За сравнение ще Ви напиша населението на няколко града в България към 1880 година: Пловдив 24 000, Варна 24 000, Русе 26 000, Велико Търново 5 500, Лом 8 000, София 20 000. Сами преценете кой град какъв е бил.
    София винаги е била град с важно геополитическо и икономическо значение за региона. Така че не ми пишете глупости какво село било и т.н. Софиянец съм и познавам историята на града си. Едва ли Вие ще познавате историята на вашето населено място така.

    Коментиран от #28

  • 28 Дани

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Интересно ми е как се дават минуси и плюсове тук. Направих си труда да проверя това, което си написал и е така. Явно тези, които са дали минусите са доста непросветени и слабообразовани провинциалисти. Явно вие можете да избягате от селото, но то никога няма да избяга от вас!