Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 09:57 3 009 8

Голяма община се отказа да строи многоетажни паркинги

  • пловдив-
  • паркинг-
  • инвестиция-
  • частници

Ще ги строят частни фирми

Голяма община се отказа да строи многоетажни паркинги - 1

Община Пловдив загърби идеята да строи навсякъде, където е възможно многоетажни паркинги. Въпреки че местата стават все по-малко, а имотите са ограничени, градските власти нямат намерения да строят общински съоръжения. В мандата на Здравко Димитров бе открит първият общински многоетажен паркинг в район „Западен”, който стартира при предшественика му, като изглежда това ще бъде последното подобно съоръжение.

На последната сесия на Общинския съвет стана ясно, че Общината няма да заделя пари за строителството на такива съоръжения, пояснява Trafficnews. Вместо това ще дава терените и проектите на частни фирми, които да ги изграждат и стопанисват. Зам.-кметът Тодор Чонов заяви, че от световната банка са пуснали запитване за свободни терени, които могат да се изградят подобен тип съоръжения. Така Пловдив ще върви към публично-частно партньорство, като тепърва ще се решава какво ще бъде то.

На сесията стана ясно, че Община Пловдив ще решава проблемите с паркирането чрез три механизма – разширяване на Синя зона, въвеждането на Зелена зона в кварталите на града, както и зона с ниски емисии в централна градска част.

Това се случва на фона на безпрецедентен ръст на цената на едно паркомясто със скоба в район „Централен”. Пловдивчанинът е решил, че може да отделя по 110 лева на месец за място пред блока, като редовната цена на този тип услуга е 20 лева.

До последно в плановете на Община Пловдив бе изграждането на паркинга на ул. „4 януари”, който в момента бе направен като временен паркинг. Там се очакваше проектът да бъде преработен, за да може колите да влизат откъм „Цар Борис III Обединител” . Съоръжението обаче не бе вкарано в приоритетните проекти на Община Пловдив, който бе гласуван на последната сесия.

Другите два паркинга, които трябваше да се направят бяха на ул. „Любен Каравелов“ и в ЖР „Тракия“.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бандитските приходи

    14 4 Отговор
    На тарикатите от ГЕРБ.
  • 2 Гай Турий

    13 2 Отговор
    Крадливата ГЕРБАджийска сган в община Пловдив не се наяде на пари. В чисто нови квартали като край Пещерско шосе и зад Гребната база нацвъкаха сокаци като в Стария град, за да вземат повече рушвети от повече строежи. Хората няма къде да спрат, камо ли да паркират там. А целия град се нароиха какви ли не цветни зони и защо?! Ами целият град да го оцветите, пак няма паркоместа. Защо е тая лапаница на пари за ГРОБарите?! Премахнете всякакви зони. Долу ГРОБ от властта.
  • 3 Перо

    6 1 Отговор
    Общината залага на кражбите от обществени поръчки и взимането на пари от небето,без никакви инвестиции с разчертаване на готовата, стара и тясна инфраструктура,дълготрайното затруднение на движението и идващото с това замърсяване на въздуха! “Много умно” решение!
  • 4 Този

    3 1 Отговор
    Събориха поликлиника в същински център, за да построят паркинг.Няма поликлиника няма паркинг.
    Тролейбусните жици и изгнили тролейбусни съоръжения висят над кръстовища и улици.Инциденти много ,но тук там се свалят след скъсване. Огромни дървета не се окастрят и се чакат бури да свалят гнили клони по улиците ,върху коли и хора.Особен град е Пловдив.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 един от многото

    4 1 Отговор
    Интересно кой и на каква основа казва , че 20 лв били редовна цена , за да си паркираш колата пред блока! Реалната цена е 0 лв. , тези паркинги са строени още по бай Тошово време и никога до сега не са стрували нищо на живеещите в блоковете хора. Но в банановите републики , всичко се плаща , дори 20 лв, били нормални за едни приличащи на разкопки паркинги , каквито са пред всеки блок и които управниците се опитват да изтискат от всеки все още жив българин! Общината нямало да строи , ще строят мошенгиите и утре като сложат цена каквато си поискат (подобно на тока) същите тези общинари , държавници , ще кажат , че видите ли , нищо на е можем да направим , това си е частен бизнес.
  • 6 един от многото

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Този":

    Коритото на река Марица прилича на Джунглите на Амазонка , преди три години набутаха всичко около стадион Т. Диев , че ще строят стадиона , имаше две читави шкембеджийници , затриха ги. Улица "Иван Вазов" е като след бомбардировките на "приятелите" ни от САЩ. Събориха всичко около Сточна гара и там от три години нищо. Направиха Южното околовръстно като писта за бобслей. В момента копаят поне по три четири основни улици и булеварди и движението прилича на разровен мравуняк , също започнаха да копаят и на централна гара , много копане , много нещо , сигурно ще закопават крадливите управници на ГЕРБ.
  • 7 стария моряк

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Този":

    Града си е много хубав , виж за управниците , нищо хубаво не може да се каже! Не знам колко години вече Пловдив е без зоопарк , там най голяма заслуга има бившия кмет , един господ знае колко открадна от там. Най добре ще е като изритат тази герберска напаст , да ги затворят в клетките на зоологическата градина! Гарантирано ще има свръх посещаемост и надписите не дразнете животните никога няма да се спазват!
  • 8 арх. Михаил Петков

    2 1 Отговор
    Може би, минаха няколко години от деня, когато предложихме на г-н Стаменов, кмет на район Централен и на община Пловдив да изградим подземни паркинги по наши иновативни проекти с помощта на средства по европейски програми, без да се използва бюджета на града. Миналата година подновихме предложението си и до г-н Димитров, но отново - без резултат.
    Патентованите ни градоустройствени решения използват подземните нива на училищните и университетските незастроени дворни пространства - там, където това е възможно! Притежаваме и нотариално заверени решения, които използват и други ценни, и неупотребени градски пространства. Обединени заедно с патентните решения - те могат да изградят подземна многофункционална структура, която ще реши не само проблемите на паркирането и гарирането, но и други, жизнено важни за града проблеми и услуги. Очакваме отговор от общинските власти. Очакваме решение на Общинския Съвет на Пловдив да ни предостави вещно право на строеж и договор за публично-частно партньорство между ОС и фирмата ни.