Отидете към основна версия

5 131 17

Цените на имотите почти „замръзнаха“

  • франция-
  • цени-
  • жилища

Въпреки това ситуацията за купувачите във Франция се влошава

Снимка: Shutterstock

Цените на имотите във Франция варират между нулев и много малък ръст през първата половина на 2022 г. поради въздействието на инфлацията и нарастващите лихви. От януари до юни на текущата година цените са се повишили с 1,7%, сочат данните на MeilleursAgents. За сравнение, за същия период на 2018 г. те са се увеличили с 2,5%, а през 2019 и 2020 г. - с 3,4%. През шестте месеца на 2021 г., когато имаше възстановяване след отпадането на ковид ограниченията, цените са се повишили с 3,8%.

В най-големите градове и общини на Франция ръстът е 1,6%. Само в селските райони има различна тенденция. Въпреки че растежът на цените през първата половина на 2022 г. се забави (+4,6%) в сравнение със същия период на 2021 г. (+6,9%), той остава значителен, особено в сравнение с предходни години. (+0,9% през 2018 г., +0,8% през 2019 г. и +2,1% през 2020 г.).

От големите градове поскъпването е забележимо само в Марсилия, където през юни то е било 1%, а за последните 12 месеца е достигнало 6,1%.

Цените не се повишават, въпреки че търсенето надвишава предлагането. Причината е намаляването на покупателната способност поради инфлацията и повишаването на лихвите по кредитите.

Ситуацията допълнително се усложнява от възприетия във Франция метод за изчисляване на лихвените проценти по кредитите. Той се базира на лихвите от предходното тримесечие. Поради това някои банки са още по-селективни при разглеждането на молбите за ипотека и изключват още повече кандидати за кредити.

В краткосрочен план ситуацията не трябва да се подобрява. Според изчисленията на Националния статистически институт (INSEE), инфлацията във Франция ще отчете нов скок през идните месеци и ще достигне 7% до края на 2022 г. В същото време Европейската централна банка обяви увеличение на основните лихви.

Според Франсоа Вилерой дьо Гало, управител на централната банка на Франция, до края на годината лихвите по ипотечните кредити може да се повишат до 3%. Ако това се случи, MeilleursAgents изчислява, че купувачите ще загубят почти 13% от своята кредитоспособност. Всичко това може да доведе до спад в цените на имотите през следващите месеци.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.

Свързани новини