Last news in Fakti

9 Март, 2023 17:11 5 317 12

Сделките намаляват, а пазарът е в застой

  • франция-
  • жилища-
  • цени

По-малко покупко-продажби на жилища във Франция

Сделките намаляват, а пазарът е в застой - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищният пазар във Франция като цяло е в застой. За миналата година са регистрирани 1 133 000 сделки за продажба. Това е спад от 5,4% в сравнение с 1 206 000 регистрирани през 2021 г., сочат данните на френските нотариуси.

Годишният брой транзакции последователно намалява от последното тримесечие на 2021 г. след увеличение, наблюдавано между края на 2022 г. и третото тримесечие на 2021 г.

Цените на апартаментите във Франция се повишиха средно с 4% през изминалата година. Това е малко под растежа, наблюдаван през последните 2 години, включително този от 5,3% през четвъртото тримесечие на 2021 г. и 6,6% през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Цените на жилищата са се повишили с 8,6% на годишна база в по-голямата част от Франция (въпреки че само с 5,7% в Ил дьо Франс). Това идва след рязко покачване от 9,1% преди година, което означава, че цените като цяло са скочили с 18% за последните 2 години (и 23% за последните 3 години).

Средната цена на квадратен метър жилищна площ във Франция варира от 1170 EUR в Сент Етиен (Лоара, Оверн-Рона-Алпи) до 10 590 EUR в Париж.

Сент Етиен е единственият град с цени под 2000 EUR/кв.м, докато Тулон, Реймс, Гренобъл, Орлеан и Дижон са под 2500 EUR/кв.м. Преди година цените в същите тези градове варираха от 2300 EUR/кв.м до 2400 EUR/кв.м.

Цените на имотите са се повишили с 10-25% за 5 години в Гренобъл (+15%), Тулон (+18%), Ница (+21%) и Реймс (+23%), както и в Страсбург (+37%), Лион (+43%), Нант (+46%) и Рен (+59%).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    1 6 Отговор
    Сент Етиен е единственият град с цени под 2000€........

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 При нас е о.к

    22 2 Отговор
    Просто няма сделки, но цените са си о.к, даже се покачват виртуално

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Вуй

    2 18 Отговор

    До коментар #3 от "При нас е о.к":

    Всички неудачници така казват
  • 5 Гоуст

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вуй":

    Това някъде до Перник ли беше, че е толкова евтино.....

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз Кочо

    8 1 Отговор
    Градове като Ню Йорк Париж Лондон не могат да се вместят в нормата за нормални и достъпни цени защото всеки чиляк иска да притежава нещо там. Там цените никога няма да паднат а винаги ще растат. Във всички градове извън Париж цените растат а сделките падат както и в бг. Там цените ще паднат ако банките задържат високите лихви
  • 8 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "При нас е о.к":

    Цени, на които не се реализират сделки, не са цени. Те са просто стръв за б0дали.

    Коментиран от #10

  • 9 Брокер

    7 1 Отговор
    Неее, рива. Не може да бъде, в Бг сделките са на половина от миналато година, няма комисиони.
  • 10 Варна

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Никой не ви кара да купувате,стойте си по родните места

    Коментиран от #11

  • 11 Бургас

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Ам ако ги няма селяните на кой ще продаваме копторчетата си ние тарикатите
  • 12 гост

    3 0 Отговор
    Това е много добре и означава, че хората не са толкова глупави.
    Ето един пример, ние си търсим къща още преди кризата, последната година направихме 2 оферти на къщи и предложихме с 20% по-ниски цени от исканите, при което продавачите категорично отказват и се държат като обидени, казват че цената им щяла само да расте. Е, година по-късно и къщите са си все още на пазара, никой не им дава исканото, няма и да им даде или поне се надявам да не им даде, за да им стане ясно колко са алчни и нагли. Да, радвам се, че няма продажби, защото при спекула, каквато сега се случва, купувачите биват изнасилвани на цени, които ги поробват и нямат нищо с реалността.