Last news in Fakti

1 Септември, 2022 22:37 6 991 0

Пет ключови тенденции на пазара на имоти

  • франция-
  • нотариуси-
  • жилища

Спад в нивото на потребителско доверие във Франция

Пет ключови тенденции на пазара на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Френските нотариуси публикуваха първите данни за продажбите на жилища от вторичния пазар в страната за първото тримесечие на 2022 г. Те очертаха 5 ключови тенденции.

1. Продажбите на недвижими имоти започват да се забавят. През 12-те месеца до края на първото тримесечие на 2022 г. 1 182 000 имота във Франция са сменили собственика си. През август 2021 г. годишните продажби възлизат на над 1,2 милиона единици. „Това отразява динамичен старт на годината, но също така показва известна стагнация. Темпът на продажбите се стабилизира и скоро може да бъде заменен от спад“, се посочва в доклада.

2. Инфлацията влияе върху продажбите на жилища. Нотариусите коментират, че част от причините за стабилизирането и потенциалния спад на продажбите са инфлацията и намаляването на броя на имотите за продажба. През юни инфлацията във Франция възлезе на 5,8% годишно и се очаква да достигне 6,8% през октомври.

3. Нивото на потребителското доверие пада. Всички тези признаци, заедно с нарастващия брой откази на ипотеки във Франция, означават, че доверието на хората в пазара на недвижими имоти намалява, казват нотариусите. „Настроението спадна до нивата от 2013 г., почти до нивата от 2008 г., които бяха трудни времена по отношение на операциите с недвижими имоти“, се казва в доклада. Това може да доведе до сериозен спад на жилищния пазар.

4. Жилищата извън Ил дьо Франс показват най-висок ръст на цените. През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на съществуващ дом извън Ил дьо Франс е била с 10% по-висока, отколкото през първото тримесечие на 2021 г. Като цяло "вторичното" извън Ил дьо Франс е поскъпнало много повече от жилищата в столичния район.

5. Ръстът на цените на жилищата ще се забави до края на септември. Прогнозите, базирани на предварителни споразумения за продажба, показват, че ръстът на цените ще продължи да се забавя. До края на септември средната цена на препродажба на къщи и апартаменти във Франция трябва да бъде с 6% по-висока на годишна база, което е спад от ръста от 7,3% на годишна база от първото тримесечие на тази година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА