Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2022 11:30 1 887 6

Френските власти разследват руските олигарси

  • олигарси-
  • моти-
  • франция-
  • запориране-
  • пране на пари-
  • разследване

Разследват се възможни случаи на пране на пари

Френските власти разследват руските олигарси - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Френските власти са започнали разследване за произхода на парите, с които руските олигарски са купили имущество в страна. Става дума за лица, считани за близки до Путин. През пролетта активи на руснаци на стойност над 23 млрд. EUR бяха замразени във Франция.

На 1 юли Националната финансова прокуратура на Франция (PNF) започна предварително разследване на собственост, придобита в страната от „руски олигарси, близки до Владимир Путин“, пише Le Parisien, без да уточнява източника на информацията или имената на замесените лица. В същото време вестникът отбеляза, че информацията му е "потвърдена" от PNF. За началото на разследването съобщиха и източник на телевизионния канал TF1, запознат със случая, както и информиран източник на вестник Le Figaro.

Още новини от Украйна

Според Le Parisien, става дума за разследване на възможни случаи на пране на пари като част от организирана група, както и на случаи на корупция, присвояване на публични средства и укриване на данъци при „утежнени обстоятелства“. Одитът започна, след като Transparency International (руското министерство на правосъдието включи руската Transparency International-R в регистъра на чуждестранните организации с нестопанска цел) представи собствено разследване за произхода на богатството на руски бизнесмени през месец май, твърди TF1. Тогава френският отдел на Transparency International подаде жалба до PNF. Тогава Le Monde писа, че организацията е привлякла внимание към недвижимите имоти на "олигарсите" във Франция и е обявила случаи на пране на пари, неразумно изразходване на ресурси, кражба на стоки и съучастие в тези престъпления.

Франция, като член на Европейския съюз, се присъедини към всички санкции срещу Русия, които ЕС наложи в отговор на „специалната военна операция“ на Русия в Украйна. До края на април властите на страната са замразили активи на руснаци на своя територия за 23.7 млрд. EUR, отбелязва Le Figaro.

През април беше запорирана вилата на милиардера Роман Абрамович на Лазурния бряг, както и къщите на милиардера Олег Дерипаска и бизнесмените Муса Бажаев и бившия член на Forbes Кирил Шамалов (151-во място в класацията на най-богатите бизнесмени в Русия).


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 5 Отговор
    Бясната Услуга за Путин! Тва да ликвидираш Враговете на Врагът ти и да си обясняваш, че си мега готин. Греда! Са Зимата де. Киев Пада а тия не ги знам на къде ще хванат, когато започнат Гладните бунтове на тъмен студ. С бонус ФАЛИТ.
  • 2 АединПри

    7 1 Отговор
    И какво, ако са откраднали пари от Русия и са ги занесли във Франция, с какво право Франция разследва за престъпление в Русия ? Нещо пак запда се прави на съдник и отрича всеки да може тях да съди, просто който изпревари той е правия - стара западна поговорка :)
  • 3 Софиянец

    7 1 Отговор
    Френските власти разследват руските олигарси, но не разследват българските магистрати. !!!!!!
  • 4 Перо

    7 1 Отговор
    Ако произхода на парите не е от Франция,никой не може да ги запорира, приватизира или да разследва произхода им на чужда територия! Няма наложени санкции срещу Русия от ООН,която единствено е оторизирана да налага санкции и международни ограничения! Украйна не е страна по съюзен договор,задължаващ този съюз да взима военно-политически или икономически мерки! Абсолютно незаконни действия от френските власти,които могат да бъдат санкционирани от международния арбитраж!
  • 5 Д-р Ох Булит

    4 3 Отговор
    Всички олигарси са кагебисти и развиват организирана престъпност в държавите в които са.
    Сега франсетата ще им дадът възможност да продадат всичко което притежават за 1€, защото са "строги, но справедливи" почти колкото проснаците, които накараха рено да продаде заводите си пак за 1€.
    Или може би приматите очакваха да минат метър?
    Следва масово изхвърляне на руснаци за най-малкото прегрешение/или без, от целия развит свят.
    Последното вече се прави.
  • 6 Абракадабър

    3 1 Отговор
    Това звучи все едно Африка да съди Франция , че я е крала , колонизирала и експлоатирала стотици години ! Честно ли би било ?