Last news in Fakti

12 Август, 2022 13:21 5 123 17

Цените на имотите почти „замръзнаха“

  • франция-
  • цени-
  • жилища

Въпреки това ситуацията за купувачите във Франция се влошава

Цените на имотите почти „замръзнаха“ - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на имотите във Франция варират между нулев и много малък ръст през първата половина на 2022 г. поради въздействието на инфлацията и нарастващите лихви. От януари до юни на текущата година цените са се повишили с 1,7%, сочат данните на MeilleursAgents. За сравнение, за същия период на 2018 г. те са се увеличили с 2,5%, а през 2019 и 2020 г. - с 3,4%. През шестте месеца на 2021 г., когато имаше възстановяване след отпадането на ковид ограниченията, цените са се повишили с 3,8%.

В най-големите градове и общини на Франция ръстът е 1,6%. Само в селските райони има различна тенденция. Въпреки че растежът на цените през първата половина на 2022 г. се забави (+4,6%) в сравнение със същия период на 2021 г. (+6,9%), той остава значителен, особено в сравнение с предходни години. (+0,9% през 2018 г., +0,8% през 2019 г. и +2,1% през 2020 г.).

От големите градове поскъпването е забележимо само в Марсилия, където през юни то е било 1%, а за последните 12 месеца е достигнало 6,1%.

Цените не се повишават, въпреки че търсенето надвишава предлагането. Причината е намаляването на покупателната способност поради инфлацията и повишаването на лихвите по кредитите.

Ситуацията допълнително се усложнява от възприетия във Франция метод за изчисляване на лихвените проценти по кредитите. Той се базира на лихвите от предходното тримесечие. Поради това някои банки са още по-селективни при разглеждането на молбите за ипотека и изключват още повече кандидати за кредити.

В краткосрочен план ситуацията не трябва да се подобрява. Според изчисленията на Националния статистически институт (INSEE), инфлацията във Франция ще отчете нов скок през идните месеци и ще достигне 7% до края на 2022 г. В същото време Европейската централна банка обяви увеличение на основните лихви.

Според Франсоа Вилерой дьо Гало, управител на централната банка на Франция, до края на годината лихвите по ипотечните кредити може да се повишат до 3%. Ако това се случи, MeilleursAgents изчислява, че купувачите ще загубят почти 13% от своята кредитоспособност. Всичко това може да доведе до спад в цените на имотите през следващите месеци.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    1 5 Отговор
    На "кои имоти"? Тая земя има повече документи в Стамбул,проверете,"историци"..
  • 2 Абе

    14 3 Отговор
    ква франция то ес си заминава
  • 3 Балъците свършиха

    20 1 Отговор
    Кво ни дреме за Франция, вие кажете, какво ще правите като се спука имотния балон, че това ви беше тавана на цените?

    Няма вече балъци, които да теглят ипотечни заеми, които да ги заробват доживот и при евентуално влошаване на икономическата обстановка, което вече е видно, като сложим и галопиращата инфлация ще останат без дом и с вечно задължение към банките. Който се излъгал да тегли кредити с "малки" лихви излъгал, останалите се опомниха. А сега на зима и лихвите им като тръгнат нагоре ще има олеле майко. Тези кредити и ипотечни заеми са кукички на банкерите, които бая хора налапаха сега нямат откачане. Банкерите само ще печелят, както и строителните фирми и имотната мафия.
    Хората са казали една стара приказка "Щом има овце ще има и касапи / вълци/ ".
  • 4 Колега

    21 1 Отговор
    Това е показател за следващ срив в цените. Нататък всички знаят какво ще стане.
  • 5 Коментар

    22 1 Отговор
    Как така замръзват цените на имотите ? Нали цените на НИ се определяше от цената на цигарите, хляба, газа, чиповете, ретроградната фазата на Сатурн ? Притайте брокитата да ви кажат ...

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    14 1 Отговор
    Май помпите взеха да издишат.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дааааа

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    И тука цените на имотите ще замръзна, но................ като стигнат френските. Квадратен метър от жилище за ремонт, в центъра на Париж струва около 11000-12000Е.

    Коментиран от #9

  • 9 Коментар

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дааааа":

    Замисляли ли сте се, защо брокерската професия е презряна, защо хората ви ненавиждат ?
  • 10 А ми

    12 1 Отговор
    лятото семе в плато, или по-просто горе на пързалката
    до къде ще се изпързаляме ще видим през зимата.
    Май вече никой не говори за покачване на цените,
    но за сега и никой не смее да прорукува колко ще се сринат.

    Коментиран от #11

  • 11 Дядо Благо

    1 9 Отговор

    До коментар #10 от "А ми":

    Блаженни са вярващите, блаженни са и чакащите. Докато чакаш цените да паднат.... някога.... може би...... Живей на квартира и плащай висок наем! И си умен и си мъдър, затова не се колебай и чакай....! И такива като теб са много, като чета мненията. Това е добре, разбира се. Ще вдигна отново наема на моите наематели, че търсенето на квартири рязко нарастна след пристигането на украинците. А те почти сигурно ще останат тук и ще продължат да вдигат наемите, поне в Бургас и Варна, а до някъде и в София.
  • 12 Аз Кочо

    6 0 Отговор
    Сделките с недвижими имоти ще намалеят значително и цените ще паднат, тъй като инвеститорите се приспособяват към „новата парадигма“ на нарастващи лихви и сътресения в световната икономика.

    „Инвеститорите в недвижими имоти бяха хванати неподготвени от бързо влошаващите се икономически перспективи. Скоростта на промяната и промяната в тенденциите от сравнително положителни към отрицателни навсякъде доведе до голяма корекция“, казва Брад Хайлър, ръководител на европейските недвижими имоти в Brookfield.

    Тази промяна охлажда пазара на недвижими имоти. „Банките станаха по-селективни, по-малко склонни към риск. Очакваме обемът на транзакциите да намалее значително и това вече се случва“, казва Хайлър.
  • 13 Аз Кочо

    5 0 Отговор
    Ако искате да сте от малкото българи, които ще се предпазят от инфлация, започнете с вашето здраве и образование. Така другите неща, по всяка вероятност, ще се наредят."

    "Когато дойде кризата, ви трябва най-много психическо и физическо здраве. Важно е да понесете стреса, ударите и да поемете хладнокръвно ударите. Изтрещите ли - няма да имате шанс, за да се справите."
  • 14 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    Проф. Красимир Петров е икономически експерт. Преподава макроикономика, пари и банкиране, води курсове по финансово ограмотяване. В страницата си във фейсбук редовно публикува съвети за това как и в какво да инвестираме парите. Ето неговите съвети.

    "Най-добрата инвестиция е в човешки капитал. Toва ще рече здраве и умения да изкарвате пари и доходи и след това как да ги инвестирате. Това е моят съвет за запазване на парички от инфлация. Инвестирай в лицеви опори, коремни преси, набирания и след това инвестирай във финансово ограмотяване. Това е най-добрата инвестиция."

    "Понеже съм разправял, че жилището не е добра инвестиция и няма да предпази от инфлация, всеки ме пита в какво да си вкара парите. А щом се задава този въпрос е знак за финансова неадекватност и нужда от финансово и инвестиционно образование."

    "Растящата цена на строителството не означава растящи цени на жилищата. Цената се определя от търсене и предлагането. Ако, например, хората в Швейцария имат пет пъти по-високи доходи от тези в България, то цените на жилищата ще са пет по-скъпи. По същата логика, ако софийската икономика е три пъти по-развита от ловешката, съвсем нормално е да очакваме софийските жилище да са три пъти по-скъпи."

    "Средният българин не знае в какво да инвестира освен в жилища. Поради тази причина средният българин ще има загуби в доходите, ще бъде засегнат от инфлацията и ще има сериозна обезценка на жилището си. Ако си средният българин - нямаш шанс. Ако искат
  • 15 Липе

    3 0 Отговор
    наскоро излязоха данъчните декларации на съдии, прокурори, кметове и т. Н.
    Ми че те сметките им пълни кой с по 100к евро кой с над милион. Та щом те, тарикатите, не се притесняват от инфлацията защо тогава народът да си тегли парите и да ги набутва в имоти. Също така трябва да се вземе под внимание факта че ако парите са в Евро то инфлацията за тях е 8 пр. А не 16. Освен това ако похарчите тези пари в Малта например инфлацията върху тях ще е само 4 пр. А в Франция 7 пр. Ако закупите имот в София сега то загубата ви ще е от около 100 до 200пр. на момента
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Обама

    4 0 Отговор
    Не инфлацията, а покупката на имот в този момент ще обезцени парите на хората. При очакван спад на цените с около 30% и вдигане на лихвените нива на ипотечните кредити до около 5-6%, няма да е трудно да се изчислят загубите. Време е шараните да се опомнят.