Отидете към основна версия

3 588 13

Силният интерес към тези имоти повишава цените им

  • кипър-
  • жилища-
  • цени

С над 6% са поскъпнали жилищата в Кипър

Снимка: Shutterstock

Разходите за строителство и увеличеното търсене от чуждестранни и кипърски купувачи допринесоха за ускоряване на растежа на цените на жилищата през 2022 г. Според Централната банка индексът на цените на жилищните имоти (RPPI) е продължил възходящата си тенденция през миналата година с ръст от 6,3% на годишна база.

Сделките с недвижими имоти през 2022 г. показват ускорен растеж, свързан с годишно увеличение на търсенето от местни и чуждестранни инвеститори.

Инфлационният натиск, който значително повлия на строителните разходи, продължи и в началото на текущата година, но все още не изглежда да има отрицателно въздействие върху покупателната активност.

На годишна база апартаментите са поскъпнали с 8%, а жилищата са поскъпнали с 5,2%. Цените на жилищата се покачваха във всички райони на Кипър. Ръст е отчетен и във всички области на годишна база: в Никозия с 4,4%, в Лимасол с 8%, в Ларнака с 2,8%, в Пафос с 8,2% и във Фамагуста с 8%.

Според Министерството на земите и проучванията (DSS) броят на документите за продажба се е увеличил с 33,8% на годишна база, отразявайки увеличаване на търсенето на недвижими имоти.

Също така броят на имотите, продадени на чуждестранни купувачи, се е увеличил с 67,3% на годишна база, воден от 32% увеличение на покупките от жители на ЕС и 1% увеличение на транзакциите с жители извън ЕС.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.

Свързани новини