Last news in Fakti

13 Април, 2023 15:21 3 571 13

Силният интерес към тези имоти повишава цените им

  • кипър-
  • жилища-
  • цени

С над 6% са поскъпнали жилищата в Кипър

Силният интерес към тези имоти повишава цените им - 1
Снимка: Shutterstock

Разходите за строителство и увеличеното търсене от чуждестранни и кипърски купувачи допринесоха за ускоряване на растежа на цените на жилищата през 2022 г. Според Централната банка индексът на цените на жилищните имоти (RPPI) е продължил възходящата си тенденция през миналата година с ръст от 6,3% на годишна база.

Сделките с недвижими имоти през 2022 г. показват ускорен растеж, свързан с годишно увеличение на търсенето от местни и чуждестранни инвеститори.

Инфлационният натиск, който значително повлия на строителните разходи, продължи и в началото на текущата година, но все още не изглежда да има отрицателно въздействие върху покупателната активност.

На годишна база апартаментите са поскъпнали с 8%, а жилищата са поскъпнали с 5,2%. Цените на жилищата се покачваха във всички райони на Кипър. Ръст е отчетен и във всички области на годишна база: в Никозия с 4,4%, в Лимасол с 8%, в Ларнака с 2,8%, в Пафос с 8,2% и във Фамагуста с 8%.

Според Министерството на земите и проучванията (DSS) броят на документите за продажба се е увеличил с 33,8% на годишна база, отразявайки увеличаване на търсенето на недвижими имоти.

Също така броят на имотите, продадени на чуждестранни купувачи, се е увеличил с 67,3% на годишна база, воден от 32% увеличение на покупките от жители на ЕС и 1% увеличение на транзакциите с жители извън ЕС.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    10 2 Отговор
    А как е интересът към имотите в България? Колко още ще се бави отчетът за първото тримесечие? Още ли не сте намерили някое забравено тримесечие от 1972, да го сравните с него, че да изглежда по-добре?
  • 2 бивш брокер

    12 3 Отговор
    нашата агенция вече затвори и няма да сме единствените, скоро ще става страшно

    Коментиран от #3

  • 3 Русенец

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "бивш брокер":

    В Русе една се продаваше, доскоро. Сигурно, защото много вървят продажбите.

    Коментиран от #13

  • 4 Тото 1 и Тото 2

    2 1 Отговор
    А бАРСЕЛОНА ?
  • 5 Българин

    4 7 Отговор
    Купих къща на два етажа +таванска гараж дворно място 900 акра близо до окръжен град за 100000лв с инвестиции сега ми дават 200000лв аз в момента не продавам къщата ще чакам да влезем в Еврото тогава за 200000 Евро ще го продам

    Коментиран от #7, #11, #12

  • 6 Хаха

    6 1 Отговор
    ама моля. ви, поради големият интерес, не останаха къщи. Не се притеснявайте, строим нови и ще има за всеки по една. Само не се бутайте , все пак не искаме никой да пострада.

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Влезем ли в ойрото, цените на стоките ще бъдат закръглени нагоре, спекулантите ще понадуят и те с още малко, а българинът ще обеднее още повече и още по-малко ще има пари за имоти. Продавай сега, докато още има останал някой луд с пари, че ойрото едва ли ще го бъде скоро. Особено на фонът на задаващият се референдум.
  • 8 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Оставете най-плашливите да си дадат спестяванията за скъпи и надценени съборетини. После, когато на пазарът излязат хубавите имоти, ще имате избор.
  • 9 Каракачанов

    6 1 Отговор
    Нямаме пари за Опел, а мечтаеме за Мерседес.......

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Каракачанов":

    Ами, като продаваш Опел на цената на Мерцедес.
  • 11 Аз Кочо

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Когато продадеш тогава може да кажеш дали си спечелил или загубил. Това колко ти дават са BS.
    Продай, пък после ела да почерпиш. До тогава имаш къща която си купил за 100к. нищо повече.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Селянин

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    То в Руси ко върви ми ти кажи