Last news in Fakti

28 Април, 2023 11:11 2 877 10

Имотен пазар счупи рекорд от периода преди кризата от 2008 година

  • кипър

За пръв път броят на продажбите на чужденци надхвърля този на кипърци

Имотен пазар счупи рекорд от периода преди кризата от 2008 година - 1
Снимка: Shutterstock

Продажбите на имоти в Кипър на чуждестранни купувачи през март 2023 г. са били най-високите в своята история, като надвишават дори пиковия период преди кризата от 2008 г., сочат данните на Агенцията по вписвания на страната.

През март 2023 г. чуждестранните купувачи са представили 594 договора за продажба в службите по поземлен регистър на целия остров. Освен това те представляват 54% от всички транзакции. И за първи път от 2007 г. броят на продажбите на чужденци надхвърли покупателната активност на вътрешния пазар.

Интересното е, че гражданите на страните членки на ЕС са регистрирали 150 договора за продажба през януари (-32% на годишна база). Но граждани на трети страни (включително руснаци) са закупили 148% повече обекти в Кипър през януари, отколкото през същия месец на 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вуй":

    Статията удобно обобщава за целият остров Кипър, който действително е разделен на три административни единици: Република Кипър, което е гръцка и е член на ЕС, Севернокипърска турска република и британските военни бази Акротири и Декелия. Възможно е повечето продажби да се дължат главно на турската част, заради крахът на турската лира, което направи турските имоти апетитни за западняците и те купуват в турската част на Кипър, защото в ЕС стана непосилно да се купува. Просто предположение, но е редно е да се уточни, а не да се обобщава.

    Коментиран от #5

  • 3 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вуй":

    Вуйчо, такива статиики излизат от време навреме, за да повдигнат духа на последните агънца готови да отидат на заколение. Голяма част от добитъка вече мина под ножа. Ако не ни внесат, северно корейци, авганистанци и други подобни, скоро няма да има нищо за колене.
  • 4 Аз Кочо

    8 2 Отговор
    много хора не разбират колко бавно намаляват цените собствениците на жилища.
    Много собственици седят в имотите си с години, вместо да намалят цената и да вземат текущата пазарна стойност.

    Първо строителите на нови жилища намаляват цените, след това принудените продавачи, а накрая упоритите собственици на жилища капитулират на самото дъно.

    Хората не могат да разберат какво се случва, защото сривът на недвижимите имоти не е срив, а по-скоро многогодишно изтощение от падащи и падащи цени
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.