13 Март, 2023 11:11 2 938 4

Имотен пазар, който разчита на чуждестранни купувачи

  • кипър-
  • имоти-
  • инвестиции-
  • цени

Две тенденции оформят пазара в Кипър

Имотен пазар, който разчита на чуждестранни купувачи - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на имоти в Кипър е притиснат от високите строителни разходи и лихвените проценти, тъй като местните смятат, че мечтата им да притежават дом е трудно изпълнима, а заинтересованите страни в областта на недвижимите имоти възлагат надежди на чуждестранни купувачи.

Агенти за недвижими имоти и предприемачи казват, че скокът в търсенето от страна на чуждестранни инвеститори ще компенсира празнината, причинена от загубата на местни купувачи.

По последни данни на Статистическата служба индексът на цените на строителните материали за ноември достига 133,94 единици, което е ръст от 12,65% спрямо същия месец на 2021 г.

„Две тенденции ще оформят пазара: загубата на местни купувачи и увеличаването на броя на чужденците, които търсят инвестиционни възможности или обмислят да се преместят на острова. За съжаление, броят на кипърците, които могат да си купят къща или апартамент, ще намалее поради по-високите лихви, което ще направи почти невъзможно получаването на заем“, казва Михалис Завос, главен изпълнителен директор на D. Zavos Group.

Пазарът ще бъде свидетел на повишен интерес от чужденци, идващи в Кипър, за да правят бизнес в рамките на данъчните стимули, предоставени от правителството, или желаещи да инвестират в сектора на недвижимите имоти.

„Високата възвръщаемост, която имотите в Кипър все още могат да предложат, е много по-висока, отколкото в родната им страна, където цените вече нямат възможност да се покачат и да реализират печалба... Например имоти, вариращи от 250 000 EUR до 300 000 EUR, се наемат за от 1700 до 2000 EUR на месец“, казва Завос.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокер

    1 1 Отговор
    Ех,блазе ва колегите!Те могат да разчитат на чужденци,а ние тук....?Излъчиха се вече!

    Коментиран от #4

  • 2 Селянин

    3 0 Отговор
    Спокойно ва, са като паднат цените ша имати много работа
  • 3 Русенец

    3 0 Отговор
    Дори при това положение са по-изгодни.
  • 4 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Брокер":

    Не знам, брокерите могат ли да си направят простата сметка: кое е по-изгодно за тях - 5 продажби на година на високи цени или 20 продажби на малко по-ниски цени?