Last news in Fakti

14 Март, 2023 11:11 893 1

Над 5% поскъпнаха жилищата на този чуждестранен пазар

  • кипър-
  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване

Индексът на цените на жилищата в Кипър е 112.51 за 2022 година

Над 5% поскъпнаха жилищата на този чуждестранен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Индексът на цените на жилищата в Кипър (HPI) се повиши с 5,3% на годишна база през 2022 г., според предварителните данни на Статистическа служба на страната(CYSTAT).

Според CYSTAT Кипърският индекс на цените на жилищата (HPI) е тримесечен индекс, който измерва промяната в средните цени на къщите и апартаментите. Обхваща всички видове жилищни имоти - както нови сгради, така и вторични жилища, парцели, върху които е разположен имотът. "Базова" година за HPI е 2015 г. - тазгодишният индекс се определя като 100. Сега той е 112,51.

Източникът на данните е Министерството на земите и топографията на Министерството на вътрешните работи на Кипър и данните обхващат всички области под контрола на правителството на Република Кипър.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    3 1 Отговор
    Преди 10-15г. строителите строяха с кредити и ако има стрес на пазара веднага пускаха няколко апартамента на тънкач за да оправят кредита, ама сега 80% от добрите строители строят вече със собствени ресурси и е нормално когато отделяш примерно 10милиона за строеж, да си отделиш настрана 1-2милиона за черни дни - така е разумно. А кажете ми как ще слезнат цените като на 80% от строителните тигри мъдро са си подсигурили лев за черни дни и то не дни а за 5-10години напред. Просто завършват обектите или замразяват , освобождават персонала и си гледат живота докато потръгнат нещата - а вий чакайте мили да станат по 200Евро квадрата - просто няма как да стане. Завършвам си сградите и почивка.
    Нито ще давам под наем нито ще продавам, качественото на перфектна локация си тежи на мястото!