Отидете към основна версия

1 026 8

Измениха мярката на ученика, обвинен за смъртта на майка си

  • пловдив-
  • майцеубийство-
  • ученик

Той вече ще е под надзор на Детска педагогическа стая

Снимка: БГНЕС

Апелативен съд – Пловдив отмени определението на Пловдивския окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „под надзор на родителя“ спрямо обвинения за смъртта на майка си Л. Б. и определи мярка „под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“, съобщи БТА, позовавайки се на пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Л. Б., на 14 години, е обвинен в това, че на 13 октомври в дома си в Пловдив e причинил смъртта на майка си. Делото е образувано в Апелативния съд по протест на прокуратурата срещу взетата от първоинстанционния съд мярка за неотклонение. Заради непълнолетието на обвиняемия съдебното заседание се състоя при закрити врата.

Апелативните съдии смятат, че от събраните до момента доказателства липсва обосновано предположение за съпричастност на момчето към престъплението, в което е обвинен – за умишлено убийство на майка си, като считат, че са налице данни за наличие на обосновано подозрение в голяма степен за съпричастност на обвиняемия да е осъществил деяние по чл. 124 от Наказателния кодекс, а именно причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда.

Апелативните съдии споделят, като колегите им от Окръжния съд, че няма опасност при по-лека мярка Л. Б. да извърши престъпление или да се укрие. Той живее с баща си и ходи на училище. Съдът счита, че бащата не може да упражнява ефективен контрол над сина си и за това най-адекватната мярка в случая е „под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“. По време на съдебното заседание в залата присъстваше родителят и инспектор от Детска педагогическа стая.

Определението на съда е окончателно.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини